Ο Σαλμάν Ρούσντι δήλωσε ότι οι συγγραφείς είναι ασφαλείς από την απειλή της τεχνητής νοημοσύνης, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή κατά την οποία η AI θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα βιβλίο που θα κάνει τους ανθρώπους να γελάσουν.

Μιλώντας στο ετήσιο λογοτεχνικό φεστιβάλ Hay Festival που διοργανώνεται στο Hay-on-Wye της Ουαλίας, ο Ρούσντι αποκάλυψε ότι «δεν έχει δοκιμάσει ποτέ την τεχνητή νοημοσύνη», ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει το Chat GPT και ότι προσποιείται πως δεν υπάρχει.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο, το πρόβλημα της τεχνητής νοημοσύνης, κατά τον διάσημο συγγραφέα, είναι ότι δεν μπορεί να επινοήσει τα δικά της αστεία. «Δεν έχει αίσθηση του χιούμορ – δεν θέλετε να ακούσετε τα αστεία που λέει το ChatGPT. Αν έλθει μια στιγμή που θα γραφτεί ένα αστείο βιβλίο από το ChatGPT, τότε νομίζω ότι την πατήσαμε».

Η παρουσία του στο φεστιβάλ ήταν η πιο high-profile διά ζώσης εμφάνιση του στη Βρετανία μετά την απόπειρα δολοφονίας το 2022, στις ΗΠΑ -35 χρόνια μετά την κυκλοφορία του θρυλικού μυθιστορήματος «Σατανικοί Στίχοι»- εξαιτίας της οποίας έχασε την όραση από το δεξί του μάτι. Παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές ζήτησαν από το κοινό να προσέλθει εγκαίρως λόγω των πρόσθετων μέτρων ασφαλείας -που περιλάμβαναν από σκύλους της αστυνομίας μέχρι έλεγχο σε τσάντες και σακίδια-, η εκδήλωση ξεκίνησε με καθυστέρηση δεκαπέντε λεπτών.

Ο ηλικίας 77 ετών συγγραφέας, δήλωσε την ικανοποίηση του για την απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά τον 27χρονο δράστη της επίθεσης, Hadi Matar, ο οποίος καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης, πρόσθεσε όμως ότι αυτό που του έδωσε ένα τέλος ήταν η καταγραφή όσων συνέβησαν στο βιβλίο του «Knife: Meditations After An Attempted Murder» (στα ελληνικά, «Μαχαίρι. Σκέψεις ύστερα από μία απόπειρα δολοφονίας», εκδόσεις Ψυχογιός, μετάφραση Γιώργος Μπλάνας).

Ο Σαλμάν Ρούσντι αναφέρθηκε και στο νέο βιβλίο του με τίτλο «The Eleventh Hour» που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο, λέγοντας ότι η συγγραφή του «ήταν σαν να γυρίζω σπίτι».

Ο κόσμος βρίσκεται σε μια «πορτοκαλί στιγμή»

«Όταν αποφάσισα να γίνω συγγραφέας, δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι θα έγραφα για τον εαυτό μου. Μου φαινόταν το πιο αδιάφορο απ′ όλα. Ήθελα να επινοώ ιστορίες», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στον Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μια «πορτοκαλί στιγμή». «Δεν ξέρω τι να κάνω με αυτό -εκλέχτηκε. Το ίδιο και ο Χίτλερ, παρεμπιπτόντως», πρόσθεσε.

Advertisement

Ο Ρούσντι εκτιμά ότι σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι δυσκολεύονται να συμφωνήσουν ως προς το τι είναι αλήθεια, οι ιστορίες και οι μύθοι είναι ακόμη πιο σημαντικοί -και μπορούν να μοιάζουν πιο αληθινοί. Είπε όμως ότι δεν του αρέσουν τα βιβλία με διδακτισμό και ότι προτιμά αυτά στα οποία μπορεί να κατοικήσει εντός τους.

 

«Η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ είναι η Taylor Swift της λογοτεχνίας»

Αστειεύτηκε επίσης, λέγοντας ότι οι περισσότεροι συγγραφείς δεν βγάζουν πολλά χρήματα -εκτός αν γράφουν για «παιδιά μάγους» και χαρακτήρισε τη Τζ.Κ. Ρόουλινγκ ως την Taylor Swift της λογοτεχνίας. «Μπράβο της», σχολίασε. 

Advertisement

Με πληροφορίες από Guardian, BBC