Συνθέσεις από χαρτί συνιστούν ιδιοσυγκρασιακά κολάζ που ενέχουν την διαδικασία της καταστροφής και υπογραμμίζουν τη δύναμη της χειρονομίας: Aνεπιτήδευτα σκισίματα χαρτιού φανερώνουν τις πολλαπλές διαστρωματώσεις του υλικού, επιδεικνύοντας ένα μεταφορικό «σκάψιμο» πέρα από την επιφάνεια, στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ φωτός και σκοταδιού, ονείρου και βιωμένης πραγματικότητας, φύσης και φαντασίας.
Ο Γιάννης Αδαμάκος επιστρέφει φέτος στον Πόρο και στη Citronne Gallery για να παρουσιάσει την καινούρια ενότητα έργων του στην ατομική έκθεση O Ενδιάμεσος Χώρος. Όπως φανερώνει ο τίτλος της έκθεσης, ο Αδαμάκος προσκαλεί το κοινό να ατενίσει τις ζωγραφικές του συνθέσεις, να εμβυθιστεί στις αφαιρετικές εικόνες, και να εστιάσει στα ενδιάμεσα σημεία. Το χρώμα οδηγεί το βλέμμα σε φωτεινές διεξόδους, σε ένα «εκεί» που δεν είναι διακριτό, αλλά μαγνητίζει τους θεατές και τους παρακινεί να το προσεγγίσουν με το νου.
H έκθεση O Ενδιάμεσος Χώρος υπενθυμίζει τις αντιθέσεις που φωλιάζουν τόσο στη δημιουργική διαδικασία του Αδαμάκου, όσο και στην οπτική γλώσσα που αρθρώνει: Eκρηκτικές δημιουργίες – κραυγές συνδιαλέγονται με την ηρεμία και την ονειρικότητα που αποπνέει η αφαίρεση.
Εκτός από τα ζωγραφικά έργα μεγάλης κλίμακας που εντείνουν τον χώρο και την ατμόσφαιρα της Citronne Gallery στον Πόρο, στην έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά μια συλλογή μικρότερων έργων του Αδαμάκου.

«Εργα που προέκυψαν αναπάντεχα»
«Στην έκθεση Ο Ενδιάμεσος Χώρος παρουσιάζω περίπου 30 έργα. Δεκαπέντε μικρών διαστάσεων ιδιότυπα κολάζ, τα οποία είναι η πιο πρόσφατη δουλειά μου και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, και άλλα τόσα μεσαίας και μεγάλης κλίμακας ζωγραφικά έργα, λάδια σε καμβά», μας λέει ο ζωγράφος.
Για τον ίδιο, ο ενδιάμεσος χώρος, τα ενδιάμεσα «σημεία» που καλεί τον θεατή της έκθεσης των νέων σας έργων να εστιάσει και να εξερευνήσει είναι «ο χώρος μεταξύ συγκεκριμένου κ αφηρημένου. Μεταξύ έκρηξης και καταλαγής. Μεταξύ φωτός και σκιάς .Μεταξύ της τυχαίας φόρμας που θα προκύψει και της ένταξής της στη ζωγραφική επιφάνεια».
Στην έκθεση παρουσιάζεται, όπως προαναφέρθηκε, και μια συλλογή μικρότερων έργων. Πως, αλήθεια, προέκυψαν αυτά τα έργα και με τι σκεπτικό αποφάσισε να τα παρουσιάσει;
«Προέκυψαν αναπάντεχα», απαντά. «Διατηρούσα – και διατηρώ – παλιότερα έργα σε χαρτί, θεωρώντας ότι δεν είναι έργα που θα ήθελα να κρατήσω ως έχουν, αλλά και δεν θα μπορούσα να επέμβω για να τ′ αλλάξω… Άλλη εποχή, άλλη αναζήτηση, άρχισα λοιπόν να τα σκίζω… Από αυτά τα σκισμένα χαρτάκια γεννήθηκαν καινούργια έργα… Τα οποία έγιναν ερήμην μου υπό μια έννοια. Ίσως να είναι και αυτά υπό άλλη έννοια ”Ενδιάμεσα”».
«Πιστεύω ότι φτάνεις στην ουσία των πραγμάτων όταν αφαιρεθεί ό,τι περιττό και επουσιώδες. Αυτή η τελική εικόνα που είναι ακαθόριστη, αφήνει στο θεατή χώρο για να ολοκληρώσει αυτός το έργο μέσω της φαντασίας του και των βιωμάτων του»
Γιάννης Αδαμάκος
Πόσο «ομιλητική», πράγματι, μπορεί να είναι η ελλειπτική τέχνη, η τέχνη της αφαίρεσης την οποία με συνέπεια «υπηρετεί»; «Πιστεύω ότι φτάνεις στην ουσία των πραγμάτων όταν αφαιρεθεί ό,τι περιττό και επουσιώδες. Αυτή η τελική εικόνα που είναι ακαθόριστη, αφήνει στο θεατή χώρο για να ολοκληρώσει αυτός το έργο μέσω της φαντασίας του και των βιωμάτων του», μας λέει, ενώ σχετικά με το αν θα εμπιστευόταν την τεχνητή νοημοσύνη στη δημιουργία κάποιου έργου σας – αν δεν το έχει ήδη κάνει, αναφέρει ότι «τεχνική κ δημιουργική νοημοσύνη είναι διαφορετικές, αν όχι κάτ’ ανάγκη συγκρουόμενες».
Ο Γιάννης Αδαμάκος, τέλος νιώθει τυχερός που βρέθηκε να έχει δασκάλους τους Δημήτρη Μυταρά, Γιώργο Μαυροείδη και Παναγιώτη Τέτση καθ′ ότι «τρεις καλοί δάσκαλοι κ ζωγράφοι, αν και πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους». Κι όσο για το σημαντικότερο «δώρο» ζωής που του έχει προσφέρει η τέχνη δεν είναι άλλο από: «Μια διαρκή εγρήγορση!»

Ταυτότητα Citronne Gallery
Η Citronne Gallery-Athens ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Νοέμβριο του 2018 ως συνέχεια και διεύρυνση της προσπάθειας που άρχισε στον Πόρο το καλοκαίρι του 2006. Ιδρύθηκε και διευθύνεται από την ιστορικό τέχνης δρ Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη. Συνεργάζεται με καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες και καλλιτέχνες της ελληνικής διασποράς, εξερευνώντας τις διασταυρώσεις μεταξύ του τοπικού και του παγκόσμιου. Επιπλέον, προβάλλει θεματικές εκθέσεις με νέους καλλιτέχνες και επιμελητές. Η γκαλερί στοχεύει στο να παρέχει έναν προσβάσιμο χώρο που προάγει το διαπολιτισμικό διάλογο μέσω διαλέξεων, συζητήσεων, και εκθέσεων βασισμένων σε έρευνα. Επιπλέον, η Citronne Gallery λειτουργεί ως πλατφόρμα για την παραγωγή λόγου και την τεκμηρίωση καλλιτεχνικών ρευμάτων, παράγοντας επιμελημένες εκδόσεις. Από το 2013, η Citronne-Poros συνεργάζεται με το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου, οργανώνοντας περιοδικές εκθέσεις που αναδεικνύουν το έργο σύγχρονων καλλιτεχνών. Επίσης, η γκαλερί έχει συνεργαστεί με διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

Ποιος είναι ο Γιάννης Αδαμάκος
O Γιάννης Αδαμάκος (Πύργος Ηλείας, 1952) σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας κατά το διάστημα 1973-1978 με δασκάλους τους Δ. Μυταρά, Γ. Μαυροϊδή και Π. Τέτση. Παράλληλα με το εικαστικό του έργο, έχει διδάξει σχέδιο και χρώμα στο Εργαστήρι Τέχνης της Χαλκίδας και στη Σχολή Βακαλό. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετείχε επίσης στην Πρώτη Μπιενάλε της Αθήνας (DestroyAthens, 2007). Το 2008 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα η μονογραφία Γιάννης Αδαμάκος: Ζωγραφική 1977-2007.
Από τους καταξιωμένους ανανεωτές της αφαιρετικής ζωγραφικής, ο Γιάννης Αδαμάκος δημιουργεί απροσδιόριστα τοπία – αντανακλάσεις του αισθητηριακού κόσμου, διαθλασμένου από τη μνήμη. Ενδιαφέρεται για τη διερεύνηση των ορίων ανάμεσα στην έκρηξη και την ηρεμία, το φως και το σκοτάδι, τον αυθορμητισμό και την τάξη. Τον απασχολεί επίσης η απόδοση του κενού, ως εμπεριέχον πλούτο νοημάτων και αισθήσεων.
Έργα του υπάρχουν στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, του ΜΟΜus -Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και την Τήνο.
Info:
Γιάννης Αδαμάκος: O Ενδιάμεσος Χώρος
Διάρκεια έκθεσης: Ως 14.9.2025
Ώρες Λειτουργίας
Τετάρτη – Δευτέρα 11:00-13:00 και 19:00-23:00
Τρίτη: Κλειστά
CITRONNE Gallery – Πόρος
Παραλία, Πόρος
Τ. (+30) 22980 22401
ΠΗΓΗ βιογραφικού: Γκαλερί Citronne.