Οι «εμφύλιες» συγκρούσεις και τα «πισώπλατα μαχαιρώματα» που χαρακτήρισαν την πρώτη θητεία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ φαίνονται να επιστρέφουν και να εξελίσσονται σε απειλή και για τη δεύτερη, με «ρήγματα» να δημιουργούνται σε τομείς όπως το εμπόριο, η εθνική ασφάλεια, αλλά και η προσωπική πίστη/ αφοσίωση.
Ο τελευταίος «γύρος» αναστάτωσης εστιάζεται στο Πεντάγωνο, όπου ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ έχει απομακρύνει κορυφαίους συμβούλους, ενώ επίσης δέχεται έντονες επικρίσεις σχετικά με το θέμα του διαμοιρασμού ευαίσθητων πληροφοριών για αεροπορικά πλήγματα στην Υεμένη μέσω μη απόρρητων καναλιών. Πρώην εκπρόσωπος του Πενταγώνου που απομακρύνθηκε την προηγούμενη εβδομάδα έγραψε στο Politico πως ο Τραμπ θα έπρεπε να διώξει τον Χέγκσεθ επειδή ηγήθηκε μιας «πλήρους κατάρρευσης/ φιάσκου». Ο Χέγκσεθ αντεπιτέθηκε την Τρίτη στο Fox News, όπου εργαζόταν πριν μπει στην κυβέρνηση Τραμπ, κατηγορώντας ανθρώπους που εργάζονταν για τον ίδιο. «Αυτοί που έκαναν διαρροές, που έχουν εκδιωχθεί από το κτίριο, προσπαθούν τώρα να κάνουν διαρροές και σαμποτάζ στην ατζέντα του προέδρου» είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τζέι Ντι Βανς: Το «παιχνίδι» του αντιπροέδρου των ΗΠΑ
Τα διαπροσωπικά «δράματα» δεν φαίνονται ακόμα να παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στη νέα θητεία Τραμπ στον Λευκό Οίκο- ωστόσο η επανεμφάνισή τους μετά από μια περίοδο σχετικής πειθαρχίας αντανακλά ένα ταραχώδες στυλ διοίκησης που φαίνεται ότι είχε μάλλον κατασταλεί παρά αναδιαμορφωθεί, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Associated Press.
H ομάδα εθνικής ασφαλείας του Τραμπ πρόσφατα αναστατώθηκε από μια επίσκεψη στο Οβάλ Γραφείο από τη Λόρα Λούμερ, ακροδεξιά συνωμοσιολόγο που αμφισβητεί την αξιοπιστία του προσωπικού του προέδρου. Ο πρόεδρος απέπεμψε κάποιους αξιωματούχους, αποθρασύνοντας τη Λούμπερ ώστε να εντείνει τις επιθέσεις σε στελέχη της κυβέρνησης. Σε συνέντευξή της στη δημοσιογράφο Τάρα Παλμέρι η Λούμερ χλεύασε την ιδέα πως ο Λευκός Οίκος είναι «μια μεγάλη ευτυχισμένη οικογένεια».
«Οι σύμβουλοι δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους…οι επικεφαλής υπηρεσιών δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους» είπε χαρακτηριστικά.
Εντάσεις για τους δασμούς

Μεγάλο μέρος των εντάσεων συνδέεται με την επιμονή του Τραμπ στη χρήση δασμών για την αλλαγή των ισορροπιών στην παγκόσμια οικονομία, με αξιωματούχους συχνά να προβαίνουν σε αντικρουόμενες δηλώσεις και κάποιες φορές ακόμα και να ανταλλάσσουν προσβολές. Ο δισεκατομμυριούχος σύμβουλος του Τραμπ, Έλον Μασκ, οι εταιρείες του οποίου θα μπορούσαν να πληγούν από τα υψηλότερα κόστη που συνεπάγονται οι φόροι στις εισαγωγές, αποδοκίμαστε έντονα τον Πίτερ Ναβάρο, κορυφαίο σύμβουλο του Τραμπ σε θέματα εμπορίου, ως «πιο χαζό από σακί με τούβλα». Η Καρολάιν Λίβιτ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, πάντως, απέρριψε τα περί αυξανόμενων ρηγμάτων στην κυβέρνηση, λέγοντας πως υπάρχουν «πολύ περισσότερα παραδείγματα ενθουσιώδους συνεργασίας για την προώθηση των στόχων της κυβέρνησης…οι αριθμοί και τα αποτελέσματα αυτής της κυβέρνησης μιλούν μόνα τους, ο πρόεδρος και η ομάδα του κάνουν δουλειά».

Ο Τραμπ πάντα τα πήγαινε καλά με το χάος, αποφεύγοντας συμβατικές διεργασίες πάνω σε θέματα πολιτικής χάριν διαφορετικών απόψεων και εκλαμβάνοντας τη μη προβλεψιμότητα ως διαπραγματευτικό εργαλείο. Έχει περάσει χρόνια καλλιεργώντας μια ατμόσφαιρα ανταγωνισμού μεταξύ των μελών του προσωπικού του, που συχνά επιλέγονται για την αφοσίωση και την επιθετικότητά τους.

Ωστόσο η αυξανόμενες εσωτερικές αντιπαραθέσεις εγκυμονούν κινδύνους για μεγαλύτερη αναστάτωση τους επόμενους μήνες, καθώς ο Τραμπ προχωρά με δραματικές αλλαγές στην ομοσπονδιακή γραφειοκρατία, το διεθνές εμπόριο, την εξωτερική πολιτική και άλλα. Ο Τζον Μπόλτον, που ήταν σύμβουλος εθνικής ασφαλείας κατά την πρώτη θητεία Τραμπ πριν γράψει ένα αποκαλυπτικό βιβλίο που ήταν ιδιαίτερα επικριτικό απέναντι στον εσώτερο κύκλο του προέδρου, έλεγε πως αυτά τα «δράματα» αντανακλούν την έλλειψη ιδεολογικής συνάφειας και εμπειρίας που χαρακτηρίζει πολλούς αξιωματούχους της κυβέρνησης. «Το μόνο που έχουν κοινό είναι η πεποίθηση πως θα έπρεπε να επιδεικνύουν προσωπική πίστη στον Τραμπ» είπε ο Μπόλτον. «Έτσι πήραν τη δουλειά. Μάλλον αυτό θα τους κρατήσει και σε αυτή. Μα δείχνει πόσο θεμελιωδώς ασόβαροι είναι».
Η κατάσταση αυτή αποτελεί δοκιμασία για τη Σούζι Γουάιλς, προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, που βοήθησε στην προεκλογική εκστρατεία πέρυσι. Έγινε γνωστή ως κάποια που κατάφερε να επιβάλει ένα ασυνήθιστο επίπεδο πειθαρχίας στο χαοτικό περιβάλλον του Τραμπ, αν και απέφυγε με μαεστρία να προσπαθήσει να ελέγξει τον Τραμπ και τις παρορμήσεις του- ο ίδιος την επευφήμησε, χαρακτηρίζοντάς την ως «παγωμένη παρθένο» (ice maiden).

Κατά την πρώτη του θητεία ο Τραμπ είχε τέσσερις προσωπάρχες- ο ένας υπηρεσιακός για πάνω από έναν χρόνο. Ο δεύτερος ο πρώην στρατηγός των Πεζοναυτών Τζον Κέλι, εξελίχθηκε σε σκληρό επικριτή του προέδρου όταν απομακρύνθηκε από τη θέση, χαρακτηρίζοντάς τον «φασίστα» κατά την προεκλογική περίοδο του 2024.
Ο Λευκός Οίκος καλύπτει τον Χέγκσεθ
Στη νέα του κυβέρνηση ο Τραμπ έχει φροντίσει να περιτριγυρίζεται από άτομα πιστά στον ίδιο, και αποφεύγει να διώχνει στελέχη μετά από επικρίσεις από τα συστημικά ΜΜΕ, τα οποία θεωρεί εχθρό. Σύμμαχοί του λένε ότι η απροθυμία για αλλαγές προσωπικού σε αυτή τη θητεία έχει σκοπό να μη δώσει νίκες στους επικριτές, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα παραμένουν στις θέσεις τους προβληματικοί αξιωματούχοι. Τη Δευτέρα ο Τραμπ απέρριψε αναφορές πως ο Χέγκσεθ συμμετείχε σε δεύτερη ομαδική συνομιλία για συζητήσεις περί αεροπορικών επιθέσεων στην Υεμένη τον προηγούμενο μήνα. Η πρώτη συνομιλία, που είχε γίνει στο Signal, περιελάμβανε κορυφαίους αξιωματούχους, καθώς και δημοσιογράφο του The Atlantic, που εντάχθηκε σε αυτήν κατά λάθος. Η δεύτερη, την οποία αποκάλυψαν πρόσφατα οι New York Times, περιελάμβανε τη σύζυγο του Χέγκσεθ, που δεν εργάζεται για την κυβέρνηση, τον αδελφό του και τον προσωπικό του δικηγόρο, που εργάζονται και οι δύο στο Πεντάγωνο. Ο Τραμπ είπε ότι ο Χέγκσεθ «κάνει εξαιρετική δουλειά» και όλα αυτά είναι απλώς «fake news». Η Λίβιτ, εμφανιζόμενη στο Fox News Channel, υπερασπίστηκε τον Χέγκσεθ καταφερόμενη εναντίον αυτών που δουλεύουν για τον ίδιο: «Αυτό συμβαίνει όταν όλο το Πεντάγωνο δουλεύει εναντίον σου και εναντίον της μνημειώδους αλλαγής που προσπαθείς να εφαρμόσεις» είπε.

Κάποιοι από αυτούς που ασκούν κριτική, πάντως, ήταν μεταξύ των κορυφαίων συμβούλων του Χέγκσεθ: Ο Τζον Ούλιοτ, που ήταν εκπρόσωπος του Πενταγώνου μέχρι που του ζητήθηκε να παραιτηθεί, έγραψε στο Politico ότι «είναι δύσκολο να δει κανείς τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ να παραμένει σε αυτό τον ρόλο για πολύ ακόμα», προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος «αξίζει κάτι καλύτερο» και πως «πολλοί στον ίδιο τον κύκλο του υπουργού θα χειροκροτήσουν σιωπηλά» αν απομακρυνθεί ο Χέγκσεθ. Επίσης, τρεις αξιωματούχοι – Νταν Κάλντγουελ, Κόλιν Κάρολ, Ντάριν Σέλνικ- απομακρύνθηκαν πρόσφατα και έβγαλαν ανακοίνωση όπου έλεγαν πως συκοφαντήθηκαν με «αβάσιμες επιθέσεις» κατά την εκδίωξή τους.
Ο Χέγκσεθ δεν αρνήθηκε τις αναφορές για τη χρήση του Signal, μα πρόσθεσε «πόσο μεγάλη έκπληξη που κάποιοι που έκαναν διαρροές εκδιώκονται και αρχίζουν ξαφνικά να βγαίνουν επιθετικά δημοσιεύματα».
«Τα αγόρια θα κάνουν σαν αγόρια»
Πηγή εντάσεων εντός της κυβέρνησης, επίσης, είναι οι δασμοί: Ο Ναβάρο επέμεινε πως δεν θα γίνονταν διαπραγματεύσεις, ερχόμενος σε αντίθεση με την επιμονή του υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ πως οι φόροι στις εισαγωγές είχαν σκοπό να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση του Λευκού Οίκου. Ο Τραμπ εν μέρει έκανε πίσω, μα όχι πριν ο Ναβάρο και ο Μασκ συγκρουστούν ανοιχτά: Ο Ναβάρο είπε ότι ο Μασκ «προστάτευε τα δικά του συμφέροντα» αντιτιθέμενος στους δασμούς, και χαρακτήρισε την αυτοκινητοβιομηχανία Tesla «συναρμολογητή αυτοκινήτων» που εξαρτάται από την εισαγωγή εξαρτημάτων από το εξωτερικό. Ο Μασκ, που συμβουλεύει τον Τραμπ σε θέματα μείωσης της ομοσπονδιακής γραφειοκρατίας, απάντησε λέγοντας ότι ο Ναβάρο ήταν «πραγματικά ηλίθιος». Η Λίβιτ υποβάθμισε την αντιπαράθεση λέγοντας πως «τα αγόρια θα κάνουν σαν αγόρια» (boys will be boys).
«Θα αφήσουμε τη δημόσια αντιπαράθεσή τους να συνεχιστεί» είπε σε δημοσιογράφους. «Και θα έπρεπε να είστε πολύ ευγνώμονες που έχουμε την πιο διαφανή κυβέρνηση στην ιστορία».

Ο ίδιος ο Τραμπ, πάντως, φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για την προσωπική αφοσίωση. Σε ένα τμήμα της προεκλογικής εκστρατείας πέρσι ταξίδευε με τη Λούμερ, που είχε επιδοθεί σε ρατσιστικές επιθέσεις κατά αντιπάλων του Τραμπ και κάποτε είχε πει ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ήταν «δουλειά εκ των έσω». Μετά τη νίκη του Τραμπ η Λούμερ ενοχλήθηκε που δεν της ζητήθηκε να αξιολογήσει προσωπικό της κυβέρνησης. Εν τέλει είχε μια συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο με τον πρόεδρο, προσκομίζοντας έρευνες πάνω σε στελέχη για τα οποία πίστευε ότι δεν ήταν άξια εμπιστοσύνης. Αφού ο Τραμπ έδιωξε κάποια, η Λούμερ συνέχισε τη δουλειά της. Την προηγούμενη εβδομάδα κατηγόρησε τον Μπέσεντ ότι κάλεσε έναν «Trump hater» να συνεργαστεί μαζί του- με τον Μασκ να κοινοποιεί τη σχετική ανάρτησή της, συν το σχόλιο «ανησυχητικό».
Με πληροφορίες από Associated Press