ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24/08/2020 16:46 EEST | Updated 24/08/2020 19:46 EEST

7 Σεπτεμβρίου ο σχεδιασμός για την έναρξη των σχολείων, πιθανή η παράταση - Οριστική απόφαση την 1/9

Παρουσιάστηκε το πλαίσιο στήριξης και λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών με τα αυξημένα μέτρα πρόληψης.

Eurokinissi

Φορώντας προστατευτικές μάσκες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η Υπουργός Υγείας Νίκη Κεραμέως και η λοιμωξιολόγος κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, παρουσίασαν τα μέτρα που θα ισχύσουν στην αρχή της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς.

Όπως εξήγησε η κ. Κεραμέως, τα προστατευτικά μέτρα ελήφθησαν μετά από εισηγήσεις των ειδικών και θα επικαιροποιούνται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σχετικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, προγραμματίζεται για τις 7 Σεπτεμβρίου, όμως οριστική απόφαση θα ληφθεί την 1η Σεπτεμβρίου, μετά και τη μελέτη των δεδομένων που θα επικρατούν. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται η έναρξη λειτουργίας των σχολείων να πάει μία εβδομάδα πιο πίσω, δηλαδή στις 14 του μήνα.

Σημαντικότερα σημεία της ενημέρωσης:

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικούς σε εσωτερικούς χώρους

-Θα διανεμηθούν δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς πάνινες μάσκες ενώ στις τάξεις θα υπάρχουν αντισηπτικά.

-Διαλλείματα σε διαφορετικές ώρες, χωρίς η μάσκα να είναι υποχρεωτική

-Σε περίπτωση κρούσματος, θα κλείνει το τμήμα και όχι το σχολείο. Αμέσως μετά θα ακολουθεί ιχνηλάτηση

-Προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων

-Σχολικοί εορτασμοί εντός των τμημάτων

-Τουλάχιστον στην αρχή της εκπαιδευτικής περιόδου δεν θα πραγματοποιούνται σχολικές εκδρομές και συνέδρια.

-Σχολικοί περίπατοι θα γίνονται ανά τμήμα

-Ειδική μέριμνα για τη δικαιολόγηση απουσιών λόγω κορονοϊού

-Δυνατότητα χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού σε γονείς

Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, η ηγεσία του Υπουργείου είναι ανοιχτή σε διάλογο και θα λαμβάνονται αποφάσεις ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών.

«Η απόφαση για υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε καιρό πανδημίας είναι σαν την αυτονόητη υποχρέωση τα παιδιά μας να φοράνε ζώνη στο αυτοκίνητο ή να κάθονται σε ειδικό κάθισμα, σαν την αυτονόητη υποχρέωση να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας», τόνισε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, παρουσία και της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνας Παπαευαγγέλου.

Η υπουργός υπογράμμισε ότι το υπουργείο πορεύεται με γνώμονα το καλό των παιδιών και χαρακτήρισε «χρέος» το να είναι τα παιδιά στο σχολείο.

«Η μάσκα είναι ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας και για τους γύρω μας», προσέθεσε η υπουργός, σημειώνοντας ότι τα παραπάνω τα τονίζει η ίδια η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία σε εκτενή ανακοίνωσή της.

«Εμπιστευτείτε και ως προς αυτό τις δυνατότητες προσαρμογής του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αλλά και τη λυτρωτική δύναμη της μαθησιακής διαδικασίας», ανέφερε η υπουργός, «που μπορεί ακόμη και τη χρήση της μάσκας, ως ατομική πράξη, συλλογική συνθήκη και εκπαιδευτική διαδικασία, να τη μετουσιώσει σε χρήσιμο και δημιουργικό μάθημα ζωής για τα παιδιά μας. Μάθημα προσαρμοστικότητας, αλλά προπαντός μάθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Θα χρειαστεί λοιπόν το επόμενο διάστημα προσπάθεια, επιμονή, προσαρμοστικότητα. Είναι για το καλό των παιδιών μας και όλων μας».

Aναλυτικά οι οδηγίες που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας: