Περισσότερα από 200 είδη θαλάσσιων οργανισμών, ανάμεσά τους καρχαρίες βαθέων υδάτων, πράσινοι δράκοι της θάλασσας και χταπόδια, έχουν βρεθεί νεκρά στις ακτές της Νότιας Αυστραλίας, εξαιτίας μιας τοξικής εξάπλωσης φυκιών που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Μάρτιο.

Η καταγραφή βασίστηκε σε ανάλυση περίπου 1.400 αναφορών που υποβλήθηκαν από πολίτες-επιστήμονες της οργάνωσης OzFish. Σύμφωνα με τα δεδομένα, σχεδόν το 47% των νεκρών οργανισμών ανήκουν στην κατηγορία των ψαριών με ραχιαίο πτερύγιο, ενώ το 26% ήταν καρχαρίες.

Advertisement
Advertisement

Τα κεφαλόποδα, όπως καλαμάρια, σουπιές και χταπόδια, αντιπροσωπεύουν περίπου το 7% των θανάτων, ενώ το 6% αφορά καρκινοειδή, όπως καβούρια, αστακούς και γαρίδες, που εντοπίστηκαν νεκρά ή εξασθενημένα στις ακτές.

Ο υπεύθυνος έργου της OzFish για τη Νότια Αυστραλία, Μπραντ Μάρτιν, εξηγεί ότι η ανθοφορία προκαλείται από την τοξική άλγη Karenia mikimotoi, η οποία δημιουργεί ένα θανατηφόρο ”πέπλο” στο νερό.

«Αυτή η άλγη μπορεί να φράξει τα βράγχια των ψαριών, να προκαλέσει αιμορραγία επιτιθέμενη στα ερυθρά αιμοσφαίρια και να λειτουργήσει ως νευροτοξίνη, επηρεάζοντας το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο των οργανισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως συμπλήρωσε, τα προσβεβλημένα ψάρια εμφανίζουν περίεργη συμπεριφορά, ενώ πολλά από τα νεκρά άτομα παρουσιάζουν μια έντονη κόκκινη απόχρωση στο σώμα τους – «σαν να παρακολουθεί κανείς μια ταινία τρόμου με θύματα τα θαλάσσια είδη».

 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/kalifornia-toxika-fekia-apeiloen-thalassia-thelastika-kai-katoikoes_gr_680b738fe4b031fa917db72e

Advertisement

 

Το φαινόμενο ενισχύεται από έναν παρατεταμένο θαλάσσιο καύσωνα, με τις θερμοκρασίες των νερών να καταγράφονται έως και 2,5°C πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Παράλληλα, οι ήπιες καιρικές συνθήκες  – λίγοι άνεμοι και χαμηλός κυματισμός –  ευνοούν την εξάπλωση της άλγης.

Παρότι η Karenia mikimotoi δεν θεωρείται επικίνδυνη για τον άνθρωπο, μπορεί να προκαλέσει δερματικούς ερεθισμούς ή ήπια αναπνευστικά προβλήματα σε περίπτωση επαφής, όπως αναφέρει ο Guardian. Αντιθέτως, οι επιπτώσεις της στη θαλάσσια ζωή είναι καταστροφικές.

Advertisement

Η τοξική ανθοφορία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα μέσα Μαρτίου στην περιοχή της Χερσονήσου Fleurieu και έκτοτε έχει εξαπλωθεί κατά μήκος των νοτιοανατολικών ακτών της Νότιας Αυστραλίας, φτάνοντας έως τον Κόλπο St Vincent, τη Χερσόνησο Yorke και το νησί Kangaroo.

Η OzFish, οργάνωση που εστιάζει στην αποκατάσταση των υδάτινων οικοσυστημάτων και των βιότοπων των ψαριών, εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις μακροχρόνιες συνέπειες στην αλιεία. Η εξάπλωση της άλγης έχει πλήξει όλα τα στάδια ζωής των ψαριών – από νεογνά μέχρι ενήλικα άτομα σε αναπαραγωγική φάση – καθώς και τη διατροφική αλυσίδα που τα στηρίζει.

Advertisement