ΔΙΕΘΝΕΣ
07/11/2018 15:28 EET | Updated 07/11/2018 15:31 EET

Πρώην φύλακας των Ναζί, 94 ετών, κλαίει στη δίκη του ακούγοντας τα θύματά του

PA Archive/PA Images

Ήταν φύλακας των Ναζί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, στο Στούτχοφ της Πολωνίας. Τώρα, στα 94 του χρόνια, κατηγορείται για συνέργεια σε εκατοντάδες φόνους. Στη δίκη του, που ξεκίνησε χθες, δεν άντεξε και με δάκρυα στα μάτια άκουγε τις περιγραφές  των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. 

Ο 94χρονος υπηρέτησε στο συγκεκριμένο στρατόπεδο από τον Ιούνιο του 1942 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1944. Ο κατηγορούμενος, που αναφέρεται με το όνομα Γιόχαν Ρ. μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου με το αναπηρικό του αμαξίδιο και κρατώντας ένα μπαστούνι. 

Pool via Getty Images

Στα θύματα περιλαμβάνονται τουλάχιστον 100 Πολωνοί που θανατώθηκαν με αέριο τον Ιούνιο του 1994 και «πιθανότατα πολλές εκατοντάδες» Εβραίων που δολοφονήθηκαν την περίοδο μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου 1944, όταν εφαρμόστηκε η «τελική λύση», των Ναζί.  

Η Μάργκα Γκρίσμπαχ, αφηγήθηκε ότι είδε για τελευταία φορά τον 6χρονο αδελφό της στο Στούτχοφ, πριν τον μεταφέρουν στο Άουσβιτς, όπου άφησε την τελευταία του πνοή στους θαλάμους αερίων.

Μια άλλη μάρτυρας είπε ότι ο κατηγορούμενος «βοήθησε να σκοτώσουν τη μητέρα μου, εκείνη τη λατρεμένη μητέρα που μου έλειπε σε όλη μου τη ζωή».

Ο κατηγορούμενος δικάζεται ως ανήλικος, αφού την περίοδο που ήταν φύλακας εκεί ήταν 18 με 20 ετών.   

Διαβάστε επίσης:

Η ζωή μετά το Άουσβιτς: Η ιστορία της Μαριάνθης και του Στέφανου Ναχμία. Η Κατοχή, τα ναζιστικά στρατόπεδα και η επιστροφή

«Στο Στούτχοφ πολλοί άνθρωποι θανατώθηκαν με αέριο, δια πυροβολισμού ή τους άφηναν απλά να πεθάνουν από την πείνα», είπε ο εισαγγελέας του Ντόρτμουντ, Αντρέας Μπρέντελ. «Και οι φύλακες γνώριζαν για αυτές τις μεθόδους θανάτου». Τον Αύγουστο του 2017, όταν τον ανέκρινε η αστυνομία, ο συνταξιούχος αρνήθηκε ότι ήξερε οτιδήποτε, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και οι στρατιώτες λιμοκτονούσαν.

Στο Στούτχοφ, που δημιουργήθηκε το 1939, κρατήθηκαν περίπου 110.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 65.000 πέθαναν εκεί. Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης μέχρι και 15 χρόνια, αλλά λόγω της ηλικίας του, και της πιθανής έφεσης που θα ασκήσει, είναι απίθανο να φυλακιστεί. Το ζήτημα ωστόσο για τα θύματα, είναι ηθικό.   

Πηγή: Guardian