ΑΑΔΕ: Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής και οι ρυθμίσεις για τις ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Παράταση της προθεσμίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, πριν καλά καλά ανοίξει η εφαρμογή, προανάγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης από το βήμα της Βουλής.

Όπως ανέφερε, για κάθε μέρα καθυστέρησης της έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πέραν της 31ης Μαρτίου, θα δοθεί παράταση αντίστοιχων ημερών.

Συνεπώς η καταληκτική προθεσμία της 30ης Ιουνίου δεν ισχύει και η νέα ημερομηνία τοποθετείται εντός του Ιουλίου, ανάλογα με το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Σύμφωνα με το νεότερο σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το taxisnet, θα ανοίξει για τις φορολογικές δηλώσεις, το αργότερο έως τις 30 Απριλίου, με κάθε ημερομηνία μετά την ψήφιση του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας αύριο Πέμπτη 18 Απριλίου, να είναι πιθανή. Λίγες ημέρες μετά το άνοιγμα για τα φυσικά πρόσωπα, θα ακολουθήσει και η έναρξη της υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα.

Η καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων, θα πάει αργότερα και την πληρωμή του φόρου, χωρίς ωστόσο να αλλάζει η πεπατημένη της πληρωμής των δύο πρώτων δόσεων στο τέλος Αυγούστου χωρίς προσαυξήσεις.

Με διάταξη που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, έχει ανοίξει ο δρόμος και για την παροχή έκπτωσης 3% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως το τέλος Αυγούστου.

Η διάταξη ορίζει πως «όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%».

Όσον αφορά στις δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ορίζεται πως «η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών.

Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης».

Ρυθμίσεις για ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις

Μάχη με τον χρόνο καλούνται να δώσουν χιλιάδες φορολογούμενοι που θέλουν να σώσουν «χαμένες» ρυθμίσεις χρεών. Από σήμερα και μέχρι τη δημοσίευση του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν όλες τις εκπρόθεσμες δόσεις μαζεμένες, επαναφέροντας σε ισχύ τη ρύθμιση.

Πρόκειται για μια δεύτερη ευκαιρία που δίνει το άρθρο 87 του νομοσχεδίου για τον ΚΦΔ (που αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη) σε χιλιάδες φορολογούμενους με συνολικά 232.000 απολεσθείσες ρυθμίσεις χρεών.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε μια προσπάθεια να προσφέρει περισσότερο χρόνο στους ενδιαφερόμενους προκειμένου να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες, άνοιξε νωρίτερα (από την ψήφιση του νόμου) την εφαρμογή για τους οφειλέτες που θέλουν να ξανακερδίσουν τις παλιές ρυθμίσεις των 36,72, 100 και 120 δόσεων ή ακόμα και την πάγια των 24 – 48 δόσεων.

  • Σε περίπτωση που έχει ήδη καταβληθεί μέρος των δόσεων που εκκρεμούν, αρκεί οι φορολογούμενοι να αποπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό προκειμένου να αναβιώσουν τη ρύθμιση.
  • Η εξόφληση των χρεών γίνεται μόνο με Ταυτότητα Οφειλής μέσω web banking και όχι μέσω IRIS ή καρτών.

Προκειμένου να αποφευχθεί η οριστική απώλεια των ρυθμίσεων η φορολογική διοίκηση θα προβεί κατά προτεραιότητα στην πίστωση στις δόσεις, των ποσών που προέρχονται από επιστροφές φόρων ή από παρακρατήσεις λόγω έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο δεν είναι γενικευμένο, αλλά αφορά όσους δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα δύο ή περισσότερες μηνιαίες δόσεις είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω λάθους του συστήματος που δεν αναγνώρισε μια πληρωμή ως εμπρόθεσμη ή δεν υπέβαλαν δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ την περίοδο που ήταν ενεργή η ρύθμιση ή δημιούργησαν νέα χρέη καθώς δεν εξυπηρετούσαν τις τρέχουσες οφειλές.

  • Η διάταξη δεν αφορά ρυθμίσεις που έχουν απωλεστεί με πράξη του προϊσταμένου ΔΟΥ.

Αναλυτική πληροφόρηση

Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληροφορηθούν τις λεπτομέρειες (ληξιπρόθεσμες οφειλές, απλήρωτες δόσεις κλπ) και να διαπιστώσουν αν είναι δικαιούχοι, στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «Ρυθμίσεις με Ανεξόφλητες Εκπρόθεσμες Δόσεις». Ειδικότερα μπορούν να ενημερωθούν για:

  • Τις ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις των ρυθμίσεων που μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία πιστώσεων και συμψηφισμών με καταβολές και επιστροφές φόρων.
  • Τις εκκρεμείς επιστροφές, καθώς και τις καταβολές για τις οποίες έχει ενημερωθεί η ΑΑΔΕ μέχρι 15/4/2024.
  • Το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν ως την έναρξη ισχύος του νόμου «Κύρωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις» για την κάλυψη των ανεξόφλητων εκπρόθεσμων δόσεων.
  • Τα ποσά που βρίσκονται σε εκκρεμότητα επιβαρύνονται με μηνιαίο τόκο εκπρόθεσμης καταβολής 0,73%, στο κεφάλαιο της καθυστερούμενης δόσης.

Επίσης, υπολογίζεται προσαύξηση στην τελευταία ή τις δύο τελευταίες δόσεις της ρύθμισης (ανάλογα με τον τύπο της, 24/48 δόσεις, 36/72 δόσεις, 100 δόσεις, 120 δόσεις κλπ).

Μετά την πίστωση των καταβολών και των τυχόν εκκρεμών επιστροφών:

  • Εφόσον τακτοποιείται το σύνολο των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, η ρύθμιση θεωρείται πλέον εξυπηρετούμενη και δεν θα οδηγηθεί σε απώλεια.
  • Εφόσον τακτοποιείται μέρος των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, επέρχεται απώλεια για το υπολειπόμενο μέρος αυτών.

Δημοφιλή