chat icon
Link copied!

Ενα 15χρονο αγόρι από τη Νιγηρία κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες, ζωγραφίζοντας τον μεγαλύτερο καμβά τέχνης στον κόσμο, με στόχο την ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό.

Ο Kanyeyachukwu Tagbo-Okeke, ο οποίος είναι αυτιστικός, δημιούργησε έναν πίνακα με μια πολύχρωμη κορδέλα -το σύμβολο του αυτισμού- περιτριγυρισμένη από emojis, καλύπτοντας 12.304 τετραγωνικά μέτρα. Αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από ένα τυπικό γήπεδο ποδοσφαίρου, το οποίο έχει έκταση 7.140 τετραγωνικά μέτρα.

Advertisement
Advertisement

Ο τεράστιος πίνακας στοχεύει να αναδείξει τη διαταραχή του φάσματος και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν άνθρωποι σαν αυτόν εν μέσω στιγματισμού και περιορισμένων πόρων στη Νιγηρία και αλλού στον κόσμο.

«Ένιωθα καλά. Χαρούμενος. Μια χαρά», είπε το παιδί-θαύμα, του οποίου η διαταραχή περιορίζει την ομιλία του.

Το έργο τέχνης του ξεπέρασε αυτό του Εμάντ Σαλεχί, του προηγούμενου κατόχου του παγκόσμιου ρεκόρ, ο οποίος ήταν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερος σε ηλικία (42 ετών), όταν σημείωσε το ρεκόρ με έναν καμβά 9.652 τετραγωνικών μέτρων.

Το έργο τέχνης, που δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2024, αποκαλύφθηκε και αναγνωρίστηκε επίσημα από τους διοργανωτές των Ρεκόρ Γκίνες στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας Αποδοχής του Αυτισμού τον Απρίλιο.

Η υπουργός Τέχνης και Πολιτισμού της Νιγηρίας δήλωσε ότι το έργο τέχνης  αποτελεί «φάρο ελπίδας και έμπνευσης» για τα άτομα με αυτισμό. «Αναγνωρίζουμε τις μοναδικές ικανότητες και δυνατότητες των ατόμων με αυτισμό και είμαστε αφοσιωμένοι στο να τους παρέχουμε ευκαιρίες να ευδοκιμήσουν στις δημιουργικές βιομηχανίες», τόνισε.

«Το αδύνατο είναι ένας μύθος»

Γεννημένος στον Καναδά πριν μετακομίσει στη Νιγηρία, ο Tagbo-Okeke μεγάλωσε δύσκολαμ σύμφωνα με την οικογένειά του. Ο πατέρας του δήλωσε στο Associated Press σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι συχνά υπήρχε φόβος, σύγχυση και θλίψη. «Το να μην μπορείς να επικοινωνήσεις με τον γιο σου ή να έχεις τακτικές δραστηριότητες που θα μπορούσες να έχεις με οποιοδήποτε άλλο παιδί είναι αρκετά θλιβερό», είπε.

Advertisement

Η προσπάθεια του νεαρού καλλιτέχνη που κατέρριψε το ρεκόρ, συνοδευόμενη από μια καμπάνια με το σύνθημα «Το αδύνατο είναι ένας μύθος», έγινε ευρέως δεκτή με ενθουσιασμό από τους Νιγηριανούς, εν μέρει λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

«Νιώσαμε ένα αίσθημα απόλυτης ανακούφισης και υπερηφάνειας, γνωρίζοντας τις αμέτρητες ώρες και μήνες προσπάθειας που αφιέρωσε για να καταρρίψει το ρεκόρ», ανέφερε η μητέρα του.

 

Advertisement

Η έγκαιρη υποστήριξη είναι το «κλειδί»

Η προσπάθεια του Kanyeyachukwu για κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ είχε επίσης ως στόχο να συγκεντρώσει χρήματα για το Ίδρυμα Zeebah, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επικεντρώνεται στην παροχή υποστήριξης σε άτομα που βρίσκονται στο φάσμα των διαταραχών και στις οικογένειές τους.

Ενώ δεν υπάρχουν επίσημα αρχεία από τη Νιγηρία, περίπου 1 στα 100 παιδιά παγκοσμίως είναι αυτιστικό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Όπως σε πολλές άλλες χώρες, ο αυτισμός συχνά δεν διαγιγνώσκεται στη Νιγηρία παρά μόνο σε μεγαλύτερη ηλικία.

 

Advertisement

Η έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων για τον αυτισμό, η επαρκής ευαισθητοποίηση και η κρατική υποστήριξη για τη διαταραχή του φάσματος είναι μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα αυτιστικά άτομα.

Η μητέρα του Kanyeyachukwu είπε ότι η κρατική υποστήριξη είναι το κλειδί για να παρέχεται σε όσους βρίσκονται στο φάσμα της νόσου η φροντίδα που χρειάζονται νωρίς στη ζωή τους.

Ο Kanyeyachukwu διαγνώστηκε στον Καναδά μετά από χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών στη Νιγηρία, είπε ο πατέρας. Η διάγνωση άνοιξε το δρόμο για να τον στηρίξει σωστά, συμπεριλαμβανομένης της αγάπης του για τη ζωγραφική, την οποία ανακάλυψε σε ηλικία 4 ετών.

Advertisement

«Έχουμε κάνει πολλή δουλειά μαζί του», καταλήγει. «Ο ″Κάνιε″ μπορεί να τακτοποιήσει το δωμάτιό του, να πλύνει τα ρούχα του – όλα αυτά χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση. Αν τον άφηναν μόνο του, σίγουρα δεν θα μπορούσε να κάνει αυτά τα πράγματα».

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Άγκαθα Κρίστι παραδίδει μαθήματα συγγραφής με τη συνδρομή της AI (βίντεο)

Γιώργος Λάνθιμος: Νωρίτερα η πρεμιέρα του «Bugonia» με την Έμμα Στόουν

Εκπληξη: Το Peaky Blinders επιστρέφει στη μικρή οθόνη