ΚΟΙΝΩΝΙΑ
27/07/2020 20:19 EEST | Updated 27/07/2020 20:21 EEST

63 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

Παραμένουν δυνάμεις στις Κεχριές, μεγάλη κινητοποίηση στη Νεάπολη Αγίου Νικολάου στην Κρήτη

Eurokinissi

Σε 63 ανήλθαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από τις 19:00 της Κυριακής, έως την ίδια ώρα τη Δευτέρα, σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Συνολικά επιχείρησαν 586 πυροσβέστες με 220 οχήματα, 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στη φωτιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη στις Κεχριές Κορινθίας, παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις για την περιμετρική της φύλαξη.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή Καρύδι της Νεάπολης Αγίου Νικολάου στην Κρήτη, επιχειρούν 60 πυροσβέστες, 22 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και δύο 2 ελικόπτερα, ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

 

Ηλεία: Σε εγρήγορση όλος ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας

«Ολος ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας, σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Ηλείας, παραμένει σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση πιθανού κινδύνου πυρκαγιάς δεδομένων των προγνώσεων για την επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών καθ′ όλη την διάρκεια της εβδομάδας, οι οποίες, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες μπορούν να ευνοήσουν την εκδήλωση και ταχεία εξάπλωση πιθανής φωτιάς».

Αυτά τονίστηκαν μεταξύ άλλων σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στον Πύργο Ηλείας, στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, αρχιπύραρχος, Νίκος Ρουμελιώτης, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι, δήμων της Ηλείας, οι προϊστάμενοι πολιτικής προστασίας της Δυτικής Ελλάδας και της Ηλείας, καθώς και εκπρόσωποι των δασαρχείων Πύργου και Ολυμπίας.

Επίσης, κατά την διάρκεια της σύσκεψης, έγινε, σύμφωνα με την περιφέρεια, «αποτίμηση της κατάστασης, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το προηγούμενο τριήμερο, σε ώρες υψηλού κινδύνου, κοντά σε οικισμούς, αλλά και σε αγροτοδασικές και δυσπρόσιτες περιοχές, το γεωγραφικό ανάγλυφο των οποίων δυσκόλεψε ιδιαίτερα το έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων».

«Η άμεση κινητοποίηση, όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και αρχών, που βρίσκονταν σε ανοιχτή και διαρκή επικοινωνία, είχε ως αποτέλεσμα», σύμφωνα πάντα με την περιφέρεια, «να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές και να μην κινδυνεύσουν πολίτες και οικισμοί».

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο περιφερειάρχης, τόνισε σε δηλώσεις που έκανε ότι «στις κρίσιμες ώρες που πέρασαν, αποδείχθηκε για άλλη μία φορά η επιχειρησιακή επάρκεια των στελεχών της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αλλά και η δύναμη της καλής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)