Αεροπορική εταιρεία λανσάρει υπηρεσία για ταξίδια χωρίς ρούχα

Αλλά δεν είναι αυτό που νομίζετε.
Imgorthand via Getty Images

Θέλετε να ταξιδέψετε και έχετε τον κλασσικό πονοκέφαλο «τι να πάρω μαζί μου και πώς να τα χωρέσω όλα στη βαλίτσα»; Αν κάνετε το ταξίδι σας με την Japan Airlines, η απάντηση θα μπορούσε να είναι «μην πάρετε τίποτα».

Η αεροπορική εταιρεία της Ιαπωνίας ξεκίνησε δοκιμή διάρκειας ενός έτους μιας υπηρεσίας που επιτρέπει στους ταξιδιώτες να κάνουν κράτηση για ένα σετ ρούχων - που καλύπτουν διαφορετικά στυλ και εποχές - και να το παραλάβουν στο ξενοδοχείο τους κατά την άφιξή τους. Στο τέλος της διαμονής τα ρούχα επιστρέφονται, για να πλυθούν και να διατεθούν ξανά προς κράτηση.

Με την ονομασία «Any Wear, Anywhere» η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε πρώτη φάση μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2024 και η Japan Airlines λέει ότι θα μπορούσε έτσι να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα, μειώνοντας το βάρος που μεταφέρουν τα αεροπλάνα της.

Tatsiana Volkava via Getty Images

Με το «Any Wear, Anywhere» υπολογίζεται ότι περίπου 10 κιλά, που εξοικονομούνται από τις αποσκευές, ισοδυναμούν με περίπου 7,5 κιλά εξοικονόμησης εκπομπών - το ισοδύναμο με το να χρησιμοποιήσετε ένα πιστολάκι μαλλιών 10 λεπτά την ημέρα για 78 ημέρες.

«Λατρεύω τα ταξίδια και έχω πάει σε πολλές ξένες χώρες, αλλά πάντα με τρομοκρατούσε η ιδέα να σέρνω τις αποσκευές ή να πλένω ρούχα στο εξωτερικό», λέει η Μίχο Μορίγια, η οποία σκέφτηκε την ιδέα και διαχειρίζεται το Any Wear, Anywhere.

«Οταν ταξιδεύω, τα τρία πιο σημαντικά πράγματα για μένα είναι η διαμονή, το φαγητό και ο ρουχισμός», προσθέτει. «Οταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό, υπάρχουν ξενοδοχεία και εστιατόρια που παρέχουν διαμονή και φαγητό στις εγκαταστάσεις τους, αλλά όχι ρούχα. Γιατί πρέπει να φέρνουμε τα ρούχα μας από το σπίτι;», διερωτάται.

Ρούχα για όλες τις εποχές

Η Μορίγια υπέβαλε την ιδέα για την υπηρεσία μετά από καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας αλλά χρειάστηκαν «πολλές προσπάθειες» για να βρεθεί μια αεροπορική εταιρεία που ήταν πρόθυμη να την υποστηρίξει.

Οι χρήστες της υπηρεσίας συνδέονται στον ιστότοπο και επιλέγουν γυναικεία ή ανδρικά ρούχα, για ποια εποχή είναι, επίσημο ή casual στυλ, πόσα πανωφόρια ή παντελόνια επιθυμούν καθώς και τις ημερομηνίες παραλαβής και επιστροφής. Οι επιλογές τους θα τους περιμένουν στο ξενοδοχείο, για τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 34 και 48 δολαρίων για όλη την περίοδο ενοικίασης.

via Associated Press

Όλα τα ενδύματα είναι είτε μεταχειρισμένα είτε προέρχονται από το πλεονάζον απόθεμα της εταιρείας, αν και οι χρήστες δεν μπορούν να δουν αυτές τις πληροφορίες κατά την επιλογή τους.

Η υπηρεσία λειτουργεί από τις αρχές Ιουλίου και η Μορίγια λέει ότι η ανταπόκριση είναι απρόσμενα μεγάλη. «Εχουμε αιτήματα από όλο τον κόσμο και από περισσότερες από 115 χώρες συνολικά, παρόλο που δεν κάνουμε κανένα είδος προώθησης», λέει, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία είναι οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό χρηστών.

Ο πραγματικός αντίκτυπος της δοκιμής θα αποκαλυφθεί μόνο στο τέλος, μόλις η Japan Airlines υπολογίσει την εξοικονόμηση βάρους και την ακριβή μείωση των εκπομπών.

Μείωση βάρους, μείωση εκπομπών

Η μείωση βάρους είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για την εξοικονόμηση καυσίμων και τη μείωση των εκπομπών, και έχει ληφθεί υπόψη από τους κατασκευαστές αεροσκαφών και τις αεροπορικές εταιρείες για μεγάλο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα σχεδιάζοντας ελαφρύτερα καθίσματα επιβατών ή αντικαθιστώντας τα βαριά χάρτινα εγχειρίδια με tablet.

Ακόμη και μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο: όταν η Qantas επανασχεδίασε τα επιτραπέζια σκεύη της για τις first και business class ώστε να είναι μόλις 11% ελαφρύτερα, η εταιρεία λέει ότι άρχισε να εξοικονομεί 535 μετρικούς τόνους καυσίμου ετησίως.

Συχνά, εξάλλου, οι άνθρωποι αγοράζουν νέα ρούχα μόνο για τις διακοπές και τα επαγγελματικά τους ταξίδια, επομένως αυτή η υπηρεσία θα μειώσει αυτή την περιττή σπατάλη ρούχων και τους πόρους που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή νέων ρούχων. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο αξιοποιείται επίσης το πλεονάζον απόθεμα και τα μεταχειρισμένα ενδύματα που συνήθως κατέληγαν σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Η παράταση της ζωής των ρούχων κατά μόλις εννέα επιπλέον μήνες ενεργούς χρήσης μειώνει τα αποτυπώματα άνθρακα, νερού και αποβλήτων κατά περίπου 20-30% στο καθένα από αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς.

(με πληροφορίες από CNN)