Μετά από δυόμιση μήνες πλήρους αποκλεισμού της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα, τις εικόνες με παιδιά που φέρουν στα πρόσωπα και στα κορμιά τους τα σημάδια οξύ υποσιτισμού να πληθαίνουν και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να επαναλαμβάνουν, όπως ο ΠΟΥ την Δευτέρα, πως «2εκατ. άνθρωποι λιμοκτονούν», το Ισραήλ ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει την είσοδο «βασικών» τροφίμων στο παλαιστινιακό θύλακα.
Επέτρεψε να εισέλθουν μόνο 5 φορτηγά, κυρίως με βρεφικό γάλα όπως αναφέρει ο ΟΗΕ τα οποία δεν έχουν αρχίσει να διανέμονται …«Σταγόνα στον ωκεανό», όπως σχολίασε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, ο Τομ Φλέτσερ σημειώνοντας σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4 πως εάν δεν φτάσουν άμεσα ανθρωπιστικές προμήθειες στους αμάχους 14.000 μωρά μπορεί να πεθάνουν μέσα τις επόμενες 48 ώρες από έλλειψη τροφής και φαρμάκων.
«Δεν μπορούμε να βρούμε ένα κομμάτι ψωμί για να ταΐσουμε τα παιδιά μας… πώς θα λάβουμε βοήθεια από το νότο; Θα είναι δύσκολο για εμάς να πάμε εκεί. Ζούμε μια τραγωδία» λέει στο ΒΒC, λέει ένας άνδρας στην πόλη της Γάζας. “Οι άνθρωποι άρχισαν να λιποθυμούν από την έλλειψη φαγητού, την πείνα. Δεν ξέρουμε με τι να ταΐσουμε τα παιδιά μας. Δεν υπάρχουν φακές, ρύζι ή αλεύρι, ή οποιοδήποτε άλλο είδος φαγητού. Δεν υπάρχουν λαχανικά. Κανείς δεν μπορεί να αγοράσει μία ντομάτα. Κανείς δεν μπορεί να αγοράσει ένα σακουλάκι αλεύρι».
Όλα αυτά τη τη στιγμή στα σύνορα περιμένουν πάνω από 3.000 φορτηγά με 120.000 μετρικούς τόνους προμήθειες και ο ΟΗΕ έχει ξεκαθαρίσει πως απαιτείται η είσοδος 500 φορτηγών την ημέρα, όπως αναφέρει το Reuters, για να καλυφθούν οι ανάγκες 2.1 εκατ. ανθρώπων. Παράλληλα παραμένει άγνωστο τι ποσότητες θα εισέλθουν τις επόμενες ημέρες, τι θα αφορούν, με ποια συχνότητα θα γίνονται οι διανομές και εν τέλει ποιος θα συντονίζει την όλη προσπάθεια αφού το Ισραήλ θέλει να πάρει τον έλεγχο και διεθνείς φορές και οργανώσεις αντιδρούν.

Η δε είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας ήρθε την στιγμή που το Ισραήλ εκπονεί ευρεία επιχείρηση στη Γάζα, υπό την κωδική ονομασία «Άρματα του Γεδεώνα». Η δε απόφαση συνοδεύτηκε από την δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου -η οποία προδίδει μια καθαρά εργαλειακή λογική- πως ελήφθη προκειμένου «Μια κρίση πείνας να μη θέσει σε κίνδυνο τη νέα στρατιωτική επιχείρηση». Και επιμένει πως στόχος είναι η Γάζα να τεθεί υπό πλήρη ισραηλινό έλεγχο.
Η «υποχώρηση» του Νετανιάχου όμως αυτή τη φορά, στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας με στόχο να προχωρήσει ανενόχλητος της στρατιωτικές επιχειρήσεις, δεν φαίνεται να μην κατευνάζει τις διεθνείς αντιδράσεις.
Βρετανία, Γαλλία, Καναδάς προειδοποιούν με κυρώσεις-Θέμα αναγνώρισης παλαστινιακού κράτους
Οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Καναδά, προειδοποίησαν ότι «δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια» απέναντι στις «σκανδαλώδεις ενέργειες» της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου και θα αναλάβουν δράση εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τη νέα στρατιωτική επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας και δεν άρει όλους τους περιορισμούς στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Η άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης για (παροχή) βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό είναι απαράδεκτη» και «ενέχει τον κίνδυνο καταπάτησης του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου» αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους σύμφωνα με το BBC, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ.
Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα από τη βρετανική κυβέρνηση και πηγαίνει ακόμη πιο μακριά: «Αντιτιθέμεθα σε κάθε προσπάθεια επέκτασης του εποικισμού στη Δυτική Όχθη (…) Δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε περαιτέρω δράση, συμπεριλαμβανομένων και στοχευμένων κυρώσεων», πρόσθεσαν, σημειώνοντας ότι οι οικισμοί αυτοί είναι παράνομοι και υπονομεύουν τη βιωσιμότητα ενός παλαιστινιακού κράτους αλλά και την ασφάλεια τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων.
Οι τρεις ηγέτες δήλωσαν επίσης «αποφασισμένοι να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος» στο πλαίσιο «της λύσης των δύο κρατών».

Μακρόν, Στάρμερ και Κάρνεϊ κάλεσαν επίσης τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως τους ομήρους που κρατά από τις 7 Οκτωβρίου 2023. «Το Ισραήλ υπέστη μια στυγερή επίθεση στις 7 Οκτωβρίου. Ανέκαθεν στηρίζαμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τους Ισραηλινούς απέναντι στην τρομοκρατία. Αλλά αυτή η κλιμάκωση είναι παντελώς δυσανάλογη», τονίζουν.
Κοινή δήλωση 22 Υπουργών Εξωτερικών
Τονίζεται δε πως «Η κατάπαυση του πυρός, η απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων και μια μακροχρόνια πολιτική λύση συνιστούν την καλύτερη ελπίδα για τον τερματισμό της αγωνίας των ομήρων και των οικογενειών τους, την ελάφρυνση των δεινών που έχουν υποστεί οι πολίτες της Γάζας και το τέλος του ελέγχου της Γάζας από τη Χαμάς (…) Αυτές οι διαπραγματεύσεις πρέπει να επιτύχουν και πρέπει όλοι να εργαστούμε για την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών, που είναι ο μοναδικός τρόπος για να φέρουμε τη μακροχρόνια ειρήνη και ασφάλεια που αξίζουν τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι και να διασφαλίσουμε τη μακροχρόνια σταθερότητα στην περιοχή», πρόσθεσαν.
Παράλληλα, οι Υπουργοί Εξωτερικών 22 χωρών μεταξύ των οποίων οι τρεις ανωτέρω αλλά και Γερμανία, Ισπανία, Αυστραλία, Ιαπωνία κ.α. κάλεσαν το Ισραήλ να ξαναρχίσει «αμέσως» και «πλήρως» η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα πρέπει να οργανωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Washington Post: Οι ΗΠΑ προειδοποιούν πως θα εγκατλαείψουν το Ισραήλ εάν δεν τερματίσει τον πόλεμο
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post να έχει διαμηνύσει στο Νετανιάχου πως οι ΗΠΑ θα αποσύρουν την κρίσιμη υποστήριξη εάν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα.
«Οι άνθρωποι του Τραμπ ενημερώνουν το Ισραήλ: ”Θα σας εγκαταλείψουμε αν δεν τερματίσετε αυτόν τον πόλεμο”», αποκάλυψε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας ενώ η πίεση αυτή προς το Τελ Αβίβ φαίνεται πως εντείνεται τις τελευταίες ημέρες καθώς αυτό κινητοποιεί επιπλέον εφέδρους και κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα με την ανακοίνωση και της έναξρης της ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης «Άρματα του Γεδεώνα».
Η πηγή ανέφερε στην Washington Post ότι ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την επανέναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας ως απλώς διαδικαστική κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή, λέγοντας στους αξιωματούχους ότι ήταν «μόνο ένα τεχνικό στοιχείο». Παρά το γεγονός ότι διαθέτει «μια τεράστια πλειοψηφία στην Κνεσέτ και στο Ισραήλ» που θα μπορούσε να επιτρέψει τον τερματισμό των εχθροπραξιών, η πηγή ισχυρίστηκε ότι ο Νετανιάχου «δεν έχει την πολιτική βούληση» να το κάνει.

Ο Νετανιάχου φαίνεται να λαμβάνει το μηνύματα δημόσια προσπαθεί να παρουσιάζει ένα διαφορετικά αφήγημα.
Σύμφωνα με το Reuters, υποστηρίζει πως Αμερικανοί γερουσιαστές που γνωρίζει εδώ και χρόνια και είναι υποστηρικτές του Ισραήλ, του είπαν πως οι εικόνες λιμού εξαντλούσαν τα αποθέματα υποστήριξης προς το Ισραήλ φέρνοντας το κοντά σε μια «κόκκινη γραμμή». «Για αυτόν τον λόγο, για να πετύχουμε τη νίκη, πρέπει να λύσουμε με κάποιο τρόπο το πρόβλημα», είπε, σε ένα μήνυμα που προφανώς απευθυνόταν στους ακροδεξιούς σκληροπυρηνικούς στην κυβέρνησή του που επέμεναν να μην επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Πηγές: Washington Post, BBC, Reuters