Κίνδυνο κατάρρευσης αντιμετωπίζουν δεκάδες σπίτια που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές στην Νέα Νότια Ουαλία, καθώς τεράστια κύματα έχουν κατακλύσει τις ακτές.

Advertisement
Advertisement

Οι κάτοικοι είδαν τις οικίες τους να χάνουν ολόκληρα κομμάτια καθώς το νερό έφτασε μέχρι εκεί διαβρώνοντας τα τείχη των ακινήτων.

Οι Αρχές αναφέρουν πως έχουν καταγράψει κύματα ύψους έως και 11 μέτρων καθ′ όλη την διάρκεια της εβδομάδας.

Την Παρασκευή, το Γραφείο Μετεωρολογίας εξέδωσε νέα επικίνδυνη προειδοποίηση για τους σέρφερς οι οποίοι είχαν σκοπό να αθληθούν στην ακτογραμμή της πολιτείας που εκτείνεται σε 2.100 χιλιόμετρα.

 

Οι υπεύθυνοι συμβούλεψαν τους ανθρώπους να παραμείνουν μακριά από το νερό και να μην κολυμπήσουν, να μπουν σε βάρκα ή να ψαρέψουν.

Advertisement

Tα μεγαλύτερα κύματα που καταγράφηκαν ήταν τέσσερις περίπου φορές το μέγεθος ενός μεσαίου κύματος, δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου.

Μερικά σπίτια εκκενώθηκαν. Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν έδειξαν πως η παλίρροια είχε παρασύρει τμήμα του εδάφους κάτω από τις οικίες, αφήνοντας τα θεμέλεια εκτεθειμένα.

«Είμαστε ανήσυχοι και φοβισμένοι για όσα θα επακολουθήσουν. Είμαστε όμως και θυμωμένοι που φτάσαμε στην κατάσταση αυτή», δήλωσε η Μάργκαρετ Μπράις, κάτοικος της περιοχής.

Advertisement

 

Κι αυτό γιατί όπως εξήγησε τα προηγούμενα χρόνια, οι κάτοικοι είχαν ζητήσει να χτιστεί ένα τείχος που θα προστατεύει από τα μεγάλα κύματα.

Advertisement

«Ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο. Έχουμε σχεδόν καταστραφεί», συμπλήρωσε.

To 2016 μια καταιγίδα προκάλεσε σοβαρές ζημιές και πάλι στα παραθαλάσσια σπίτια κατά μήκος του οροπεδίου Κολαρόι στο βόρειο Σίδνεϊ.

 

Advertisement

Σε έκθεση που πραγματοποιήθηκε το 2018 για το κλίμα υπήρχε η αναφορά πως τα επίπεδα της θάλασσας είχαν αυξηθεί σημαντικά γύρω από την Αυστραλία λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας στους ωκεανούς.

Η ίδια μελέτη συμπέραινε πως η κλιματική αλλαγή είχε επίσης ως αποτέλεσμα την άνοδο των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Advertisement