Με μετωπική σύγκρουση απειλεί η Πολωνία την «ολιγαρχία» της ΕΕ που θέλει να την «υποτάξει»

Βολές κατά Γερμανίας, Γαλλίας, φωνές για «απόλυση» της φον ντε Λάιεν. Τα 35δισ. ευρώ με τα οποία οι Βρυξέλλες απειλούν την Βαρσοβία όσο αυτή στραγγαλίζει την Δικαιοσύνη.
|
Συγκέντρωση υπέρ της ΕΕ στην Βαρσοβία
Συγκέντρωση υπέρ της ΕΕ στην Βαρσοβία
SOPA Images via Getty Images

Εν μέσω των πολλαπλών κρίσεων που πλήττουν την Ευρώπη, με έναν εν εξελίξει πόλεμο στα σύνορά της, μια ενεργειακή κρίση που όσο πλησιάζει ο χειμώνας θα δείξει ακόμη περισσότερο τα δόντια της και τον πληθωρισμό να δοκιμάζει πολίτες και κυβερνήσεις, η Πολωνία ανεβάζει επικίνδυνα στροφές στην κόντρα της με την ΕΕ.

Στον πυρήνα της σύγκρουσης που σιγοκαίει εδώ και καιρό η απαίτηση των Βρυξελλών να συμμορφωθεί τη Βαρσοβία σε θέματα Κράτος Δικαίου με βασικότερο θέμα τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκεί η κυβέρνηση του εθνικολαϊκιστή, Ματέους Μοραβιέτσκι στην Δικαιοσύνη και οι Βρυξέλλες πιέζοντας για μεταρρύθμισες λένε πως θα την απελευθέρωση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πανδημία, ύψους 35 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τώρα, ο πρωθυπουργός της χώρας και μέλη του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαοσύνη (Pis), επιτίθενται στην ΕΕ με πρωτοφανή σφοδρότητα και χαρακτηρισμούς και απειλεί με αντεπίθεση, όπως αναφέρει το Reuters.

«Δημοκρατία; Η ΕΕ είναι ουσιαστικά μια Ολιγαρχία»

Σε άρθρό του, στην γερμανική εφημερίδα Welt υπό τον τίτλο «Δημοκρατία; Η ΕΕ είναι ουσιαστικά μια Ολιγαρχία», ο Μοραβιέτσκι κατηγορεί την ΕΕ για ιμπεριαλιστική συμπεριφορά και υποστηρίζει πως οι δημοκρατικές διαδικασίας και η ισότητα μεταξύ των κρατών-μελών είναι μόνο στα χαρτιά καθώς επικρατεί καθεστώς ολιγαρχίας με δύο χώρες να ασκούν όλη την εξουσία.

«Η πολιτική πρακτική έχει δείξει ότι οι θέσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας μετρούν περισσότερο από όλες τις άλλες», αναφέρει στο άρθρο του ο πολωνός πρωθυπουργός ζητώντας μια προσέγγιση που βασίζεται περισσότερο στη συναίνεση.

Welt
Welt
Welt

«Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με μια επίσημη δημοκρατία και μια de facto ολιγαρχία στην οποία οι ισχυρότεροι κατέχουν την εξουσία», είπε, προσθέτοντας ότι ο ιμπεριαλισμός της ΕΕ πρέπει να καταπολεμηθεί όπως και ο ρωσικός ιμπεριαλισμός.

Όπως τόνισε, απαιτείται για «βαθιά μεταρρύθμιση που θα επαναφέρει το κοινό καλό και την ισότητα στην πρώτη γραμμή των αρχών της ένωσης».

Εξίσου υψηλοί τόνοι επικρατούν στον δημόσιο λόγο από τους υποστηρικτές του Μοραβιέτσκι στην Βαρσοβία.

Pis: Θα στρέψουμε προς τις Βρυξέλλες όλα τα όπλα μας

O Σίστοφ Σομπολέφσκι, ΓΓ του κυβερνώντος κόμματος Pis προειδοποιεί πως εάν η Κομισιόν «επιχειρήσει να μας κολλήσει στον τοίχο, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να επιστρατεύσουμε όλα τα όπλα στο οπλοστάσιό μας» και να απαντήσουμε «οφθαλμό αντί οφθαλμού».

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο της Πολωνίας είπε όταν εάν δεν αποδεσμευθούν άμεσα τα 35δις ευρώ η Βαρσοβία θα κινηθεί νομικά κατά των Βρυξελλών, θα ασκήσει βέτο στις πρωτοβουλίες της ΕΕ και θα συνάψει συμμαχία για την απομάκρυνση της προέδρου του οργάνου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του κολεγίου των Επιτρόπων της.

Γιαροσλάβ Κατσίφσκι
Γιαροσλάβ Κατσίφσκι
NurPhoto via Getty Images

Ο δε Γιαροσλάβ Κατσίφσκι, ο οποίος παραιτήθηκε από αναπληρωτής πρωθυπουργός τον Ιούνιο αλλά παραμένει την προεδρία του PiS είπε συνέντευξη στο περιοδικό Sieci, σύμφωνα με τον Guardian, ότι η Βαρσοβία «δεν είχε λόγο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» προς το μπλοκ και πρόσθεσε πως η Πολωνία «επέδειξε τη μέγιστη δυνατή καλή θέληση» αλλά οι παραχωρήσεις της δεν είχαν ανταπόκριση ούτε στο ελάχιστο.

Ούτε βήμα πίσω

Επέμεινε δε πως η κυβέρνηση σεβάστηκε το σκέλος της συμφωνίας με την ΕΕ για την ανάκληση ορισμένων εκ των αμφιλγεγόμενων δικαστικών μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα πόρους της ΕΕ. «Από την πλευρά μας [η συμφωνία] τηρήθηκε από την δική τους [της ΕΕ] παραβιάστηκε...Ήρθε η ώρα να βγάλουμε συμπεράσματα. Έπρεπε να προσπαθήσουμε, έστω και για να ξεκαθαρίσουμε το θέμα. Και σήμερα είναι ξεκάθαρο. Ο καθένας μπορεί να το παιχνίδι που παίζεται».

Ξεκαθάρισε επίσης πως η κυβέρνηση δεν θα λάβει περαιτέρω μέτρα για την εκπλήρωση των απαιτήσεων της Επιτροπής, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι θέλουν «να διαλύσουν το κράτος δικαίου στην Πολωνία» και να την εξαναγκάσουν «σε πλήρη υποταγή στη Γερμανία».

O πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ έχει επιστρέψει στην πολιτική σκηνή της πατρίδας τους ως πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης Πλατφόρμα Πολιτών (PO)
O πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ έχει επιστρέψει στην πολιτική σκηνή της πατρίδας τους ως πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης Πλατφόρμα Πολιτών (PO)
via Associated Press

Η Πολωνία «δεν εντάσσεται στα γερμανο-ρωσικά σχέδια για να κυβερνήσει την Ευρώπη», είπε υποστηρίζοντας ότι η πολωνική αντιπολίτευση συμπράττει με τις Βρυξέλλες και άλλες ξένες δυνάμεις «για να προσπαθήσει να πάρει την ελευθερία μας, την κυριαρχία μας και να μας ληστέψει».

Η πολωνική κυβέρνηση, της οποίας οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης θεωρείται ευρέως ότι ακρωτηριάζουν την ανεξαρτησία του θεσμού κατά παράβαση των αρχών της ΕΕ έκανε πίσω τον Ιούλιο στην σύσταση και λειτουργία ενός αμφιλεγόμενου πειθαρχικού τμήματος για δικαστές αλλά είπε πως θα αντικατασταθεί από ένα νέο όργανο, που διαφαίνεται πως θα καθιστά τους δικαστές εξίσου ελεγχόμενους από την κεντρική εξουσία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν είχε σχολιάσει πως Πολωνία δεν είχε κάνει ακόμη αρκετή πρόοδο για να προχωρήσει η αποδέσμευση της πρώτης δόσης των κεφαλαίων.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Πολωνών ψηφοφόρων επιθυμεί την παραμονή στο μπλοκ αλλά οι ηγέτες της αντιπολίτευσης προειδοποιούν ότι η ολοένα και πιο επιθετική στάση του PiS θα οδηγήσει τελικά στην εκδίωξη της χώρας από την ΕΕ.

Πηγές: Welt, Reuters, Guardian