Η μέτρια κατανάλωση σαμπάνιας, η αυξημένη πρόσληψη φρούτων, η διατήρηση θετικής ψυχολογικής κατάστασης και ενός υγιούς σωματικού βάρους ενδέχεται να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, σύμφωνα με μια καινοτόμο παγκόσμια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Canadian Journal of Cardiology.

Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή (Sudden Cardiac Arrest – SCA) αποτελεί μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση, όπου η καρδιά σταματά ξαφνικά να λειτουργεί λόγω ηλεκτρικής αστάθειας. Χωρίς άμεση βοήθεια, όπως καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (CPR), το αποτέλεσμα είναι συχνά θανατηφόρο. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τέτοια επεισόδια.

Advertisement
Advertisement

Η νέα αυτή μελέτη ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες στη βάση UK Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, καλύπτοντας περίοδο 14 ετών. Από το σύνολο των συμμετεχόντων, 3.147 άτομα υπέστησαν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή κατά την παρακολούθηση. 

Οι ερευνητές εντόπισαν 56 τροποποιήσιμους μη κλινικούς παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την πιθανότητα εμφάνισης SCA. Οι παράγοντες αυτοί αφορούν τον τρόπο ζωής, το σωματικό βάρος, την ψυχολογική κατάσταση, κοινωνικοοικονομικά δεδομένα και περιβαλλοντικές συνθήκες.

Ο Renjie Chen, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης, δήλωσε: «Για πρώτη φορά εξετάζουμε τόσο διεξοδικά τη σχέση μη ιατρικών παραγόντων με την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Τα ευρήματα δείχνουν ότι από 40% έως 63% των περιστατικών θα μπορούσαν να προληφθούν με βελτιώσεις στους εν λόγω παράγοντες».

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα ήταν η προστατευτική συσχέτιση της μέτριας κατανάλωσης σαμπάνιας και λευκού κρασιού με την καρδιακή υγεία – κάτι που αμφισβητεί την επικρατούσα αντίληψη ότι μόνο το κόκκινο κρασί έχει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, όπως επισημαίνει και η εφημερίδα Guardian.

Πέρα από το αλκοόλ, η συστηματική κατανάλωση φρούτων, η διατήρηση καλής ψυχικής διάθεσης, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και η εκπαίδευση αναγνωρίστηκαν επίσης ως ισχυροί παράγοντες πρόληψης.

Η ομάδα, υπό την καθοδήγηση του Huihuan Luo, ακολούθησε μια προσέγγιση “exposome-wide association study”, αναλύοντας το σύνολο των περιβαλλοντικών εκθέσεων και τις επιπτώσεις τους στα καρδιολογικά συμβάντα – σε αντίθεση με παλαιότερες μελέτες που εστίαζαν σε ήδη γνωστούς παράγοντες.

Advertisement

 

 

Η εξάλειψη του ενός τρίτου των πιο επιβλαβών παραγόντων θα μπορούσε να μειώσει τα περιστατικά αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής κατά 40%, ενώ η απομάκρυνση των δύο τρίτων φτάνει το ποσοστό πρόληψης έως και 63%.

Advertisement

Σε σχολιασμό τους, οι Nicholas Grubic (University of Toronto) και Dakota Gustafson (Queen’s University, Ontario), περιέγραψαν το εύρημα σχετικά με τη σαμπάνια και το λευκό κρασί ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα της μελέτης, σημειώνοντας ότι «θέτει υπό αμφισβήτηση τη μακρόχρονη άποψη ότι μόνο το κόκκινο κρασί προσφέρει καρδιακά οφέλη».

Ωστόσο, οι μηχανισμοί που εξηγούν αυτά τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί και έρχονται σε αντίθεση με τις τρέχουσες υγειονομικές οδηγίες, οι οποίες επιμένουν στον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ, τη διακοπή του καπνίσματος, τη σωστή διατροφή και την άσκηση.

Όπως τονίζουν οι Grubic και Gustafson, η μετατόπιση της εστίασης από τη θεραπεία στην πρόληψη των SCA είναι καθοριστική αλλά και ιδιαίτερα περίπλοκη, δεδομένου του πολυπαραγοντικού χαρακτήρα του φαινομένου, που περιλαμβάνει γενετικούς, ιατρικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Advertisement