ΤΟ BLOG
19/05/2016 05:04 EEST | Updated 20/05/2017 08:12 EEST

Τα νέα δεδομένα στην τουρκική εξωτερική πολιτική και η Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον τουρκικό Τύπο ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να παρέμβει δυναμικά στις συνομιλίες και να διεκδικήσει για τον εαυτό του και την Τουρκία ένα πιο σημαντικό και βαρύνουσας σημασίας λόγο στην διαπραγμάτευση στην Κύπρο. Το αν η επιρροή του Ερντογάν θα είναι προς την κατεύθυνση του συμβιβασμού και της δίκαιης επίλυσης απομένει να αποδειχθεί στην πράξη. Μολονότι, η ιστορία έχει δείξει ότι η παρέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο έχει μόνο αρνητικά και δυσάρεστα αποτελέσματα.

Anadolu Agency via Getty Images

Μπορεί η Τουρκία να φαντάζει, και σε μεγάλο βαθμό πράγματι να είναι, απομονωμένη από το διεθνές γεωπολιτικό γίγνεσθαι, λόγω κυρίως της ρητορικής του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και τον σταδιακό μετασχηματισμό της γειτονικής μας χώρας σε ένα σχεδόν μονοπρόσωπο πολιτικό καθεστώς με μοναδικό παίχτη τον Τούρκο Πρόεδρο.

Από την άλλη μεριά όμως, οι διαφαινόμενες διπλωματικές εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων και μηνών δημιουργούν την εντύπωση ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να βγει ξανά στο ξέφωτο της διεθνούς πολιτικής σκηνής.

Και αυτό με αφορμή την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Συνομιλίες που έχουν παγώσει λόγω των βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται στην Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τουρκικό Τύπο ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να παρέμβει δυναμικά στις συνομιλίες και να διεκδικήσει για τον εαυτό του και την Τουρκία ένα πιο σημαντικό και βαρύνουσας σημασίας λόγο στην διαπραγμάτευση στην Κύπρο. Το αν η επιρροή του Ερντογάν θα είναι προς την κατεύθυνση του συμβιβασμού και της δίκαιης επίλυσης απομένει να αποδειχθεί στην πράξη. Μολονότι, η ιστορία έχει δείξει ότι η παρέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο έχει μόνο αρνητικά και δυσάρεστα αποτελέσματα.

Ένα άλλο πεδίο που αναμένεται να μας απασχολήσει το αμέσως επόμενο προσεχές διάστημα είναι η προσπάθεια επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με το Ισραήλ.

Τούρκοι αναλυτές θεωρούν ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές έχουν φτάσει σε ένα αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο και αποτελεί απλά θέμα χρόνου η διευθέτηση των ζητημάτων που ταλανίζουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η σημαντικότητα των δύο αυτών ανοιχτών ζητημάτων για την περιοχή αλλά και για την χώρα μας είναι φανερή. Το πώς η χώρα μας και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εξωτερικών θα αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα που ενδέχεται να δημιουργηθούν στην περιοχή μας, είναι και αυτό θέμα χρόνου να το δούμε στην πράξη. Το σίγουρο είναι ότι η χώρα μας, αν και εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνεται το αντίθετο, μπορεί να κερδίσει πολλά από τον επανακαθορισμό των σχέσεων αυτών. Αρκεί να έχει σχέδιο και στρατηγική.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost