Εάν τελικά η Αίγυπτος κλείσει το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, με το σκήνωμά της δίπλα στο Ιερό και το μετατρέψει σε μουσείο διώχνοντας τους μονάχους, αυτό πρέπει να είναι αιτία έντονης διακρατικής κυβερνητικής, διπλωματικής, πολιτικής διαφοράς. Θα το χαρακτήριζα διπλωματικό casus belli.
Ο Τούρκος μετατρέπει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά και ο Αιγύπτιος σε μουσείο τη Μονή Σινά. Μπάρες και κλειδαριές στην Ορθοδοξία, σε δύο εμβληματικούς πυλώνες, κατά σύμπτωση από δύο εμπνευστές και δράστες του Ισλάμ. Μουσουλμάνοι.
Σε μία χώρα που δεν μπορείς να πεις ότι είναι και το υπόδειγμα της Δημοκρατίας, άρα απόλυτο υποχείριο της η Δικαιοσύνη, αλλά και μία χώρα όπου ο ελληνισμός την σεβάστηκε και την στήριξε παντοιοτρόπως, η Αθήνα δεν μπορεί να καθίσει με σταυρωμένα χέρια.
Βεβαίως πολλά τα συμφέροντα. Τα ενεργειακά, τα γεωπολιτικά, οι τριμερείς με την Κύπρο, η ΑΟΖ… Όπως και κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλλει ότι ο σημερινός Πρόεδρος Αλ Σίσι έχει ιδιαίτερη εκτίμηση στην Ελλάδα και το έχει αποδείξει πολλαπλά με τις δικές του διπλωματικές κινήσεις. Όπως ακόμα έχω στα αυτιά μου, όταν συνάντησα στο Κάιρο ως απεσταλμένος της ΕΡΤ το 1980 τον τότε Πρόεδρο Ανουάρ Σαντάτ, το τί μου είχε πει στην κάμερα:
«Αγαπάμε την Ελλάδα. Έχουμε μεγάλη υποχρέωση στους έλληνες. Ήσασταν οι πρώτοι που από τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου της Αθήνας αναγγείλατε σε όλο τον κόσμο ότι ανατρέψαμε τον Φαρούκ και πήραμε, ο λαός μας, την Αίγυπτο στα χέρια μας. Αυτό δεν το ξεχνάμε».
Παρόλα αυτά όμως, το ζήτημα της Μονής Σίνα είναι τεραστίων διαστάσεων για να μην απασχολεί πολύ πιο έντονα την κυβέρνηση Μητσοτάκη και μαζί όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
Ιστορικά, η παλαιότερη μαρτυρία για ύπαρξη μοναστικής ζωής στη περιοχή είναι του 381-384 μ.Χ. Επί βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ανάμεσα στο 527 και 565, ανεγέρθηκε η μονή στο σημείο που βρίσκονταν η «φλεγόμενη βάτος» του Μωυσή. Το μέρος θεωρείται ιερό για χριστιανούς, μουσουλμάνους και Εβραίους.
Ως απάντηση σε αίτημα μοναχών της μονής για προστασία, η μονή έλαβε από τον Μωάμεθ «ιδιόγραφη υποχρέωση» ή Διαθήκη (Αχτναμέ), επικυρωμένη με το αποτύπωμα της ίδιας της παλάμης του, που περιγράφει τα δικαιώματα των χριστιανών που ζουν με τους Μωαμεθανούς.
Επιπλέον είναι το παλαιότερο χριστιανικό μοναστήρι στον κόσμο, που πράγματι προστάτευσε ακόμα και ο Μωάμεθ. Εκεί σώζεται και η παλαιότερη απεικόνιση του Χριστού… Και η περίφημη αγιογραφία του Χριστού, η μοναδική με το αριστερό φρύδι σηκωμένο. Ανάλογα με το πώς μπορεί να την δει κάποιος ή τον Κυρίου ήρεμο τον Κύριο θυμωμένο. Αυτές οι εικόνες με πολλά πολλά, ανεκτίμητα αντικείμενα, σε μουσείο που χτίστηκε ακριβώς δίπλα με μία γενναία χορηγία της τότε διοίκησης της Alpha bank.

Τα πολύ τελευταία χρόνια η Μονή προστατεύεται από τους βεδουίνους της γύρω περιοχής, έναντι ληστών και άλλων σφετεριστών. Και μάλιστα υπενθυμίζοντας, για να μην το ξεχάσω, ότι τα τείχη για να προστατευθεί η Μονή τα είχε χτίσει ο Ναπολέων.
Μια Μονή που μαζί με την Έμη Λιβανίου την επισκεφτήκαμε δύο φορές κάνοντας συγκλονιστικά οδοιπορικά για την τηλεοπτική εκπομπή μας.
Καταλήγοντας σε αυτό που μοιάζει να είναι πλέον τεράστιο βαρύδι για το πως θα χειριστεί η Ελλάδα το συγκεκριμένο θέμα με την Αίγυπτο, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και το αναντίρρητο γεγονός ότι ο πρόεδρος Σίσι είναι στην ουσία, παρόλη την σιδερένια διοίκησή του, μειοψηφία ώριμης σκέψης και λογικής έναντι των πολυπληθέστερων φανατικών μουσουλμάνων. Για να μην αναφερθώ σε «αδελφούς μουσουλμάνους». Οι οποίοι πολλάκις το τελευταίο χρόνια χτύπησαν εκκλησίες Κοπτών αλλά και πούλμαν ορθοδόξων τουριστών. Όπως και να το κάνουμε, ο Σίσι είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει ένα τέλος σε αυτό το απίστευτο συμβάν.
Φοράω στο αριστερό μου χέρι το δαχτυλίδι της Αγίας Αικατερίνης πάνω από 20 χρόνια και πραγματικά παρακαλάω να έρθει μια λύση που δεν θα είναι καμιά άλλη, από το μοναστήρι να εξακολουθεί να λειτουργεί στο όνομα της.