Νέο ναυάγιο οδηγείται και η νέα προσπάθεια κήρυξης κατάπαυσης πυρός ορισμένης διάρκειας στη Γάζα με ταυτόχρονη ανταλλαγή ομήρων-παλαιστίνιων κρατουμένων καθώς η Χαμάς δηλώνει πως η αμερικανική πρόταση για συμφωνία πρωτίστως παρέχει σαφείς δεσμεύσεις για μια προσπάθεια τερματισμού του πολέμου.
Την ίδια στιγμή οι ισραηλινές επιχειρήσεις συνεχίζονται με σφοδρούς βομβαρδισμός, η ανθρωπιστική βοήθεια μπαίνει στην περιοχή με το σταγονόμετρο και η απελπισία όπως και η ανάγκη για επιβίωση οδηγεί σε βίαια επεισόδια.
Η απόγνωση των αμάχων συνοψίζεται στην τοποθέτηση του Παλαιστίνιου πρέσβη στην συνεδρίαση του Σ.Α του ΟΗΕ. Περιγράφει γλαφυρά τον πόνο των μανάδων που κρατούν άψυχα κορμιά παιδιών, τις ζωές των παιδιών που «καταβροχθίζονται από φλόγες και πείνα» και λυγίζει. Διαβάζει με δυσκολία τις σημειώσεις του, ξεσπά σε κλάματα και χτυπά το χέρι στο τραπέζι καθώς λέει: «Είναι αβάσταχτο…Πώς μπορεί κανείς…δεν αντέχεται».
Πάπας Λέων: «Στον ουρανό ακούγεται όλο και πιο δυνατά ο θρήνος από τις μητέρες της Γάζας»
Palestinian UN Ambassador Riyad Mansour delivered an emotional address at the UN Security Council on Wednesday, condemning Israeli actions in Gaza.
— The Eastleigh Voice (@Eastleighvoice) May 30, 2025
He was overcome with emotion while describing the suffering of children. He hit the table and wept, declaring, “Flames and hunger… pic.twitter.com/yhH1NFjTtc
Ικανοποίηση σε Ισραήλ, απογοήτευση σε Χαμάς
Ανώτατος αξιωματούχος της οργάνωσης δήλωσε στο ΒΒC ότι η πρόταση θα απορριφθεί καθώς δεν περιλαμβάνει βασικά αιτήματα αυτής με κυριότερο την αναφορά σε δεσμεύσεις για τερματισμό του πολέμου.
Η πρόταση συνεπάγεται «ουσιαστικά τη διαιώνιση της κατοχής, τη συνέχιση των φόνων και του λιμού», όπως είπε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπασέμ Ναΐμ, εξόριστο ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης. Η αμερικανική πρόταση «δεν ανταποκρίνεται σε κανένα από τα αιτήματα του λαού μας, ιδίως στο να σταματήσει ο πόλεμος και ο λιμός».
Η Χαμάς υποστηρίζει πως στη πρόταση δεν υπάρχει σαφής αναφορά πως που να λέει ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη, μακροπρόθεσμη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα τερματίσει τον πόλεμο.Επίσης, δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το λεγόμενο ανθρωπιστικό πρωτόκολλο ενώ επίσης δεν είναι ξεκάθαρο ότι το Ισραήλ θα αποσυρόταν από τη Γάζα πίσω στις θέσεις του κατά την τελευταία κατάπαυση πυρός.
Το Ισραήλ από την πλευρά του, για το οποίο η δυνατότητα επανάληψης των στρατιωτικών επιχειρήσεων ήταν ζωτικής σημασίας, δήλωσε πως αποδέχεται την πρόταση.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, σε γνώση του οποίου περιήλθε το σχέδιο, αυτό προβλέπει κατάπαυση του πυρός 60 ημερών, την απελευθέρωση 28 ομήρων, ζωντανών και νεκρών, κατά την πρώτη εβδομάδα, την αποφυλάκιση 125 παλαιστίνιων ισοβιτών κρατούμενων σε ισραηλινές φυλακές και την επιστροφή των λειψάνων 180 παλαιστινίων νεκρών.
Ισραήλ: Ανακοίνωσε νέους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη παρά τις απειλές για κυρώσεις

Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη και για την απελευθέρωση 1.111 Παλαιστινίων που κρατούνται μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ενώ αναφέρεται και δέσμευση για επανέναρξη της διανομής βοήθειας σε μαζική κλίμακα από την έγκριση της συμφωνίας. Εφόσον οι δύο πλευρές συναινούσαν, εγγυητής της τήρησης της συμφωνίας θα ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η απόγνωση οδηγεί σταδιακά σε κατάρρευση της ασφάλειας στη Γάζα
Στο μεταξύ, ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα με τον πείνα και τους βομβαρδισμούς να απειλεί κάθε λεπτό τις ζωές των Παλαιστινίων και κυρίως των παιδιών που είναι πιο ευάλωτα, μαίνεται ανεξέλεγκτη. Η πλήρης απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι άμαχοι εκφράστηκε τις τελευταίες ημέρες μετά τις χαοτικές σκηνές κατά την πρώτη διανομή τροφίμων από την αμφιλεγόμενη ΜΚΟ Gaza Humanitarian Foundation (GHF) και την εισβολή πεινασμένων Παλαιστινιών σε αποθήκη του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ. Μάλιστα κατά την διάρκεια αυτών των δύο περιστατικών συνολικά τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Όπως αναφέρει το BBC η ασφάλεια καταρρέει στη Γάζα καθώς απελπισμένοι άνθρωποι αναζητούν φαγητό και ίσως το άμεσο μέλλον να επιφυλάσσει ακόμη χειρότερες καταστάσεις καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχεται με το σταγονόμετρο, φτάνει κυρίως σε πιο προσβάσιμες περιοχές στο νότο και δεν φτάνει να καλύψει τις ανάγκες ούτε ενός μικρού κλάσματος του πληθυσμού των 2,2 εκατ. ανθρώπων.
Οι δε στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι βομβαρδισμοί είναι συνεχείς, καθημερινά ο νεκροί είναι δεκάδες όπως και οι τραυματίες που αναζητούν ιατρική φροντίδα σε νοσοκομεία που έχουν καταρρεύσει. Ο δε ΟΗΕ αναφέρει ότι άλλοι 600.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί ξανά κατόπιν εντολών του Ισραήλ από περιοχές που θέλει να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις.