Σε αδιέξοδο η Jet Airways, ανέστειλε όλες τις πτήσεις

Αδυνατεί να πληρώσει ακόμη και τα καύσιμα των αεροσκαφών της.
PUNIT PARANJPE via Getty Images

Σε πλήρες αδιέξοδο έχει περιέλθει η ινδική αεροπορική εταιρεία Jet Airways, η οποία ανέστειλε προσωρινά όλες τις εγχώριες - μετά και τις διεθνείς - πτήσεις της εξαιτίας της αποτυχίας της να βρει νέα χρηματοδότηση.

Η αεροπορική εταιρεία είπε ότι η τελευταία της πτήση θα λειτουργούσε την Τετάρτη, καθώς δεν ήταν σε θέση να πληρώσει για τα καύσιμα και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες.

Η Jet Airways δήλωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά να αναστείλει τις πτήσεις, αλλά ελπίζει να αρχίσει πάλι να πετάει.

Εχει χρέος των 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και βρισκόταν σε συζητήσεις με τους δανειστές για εβδομάδες.

Με 123 αεροπλάνα στόλο, η Jet Airways είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική αεροπορική εταιρεία της Ινδίας, όμως το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιούσε μόνο τα 5 εξ αυτών.

Σε δήλωση της, η αεροπορική εταιρεία είπε ότι είχε αναγκαστεί να τερματίσει όλες τις πτήσεις της επειδή «οι παρατεταμένες και συνεχείς προσπάθειες με τους δανειστές και τις αρχές δεν έδωσαν τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Η ινδική κυβέρνηση ζήτησε από τις κρατικές τράπεζες να προχωρήσουν με ένα σχέδιο διάσωσης για την αεροπορική εταιρεία - η οποία απασχολεί 23.000 άτομα και ιδρύθηκε από τον Ναρές Γκογιάλ πριν από περισσότερα από 25 χρόνια. Ο τελευταίος αποχώρησε από την ηγεσία τον περασμένο μήνα.

Οι πιλότοι, οι μηχανικοί και το προσωπικό εδάφους δεν έχουν λάβει τους μισθούς τους εδώ και μήνες και οι επιβάτες έχουν παραμείνει μετέωροι σε όλο τον κόσμο εξαιτίας των ακυρώσεων.

«Αργά χθες το βράδυ, η Jet Airways ενημερώθηκε από την κρατική τράπεζα της Ινδίας (SBI), εξ ονόματος της κοινοπραξίας δανειστών, ότι δεν είναι σε θέση να εξετάσει το αίτημά της για ενδιάμεση χρηματοδότηση», ανέφερε η αεροπορική εταιρεία.

«Δεδομένου ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης από τους δανειστές ή οποιαδήποτε άλλη πηγή, η αεροπορική εταιρεία δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει για καύσιμα ή άλλες σημαντικές υπηρεσίες για τη συνέχιση των εργασιών. Συνεπώς, με άμεση ισχύ, η Jet Airways αναγκάζεται να ακυρώσει όλες τις διεθνείς και τις εσωτερικές πτήσεις. Η τελευταία πτήση θα λειτουργήσει σήμερα», πρόσθεσε.

Οι τράπεζες αναζητούν έναν υποψήφιο αγοραστή ή χρηματοδότη. Η Etihad Airways κατέχει ήδη το 24% της Jet Airways και αναφέρει ότι εξέφρασε ενδιαφέρον για τη λήψη μεγαλύτερου μεριδίου.

Η Jet Airways εκτεκλούσε 600 εγχώρια και 380 διεθνή δρομολόγια, μεταξύ των οποίων στο Λονδίνο, το Αμστερνταμ και το Παρίσι και είχε αναπτυχθεί ταχύτατα, προτού αρχίσει να χάνει το μερίδιο αγοράς μετά την είσοδο χαμηλού κόστους αεροπορικών εταιρειών όπως η IndiGo & SpiceJet.

Πηγή: BBC