Τι θα πάθουμε αν πίνουμε ένα κοκτέιλ κάθε μέρα

Και ποιο κοκτέιλ θεωρείται το πιο επιβλαβές.
|
Open Image Modal
MilosStankovic via Getty Images

Τα κοκτέιλ δεν φεύγουν ποτέ απ′ τη μόδα. Ωστόσο, ακόμα κι αν ακολουθούμε την τάση να προσθέτουμε στο κοκτέιλ μας φρούτα και λαχανικά, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για κάποιου είδους υπερτροφή. Κι αυτό γιατί πίνοντας κοκτέιλ σε καθημερινή βάση, αυξάνουμε τον κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις και καταστάσεις υγείας.

 Όλα όσα συνεπάγεται το να πίνουμε κοκτέιλ κάθε μέρα

Θέτουμε την υγεία της καρδιάς μας σε ανεπανόρθωτο κίνδυνο

Μελέτη του 2021, που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ακόμη και ενός κοκτέιλ την ημέρα σχετίζεται με 16% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, εγκεφαλικού και καρδιακής ανεπάρκειας.

Αυξάνουμε τις πιθανότητες ενός ταραγμένου ύπνου

Ένα κοκτέιλ αργά το βράδυ, ενώ ναι μεν προκαλεί υπνηλία, τελικά διαταράσσει τον ύπνο μας και οδηγεί στην πρόωρη αφύπνιση. Σύμφωνα με μελέτη του 2018, το αλκοόλ πριν από τον ύπνο ταράζει το νευρικό μας σύστημα και περιορίζει την ικανότητα του σώματός μας να χαλαρώσει κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ενδέχεται να δούμε το νούμερο στη ζυγαριά να ανεβαίνει

Aν επιθυμούμε να χάσουμε βάρος, οφείλουμε να γνωρίζουμε πως τα βραδινά κοκτέιλ φορτώνουν τον οργανισμό μας με αρκετές περιττές θερμίδες. Μελέτη του 2021 διαπίστωσε πως ένας από τους κυρίαρχους παράγοντες της αύξησης βάρους κατά τη διάρκεια του lockdown ήταν η κατανάλωση αλκοόλ.

Και σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι το αλκοόλ είναι από μόνο του γεμάτο θερμίδες, τα κοκτέιλ περιέχουν και υπερβολικές ποσότητες πρόσθεστης ζάχαρης, που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη θέση μας απέναντι στον στόχο της απώλειας βάρους.

Εκτοξεύουμε τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου

Ογνδόντα επτά χιλιάδες περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο σχετίζονται με τη χρήση αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του οισοφάγου, του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Δηλαδή τα κοκτέιλ βλάπτουν την υγεία μας;

Όπως συμβαίνει με όλα τα φαγητά και τα ποτά, μπορούμε να απολαμβάνουμε τα κοκτέιλ μας. Μα πάντοτε με μέτρο. Απλώς και πάλι, σε αντίθεση με άλλους τύπους αλκοόλ, τα κοκτέιλ είναι συνήθως φορτωμένα με πρόσθετα σάκχαρα. Για αυτό η τακτική κατανάλωση τους αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα, καρκίνο, διαταραχές ύπνου και διάφορα άλλα.

Ποιο κοκτέιλ θεωρείται το λιγότερο υγιεινό;

Οποιοδήποτε κοκτέιλ με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και γλυκαντικά ή υψηλή ποσότητα αλκοόλ είναι το λιγότερο θρεπτικό.

 (Με πληροφορίες από eatingwell)