Αχτσιόγλου: «Δεν θα μιμηθώ τον Αλέξη Τσίπρα – Δεν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ»

Στην πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη μετά την ανακήρυξη της υποψηφιότητάς της για την προεδρία.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

«Αγώνα δρόμου» δίνουν οι (έως τώρα) υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τον Σεπτέμβριο θα γνωρίζουμε ποιος θα τοποθετηθεί «στο τιμόνι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Την πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη μετά την ανακήρυξη της υποψηφιότητάς της για την προεδρία παραχώρησε την Τετάρτη, 19 Ιουλίου, η Έφη Αχτσιόγλου και τοποθετήθηκε για την πρότασή της σχετικά με το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, τους συνυποψηφίους της όσο και για τον Αλέξη Τσίπρα.

Αναλύοντας την πρότασή της για τον ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι μιλά για κόμμα δομών που θα λειτουργεί μεθοδικά και τεχνοκρατικά και θα έχει κανόνες που να είναι σεβαστοί από όλους.

Ερωτηθείσα για τους συνυποψηφίους της στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, η πρώην υπουργός Εργασίας είπε ότι «ο καθένας από τους συνυποψηφίους μου έχει μια εξαιρετική διαδρομή και έχει συμβάλλει στο να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μια ισχυρή πολιτική δύναμη και μια κυβερνητική δύναμη. Άρα εγώ τις πορείες των συντρόφων μου τις τιμώ και θα τις τιμώ».

«Νομίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λειτουργήσει πιο μεθοδικά. Να είναι ένα κόμμα των δομών. Δηλαδή συγκεκριμένες δομές, συγκεκριμένοι κανόνες για να μπορεί να λειτουργεί διαχρονικά» είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

Το κεφάλαιο Τσίπρας

Σχετικά με τον Αλέξη Τσίπρα, η ’Εφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι «είναι ένας μοναδικός ηγέτης, έχει τα εξαιρετικά του χαρακτηριστικά και ως προσωπικότητα. Κατάφερε να ανεβάσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένες συνθήκες και από το 3% να τον κάνει κυβέρνηση και να τον φέρει στο 32% πριν από λίγα χρόνια».

«Ούτε θα μπορούσα, ούτε θα ήταν σκόπιμο εγώ να μιμηθώ τον Αλέξη Τσίπρα. Οποιοσδήποτε προσπαθεί να μιμηθεί κάποιον άλλον μάλλον σε καρικατούρα καταλήγει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο διάσπασης

Η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε και για τη μεγάλη πτώση των ποσοστών του κόμματος στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου και αρχικά είπε ότι «εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν. Θέλω να πιστεύω πως οι αυτές οι μετατοπίσεις δεν είναι μόνιμες».

«Προφανώς έφταιξαν λάθη της τελευταίας περιόδου, της προεκλογικής. Από μόνοι μας ήδη δια του Αλέξη Τσίπρα επισημάνθηκαν κάποιες ελλείψεις, όπως ότι σε ένα πλαίσιο απλής αναλογικής δεν καταφέραμε να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη και να υπάρξει κυβερνητική σταθερότητα. Οι πολίτες επιδίωκαν την πολιτική σταθερότητα γιατί τη συνδέουν στο μυαλό τους με μια εικόνα ηρεμίας, απέναντι σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να είναι επαρκής. Αυτό δεν εκλήφθηκε στο βάθος που θα έπρεπε. Μπορεί να είναι και πολλά άλλα θέματα. Για το πώς τοποθετείσαι σε σύγχρονα προβλήματα, με σύγχρονο τρόπο. Τι προτείνεις. Μπορεί επίσης να επενδύαμε πολύ στην περιγραφή των προβλημάτων αλλά ίσως θα είχε μεγαλύτερο νόημα να περιγράφεις βιώσιμες λύσεις. Θα γίνει συνέδριο που θα συζητήσουμε σε βάθος αυτά τα ζητήματα» είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

«Αυτό που είδα από την στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αποχωρήσει ή να παραμερίσει, όπως το έθεσε ο ίδιος, είδα ότι λειτούργησαν όλα τα αντανακλαστικά σε μια κατεύθυνση ανασυγκρότησης. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, γιατί είχαμε μάθει να λειτουργούμε με τον Αλέξη Τσίπρα ως σημείο σταθεράς. Προχωρήσαμε, βάλαμε οδικό χάρτη».

«Δεν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης. Όλοι έχουμε κοινή αγωνία να ανασυγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να δυναμώσει, να απευθυνθεί στην κοινωνία, να ασκήσει δημιουργική αντιπολίτευση στο σήμερα και να επανέλθει σε κυβερνητική τροχιά στο αύριο», ξεκαθάρισε η Έφη Αχτσιόγλου.

Δημοφιλή