Το Ισραήλ δεν φαινόταν να ανταποκρίνεται σε εκκλήσεις συμμάχων για παύση της νέας του πολεμικής επιχείρησης στη Γάζα, όπου αξιωματούχοι έλεγαν ότι αεροπορικά πλήγματα σκότωσαν τουλάχιστον 85 Παλαιστίνιους τη νύχτα προς την Τρίτη- με το Ισραήλ να λέει ότι επέτρεπε την είσοδο δεκάδων επιπλέον φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.

Ήταν ασαφές τι μέρος της βοήθειας φτάνει στα 2 εκατ. κατοίκους της Γάζας, που τελούν υπό ισραηλινό αποκλεισμό επί περίπου τρεις μήνες, με ειδικούς να προειδοποιούν για λιμό. Δεχόμενο ισχυρές πιέσεις, το Ισραήλ συμφώνησε αυτή την εβδομάδα να επιτρέψει σε μικρή ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας να μπει στη Γάζα, αφού την εμπόδιζε στο πλαίσιο της πίεσης προς τη Χαμάς.

Advertisement
Advertisement

Αφού τα πρώτα πέντε φορτηγά μπήκαν τη Δευτέρα, δεκάδες άρχισαν να εισέρχονται μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ το απόγευμα της Τρίτης, είπε ο Όρεν Μαρμορστάιν, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών. Τα φορτία περιελάμβαναν αλεύρι, τρόφιμα και ιατρικά εφόδια. Οργανώσεις στη Γάζα δεν είχαν επιβεβαιώσει εάν είχαν λάβει κάτι.

Ο Μαρμορστάιν είπε πως το Ισραήλ θα επέτρεπε την είσοδο σε δεκάδες φορτηγά με βοήθεια ημερησίως- αρκετά λιγότερα από τα 600 που έμπαιναν καθημερινά κατά την κατάπαυση πυρός που έλαβε τέλος τον Μάρτιο. Ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος της υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, είπε πως είχαν δοθεί εγκρίσεις για είσοδο περίπου 100 φορτηγών στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι είχε αποφασίσει να επιτρέψει την είσοδο περιορισμένων ποσοτήτων βοήθειας κατόπιν πιέσεων από συμμάχους, που του είπαν ότι δεν θα μπορούσαν να υποστηρίζουν το Ισραήλ ενώ τρομερές εικόνες λιμού έρχονταν από τη Γάζα. Η βρετανική κυβέρνηση είπε την Τρίτη πως «παγώνει» τις διαπραγματεύσεις για ελεύθερο εμπόριο με το Ισραήλ και στόχευε με νέες κυρώσεις οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Αυτό έλαβε χώρα μία ημέρα αφού το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και ο Καναδάς καταδίκασαν τους χειρισμούς του Ισραήλ στη Γάζα και τις ενέργειές του στη Δυτική Όχθη, απειλώντας να αναλάβουν δράση.

«Θέλω να καταγραφεί σήμερα πως έχουμε συγκλονιστεί από την κλιμάκωση από πλευράς του Ισραήλ» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο. Ο Μαρμορστάιν χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις «αδικαιολόγητες και λυπηρές» και υποστήριξε ότι το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συζητούσαν για ελεύθερο εμπόριο.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Νοέλ Μπαρό αποκήρυξε την «τυφλή βία» της ισραηλινής κυβέρνησης στη Γάζα και είπε ότι τα παλαιστινιακά εδάφη μετατρέπονταν σε «μέρος θανάτου».

«Αυτό πρέπει να σταματήσει» είπε ο Μπαρό στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter την Τρίτη.

Advertisement

Το Ισραήλ άρχισε νέα επιχείρηση στη Γάζα το Σαββατοκύριακο, με στόχο την επιστροφή των δεκάδων ομήρων που κρατά ακόμα η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς και την καταστροφή της. Ωστόσο, επικρίσεις έρχονται και εκ των έσω: Κεντροαριστερός πολιτικός είπε την Τρίτη πως το Ισραήλ καθίσταται «παρίας μεταξύ των εθνών» λόγω της προσέγγισης της κυβέρνησης στον πόλεμο. «Μια λογική χώρα δεν επιδίδεται σε πόλεμο εναντίον αμάχων, δεν σκοτώνει μωρά για χόμπι και δεν θέτει ως στόχο την εκδίωξη ενός πληθυσμού» είπε ο Γιαΐρ Γκολάν, απόστρατος στρατηγός και επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος της αντιπολίτευσης στο ραδιόφωνο Ρεσέτ Μπετ. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αποδοκίμασε τα σχόλια αυτά, κάνοντας λόγο για «άγρια υποκίνηση» εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών και κατηγορώντας τον για «αντισημιτικούς λιβέλους» σε βάρος της χώρας.

Τις τελευταίες ημέρες το Ισραήλ έχει εκδώσει εντολές εκκένωσης για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γάζας, τη Χαν Γιούνις, η οποία είχε υποστεί μεγάλη καταστροφή σε προηγούμενη επιχείρηση.

Με πληροφορίες από Associated Press

Advertisement