Το Χάρβαρντ ενίσταται στην απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να απαγορεύσει στο πανεπιστήμιο να εγγράφει ξένους φοιτητές, χαρακτηρίζοντάς την αντισυνταγματικά αντίποινα για τη μη συμμόρφωση με τις πολιτικές απαιτήσεις του Λευκού Οίκου.

Σε αγωγή που κατατέθηκε την Παρασκευή (23/5) σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Βοστώνη, το Χάρβαρντ δήλωσε ότι η ενέργεια της κυβέρνησης παραβιάζει την Πρώτη Τροπολογία και θα έχει «άμεσες και καταστροφικές επιπτώσεις για το Χάρβαρντ και περισσότερους από 7.000 κατόχους βίζας».

Advertisement
Advertisement

«Με μια μόνο κίνηση, η κυβέρνηση επιδίωξε να σβήσει το ένα τέταρτο του φοιτητικού σώματος του Χάρβαρντ, διεθνών φοιτητών που συμβάλλουν σημαντικά στο Πανεπιστήμιο και την αποστολή του», ανέφερε το Χάρβαρντ στην αγωγή του.

Το παγκοσμίου φήμης εκπαιδευτικό ίδρυμα λέει ότι σχεδιάζει να καταθέσει αίτηση για προσωρινή περιοριστική εντολή ώστε να εμποδίσει το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας να πραγματοποιήσει αυτή την κίνηση.

Τι σημαίνει για τους διεθνείς φοιτητές το μπλόκο στις εγγραφές

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε την αντιπαράθεσή της με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ την Πέμπτη (22/5), ανακαλώντας την ικανότητα του πανεπιστημίου να εγγράφει διεθνείς φοιτητές.

Η αμερικανική κυβέρνηση λέει στους χιλιάδες ξένους φοιτητές του Χάρβαρντ ότι πρέπει να μεταγραφούν σε άλλα πανεπιστήμια, διαφορετικά θα χάσουν τη νόμιμη άδεια παραμονής στις ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά το διάσημο πανεπιστήμιο, το οποίο εγγράφει σχεδόν 6.800 διεθνείς φοιτητές, οι περισσότεροι από τους οποίους συμμετέχουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Αυτοί οι φοιτητές πρέπει τώρα να σκεφτούν τα επόμενα βήματά τους.

Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας προέβη σε αυτή την απόφαση επειδή το Χάρβαρντ δεν συμμορφώθηκε πλήρως με τα αιτήματα για την προσκόμιση αρχείων σχετικά με τους ξένους φοιτητές του, ανέφερε σε επιστολή της η υπουργός, Κρίστι Νόεμ. Η Νόεμ κατηγόρησε το Χάρβαρντ ότι «διαιωνίζει ένα μη ασφαλές πανεπιστημιακό περιβάλλον που είναι εχθρικό προς τους Εβραίους φοιτητές, προωθεί συμπάθειες υπέρ της Χαμάς και εφαρμόζει ρατσιστικές πολιτικές ″ποικιλομορφίας, ισότητας και ένταξης″.»

Advertisement

 

Το Χάρβαρντ δήλωσε ότι η ενέργεια είναι παράνομη και υπονομεύει την ερευνητική αποστολή του ιδρύματος.

Εχει η κυβέρνηση εξουσία σχετικά με τις εγγραφές στο Χάρβαρντ;

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εξουσία σχετικά με το ποιος εισέρχεται στη χώρα. Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας επιβλέπει ποια κολέγια συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Φοιτητών και Επισκεπτών. Την Πέμπτη, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δήλωσε ότι θα αφαιρέσει το Χάρβαρντ απο το πρόγραμμα, που δίνει στα κολέγια τη δυνατότητα να εκδίδουν έγγραφα σε ξένους φοιτητές οι οποίοι γίνονται δεκτοί στα σχολεία τους. Στη συνέχεια, οι φοιτητές υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν βίζα ώστε να σπουδάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Advertisement

Θα επιτραπεί στους νυν διεθνείς φοιτητές του Χάρβαρντ να αποφοιτήσουν;

Οι φοιτητές που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους αυτό το εξάμηνο θα έχουν τη δυνατότητα να αποφοιτήσουν. Η επιστολή της Νόεμ ανέφερε ότι οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Η τάξη του 2025 του Χάρβαρντ αναμένεται να αποφοιτήσει την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, οι φοιτητές που δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τις σπουδές τους πρέπει να μεταγραφούν σε άλλο πανεπιστήμιο, είπε η Νόεμ, αλλιώς θα χάσουν τη νόμιμη άδεια παραμονής στις ΗΠΑ.

 

Advertisement

Θα μπορούν οι εισακτέοι φοιτητές να εγγραφούν στο Χάρβαρντ το φθινόπωρο;

Όχι, εκτός αν η κυβέρνηση αλλάξει την απόφασή της ή παρέμβει δικαστήριο. Προς το παρόν, η Νόεμ είπε ότι το Χάρβαρντ θα μπορούσε να αποκαταστήσει το καθεστώς του ως ίδρυμα υποδοχής ξένων φοιτητών εάν συμμορφωθεί με μια λίστα αιτημάτων εντός 72 ωρών. Αυτάπεριλαμβάνουν αιτήματα για μια σειρά αρχείων, όπως πειθαρχικά αρχεία για διεθνείς φοιτητές, καθώς και τυχόν ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις διαμαρτυριών.

Το Χάρβαρντ δεν είχε προηγουμένως παράσχει αυτά τα αρχεία, είπε η Νόεμ. Το πανεπιστήμιο δήλωσε την Πέμπτη ότι εργάζεται για να παρέχει καθοδήγηση στους φοιτητές που επηρεάζονται από αυτή την εξέλιξη.

Το έχει κάνει ποτέ αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο παρελθόν;

Η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί και πράγματι απομακρύνει κολέγια από το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Φοιτητών και Επισκεπτών, καθιστώντας τα μη επιλέξιμα να φιλοξενήσουν ξένους φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη τους. Ωστόσο, συνήθως αυτό συμβαίνει για διοικητικούς λόγους που ορίζονται από το νόμο, όπως η μη διατήρηση της πιστοποίησης, η έλλειψη κατάλληλων εγκαταστάσεων για μαθήματα, η μη απασχόληση ειδικευμένου επαγγελματικού προσωπικού – ακόμη και η μη «λειτουργία ως καλόπιστου εκπαιδευτικού ιδρύματος». 

Advertisement

Το χρονικό της διαμάχης Τραμπ-Χάρβαρντ

Η διαμάχη του Χάρβαρντ με την κυβέρνηση Τραμπ χρονολογείται στις αρχές Απριλίου. Το ιστορικό ίδρυμα έγινε το πρώτο ελίτ κολέγιο που αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης για περιορισμό των φιλοπαλαιστινιακών διαμαρτυριών και εξάλειψη των πολιτικών ποικιλομορφίας, ισότητας και ένταξης.

Advertisement

Αυτό πυροδότησε μια σειρά από κλιμακούμενες ενέργειες κατά του Χάρβαρντ. Διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν μειώσει τη χρηματοδότηση των επιχορηγήσεων προς το Χάρβαρντ, επηρεάζοντας σημαντικά τα ερευνητικά έργα που διεξάγονται από το διδακτικό προσωπικό. Το Χάρβαρντ έχει μηνύσει την κυβέρνηση, επιδιώκοντας να τερματίσει το «πάγωμα» των επιχορηγήσεων.

 

Η κυβέρνηση απείλησε για πρώτη φορά να ανακαλέσει την άδεια του Χάρβαρντ να φιλοξενεί διεθνείς φοιτητές τον Απρίλιο. Ο Τραμπ έχει επίσης δηλώσει ότι το Χάρβαρντ θα πρέπει να χάσει το καθεστώς της φοροαπαλλαγής του. Κάτι τέτοιο θα έπληττε την ικανότητα του πανεπιστημίου να συγκεντρώνει κεφάλαια, καθώς οι πλούσιοι δωρητές συχνά δίνουν χρήματα σε ιδρύματα που απαλλάσσονται από φόρους, για να μειώσουν τα δικά τους φορολογικά βάρη.

Advertisement