Η Γαλλία σκοπεύει να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνει η πρώτη χώρα του G7 που αναγνωρίζει την Παλαιστίνη, μια κίνηση που θα μπορούσε να ασκήσει πίεση σε άλλες μεγάλες δυτικές δυνάμεις να πράξουν το ίδιο.
Μέχρι στιγμής, η αναγνώριση της παλαιστινιακής κυριαρχίας περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό σε χώρες της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής και της Ασίας που ιστορικά έχουν ασκήσει κριτική στο Ισραήλ.
Η ανακοίνωση του κ. Μακρόν προκάλεσε την οργή του Ισραήλ και της Ουάσιγκτον, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να καταδικάζει την απόφαση.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «απορρίπτουν κατηγορηματικά» τα σχέδια της Γαλλίας, προσθέτοντας: «Αυτή η απερίσκεπτη απόφαση εξυπηρετεί μόνο την προπαγάνδα της Χάμας και υπονομεύει την ειρήνη».
Η ιστορία της αναγνώρισης της Παλαιστίνης
Το 1988, η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), επίσημος φορέας του παλαιστινιακού λαού, κήρυξε επίσημα την ίδρυση του Κράτους της Παλαιστίνης.
Στην πράξη, οι Παλαιστίνιοι έχουν περιορισμένη αυτοδιοίκηση μέσω της Παλαιστινιακής Αρχής (PA) σε τμήματα της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης.
Buddy, why are you seething? 🇫🇷 France is set to become the 148th UN member state that will recognize the State of Palestine as a sovereign nation. 148 out 193. Why are you singling out France? It isn't the leader of the pack. pic.twitter.com/OisUv2fpXk
— José Galindo (@Brandulf44) July 24, 2025
Η Παλαιστινιακή Αρχή έχασε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας από τη Χαμάς το 2007. Ο ΟΗΕ θεωρεί και τα δύο εδάφη ως κατεχόμενα από το Ισραήλ και ως ενιαία πολιτική οντότητα. Οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν επίσης η Ανατολική Ιερουσαλήμ να αποτελεί μέρος ενός μελλοντικού κράτους.
Επί του παρόντος, 147 από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης.
Η Παλαιστίνη είναι μη μέλος παρατηρητής στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών από τον Νοέμβριο του 2012.
Πέρυσι, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών παραχώρησε στην Παλαιστίνη πρόσθετα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα να συμμετέχει στις συνεδριάσεις των κρατών-μελών, να υποβάλλει προτάσεις και να συμμετέχει σε επιτροπές. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη δικαίωμα ψήφου.

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη;
Στην ΕΕ, η Σουηδία και η Σλοβενία είναι τα μόνα μέλη του μπλοκ που έχουν αναγνωρίσει μέχρι στιγμής την Παλαιστίνη. Επτά χώρες της ΕΕ είχαν ήδη προβεί σε αυτό το βήμα πριν από την ένταξή τους στην Ένωση:
Βουλγαρία
Κύπρος
Τσεχική Δημοκρατία
Ουγγαρία
Ρουμανία
Πολωνία
Σλοβακία
Αρκετά άλλα μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Μάλτα, έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης.
Η ίδια η ΕΕ και μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία έχουν «αντιπροσωπευτικά γραφεία», αντί για πρεσβείες, στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης και υποστηρίζουν οικονομικά την Παλαιστινιακή Αρχή.
Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης ως κυρίαρχο κράτος. Οι χώρες έχουν ιστορικούς και φιλικούς δεσμούς και το κράτος της Παλαιστίνης έχει πρεσβεία στην Αθήνα.
Στην Αθήνα λειτουργεί Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης και, από το 2010, ο εκάστοτε Παλαιστίνιος Πρέσβης επιδίδει τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι στον Υπουργό Εξωτερικών. Αρμόδιο για τις σχέσεις της Ελλάδος με την Παλαιστίνη είναι το Γενικό Προξενείο Ιεροσολύμων.
Αναγνώριση από τη G20
Μεταξύ των χωρών του G20, μιας ομάδας των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, δέκα χώρες αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης. Αυτές είναι:
Αργεντινή
Βραζιλία
Κίνα
Ινδία
Ινδονησία
Μεξικό
Ρωσία
Σαουδική Αραβία
Νότια Αφρική
Τουρκία
Εννέα χώρες του G20, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, δεν το αναγνωρίζουν.
Η ΕΕ, η οποία θεωρείται ως οντότητα της G20, δεν αναγνωρίζει την Παλαιστίνη.

Γιατί οι χώρες του G7 διστάζουν να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη;
Κανένα από τα κράτη του G7 – το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία – δεν αναγνωρίζει επί του παρόντος το παλαιστινιακό κράτος.
Σε διπλωματικό τηλεγράφημα τον Ιούνιο, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι αντιτίθενται σε μέτρα μονομερούς αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να αντιβαίνει στα συμφέροντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και να έχει συνέπειες.
Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει αμφιβολίες για τη λύση των δύο κρατών, προτείνοντας τον Φεβρουάριο την κατάληψη της Γάζας από τις ΗΠΑ. Αυτό καταδικάστηκε από τα αραβικά κράτη, τους Παλαιστινίους και τον ΟΗΕ ως «εθνοκάθαρση», ισχυρισμός που το Ισραήλ έχει απορρίψει.
Ο Σερ Κίρ Σταρμερ έχει υποστηρίξει ότι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από το Ηνωμένο Βασίλειο θα έρθει μόνο μετά την επίτευξη εκεχειρίας.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε την Πέμπτη: «Είμαστε σαφείς ότι η κρατική υπόσταση είναι αναφαίρετο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού.
Η κατάπαυση του πυρός θα μας οδηγήσει στην αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους και σε μια λύση δύο κρατών, η οποία θα εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια για τους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς».