Αυτός είναι ο πιο διαδεδομένος κωδικός στο διαδίκτυο και κανείς δεν καταλαβαίνει πόσο επικίνδυνος είναι

Αφού όπως αποδεικνύει έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον χρησιμοποιούν δεκάδες χρήστες.
dusanpetkovic via Getty Images

Εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιούν κωδικούς που εύκολα μπορεί κανείς να μαντέψει κι αυτό συμβαίνει ακόμα και με λογαριασμούς με πολύ ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει το BBC αναφορικά με την ανάλυση που πραγματοποίησε το Εθνικό Ινστιτούτο της Βρετανίας για την Διαδικτυακή Ασφάλεια (NCSC), ο κωδικός «123456» είναι ο πιο διαδεδομένος και αποτελεί την επιλογή της πλειοψηφίας των λογαριασμών που χακάρονται.

Οι επικεφαλής μάλιστα της έρευνας σχολίασαν πως οι χρήστες θα έπρεπε να χρησιμοποιούν τρεις τυχαίες λέξεις, που είναι εύκολο για τους ίδιους να απομνημονεύσουν, και να τις ενώνουν, δημιουργώντας έτσι έναν πολύ ισχυρό κωδικό. Σπάνια όμως κάνουν αυτό.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, αναλύθηκαν τα στοιχεία που πάρθηκαν από δημόσιες πλατφόρμες με χακαρισμένους λογαριασμούς προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες λέξεις, φράσεις και κωδικοί χρησιμοποίησαν οι ιδιοκτήτες και να εντοπίσουν τα κοινά στοιχεία.

Πρώτο στη λίστα βρίσκεται το «123456», το οποίο εμφανίζεται σε περισσότερους από 23 εκατομμύρια κωδικούς.

Η δεύτερη συχνότερη επιλογή είναι το «123456789», που επίσης είναι εύκολο να «σπάσει», ενώ στην συνέχεια είναι ο κωδικός «qwerty», ο κωδικός «password» και ο κωδικός «1111111».

Ο πλέον αρμόδιος σε ανάλογα θέματα ασφαλείας, Τρόι Χαντ, ανέφερε πως τα ευρήματα δημοσιοποιήθηκαν, καθώς οι χρήστες του διαδικτύου πρέπει να ξέρουν και να προφυλάσσουν τον εαυτό τους.

«Αν γνωρίζουν πιθανότατα θα κάνουν και καλύτερες επιλογές», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο κωδικός «123456» συμπεριλαμβάνονταν και στη λίστα με τους χειρότερους για το 2018 όπως και για το 2017.

Δημοφιλή