Γερμανία: Γενναίες μειώσεις φόρων 10 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσει πληθωρισμό και ανεργία

Το νέο οικονομικό πακέτο που ανακοίνωσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ θα ευνοήσει 48 εκατομμύρια φορολογούμενους
via Associated Press

Φορολογικές ελαφρύνσεις 10 δισ. ευρώ ανακοίνωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις πλήθωριστικές πιέσεις που έχουν μειώσει σημαντικά το εισόδηματων Γερμανών.

Σύμφωνα με τη γαλλική Le Monde, το πακέτο περιλαμβάνει αύξηση του βασικού αφορολόγητου και το επίπεδο από το οποίο θα ισχύει ο ανώτατος συντελεστής φόρου εισοδήματος δηλαδή το 42%.

Κερδισμένες αναμένεται να είναι οι οικογένειες με παιδιά καθώς θα έχουν υψηλότερες φορολογικές απαλλαγές.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία έφτασε στο 7,5% τον Ιούλιο, καταγράφοντας οριακή αποκλιμάκωση από το 7,6% του Ιουνίου, τροφοδοτούμενος κυρίως από την άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ υπογράμμισε οτι το οικονομικό σχέδιο έχει ως προτεραιότητα τους μισθωτούς, που αντιμετωπίζουν υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση μετά την αύξηση που έλαβαν στους μισθούς σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το κέρδος αυτό να εξαφανίζεται από τους υψηλότερους φόρους που πληρώνουν.

Το νέο γερμανικό πακέτο θα ευνοήσει 48 εκατομμύρια Γερμανούς που θα πλήρωναν υψηλότερους φόρους από τον Ιανουάριο του 2023.

Κλείσιμο εργοστασίων και απολύσεις

Οι μειώσεις των φόρων είναι το δεύτερο μεγάλο μέτρο κατά της ακρίβειας μετά το πακέτο των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς πριν από λίγους μήνες ως ασπίδα στον πληθωρισμό.

Μεταξύ άλλων περιελάμβανε μείωση του φόρου στα καύσιμα και στα εισιτήρια για δημόσια μέσα μεταφοράς με την τιμή στα 9 ευρώ για τις μηνιαίες κάρτες για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Τα μέτρα της γερμανικής κυβέρνησης ωστόσο δεν φαίνονται ικανά να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά το βαρύ ενεργειακό κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες το χειμώνα.

Η ενεργειακή κρίση ροκανίζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και πλήττει την βαριά γερμανική βιομηχανία, που μέχρι πρότινος βασιζόταν στο φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο που έρεε από τους αγωγούς.

Αυτό θα οδηγήσει σε κλείσιμο εργοστασίων και μονάδων προκειμένου να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος και σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας με την ανεργία να είναι μια νέα απειλή για την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης.

Την ίδια περίοδο η γερμανική ανάπτυξη παρέμεινε στάσιμη για δεύτερο τρίμηνο με τους αναλυτές να προειδοποιούν για ύφεση από το δεύτερο εξάμηνο.
Στην τελευταία τους πρόβλεψη τον Μάρτιο, οι οικονομικοί σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης υπολόγισαν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 1,8% για το 2022.

Δημοφιλή