Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 19 νεκροί και 27 τραυματίες από επίθεση καμικάζι σε εκπαιδευτικό κέντρο

«Ήμασταν περίπου 600 μαθητές στην τάξη, αλλά τα περισσότερα θύματα είναι κορίτσια»
via Associated Press

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 27 τραυματίσθηκαν από την επίθεση βομβιστή-καμικάζι σε εκπαιδευτικό οργανισμού στην Καμπούλ την ώρα που έφθαναν εκεί σπουδαστές, ανακοίνωσε η αστυνομία, ενώ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

«Ήμασταν περίπου 600 μαθητές στην τάξη, αλλά τα περισσότερα θύματα είναι κορίτσια», δήλωσε ένας από τους μαθητές που βρισκόταν στο σημείο την ώρα της επίθεσης από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.

«Οι σπουδαστές ετοιμάζονταν για ένα διαγώνισμα όταν ένας καμικάζι ανατινάχθηκε μέσα σ′ αυτό το εκπαιδευτικό κέντρο. Δυστυχώς 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 27 άλλοι τραυματίσθηκαν», δήλωσε ο Χαλίντ Ζαντράν, εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης, που μίλησε στο Reuters ζητώντας να μην κατονομασθεί, είπε επίσης πως ένας καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά του μέσα σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φωτογραφίες που δημοσίευσαν τοπικά μέσα δείχνουν ματωμένους ανθρώπους να μεταφέρονται από τον τόπο της επίθεσης.

Σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στο σημείο, ενώ οι οικογένειες των μαθητών έχουν πάει σε διάφορα νοσοκομεία αναζητώντας τους συγγενείς τους.

Τουλάχιστον σε ένα νοσοκομείο οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τις οικογένειες των θυμάτων να αποχωρήσουν φοβούμενοι ότι θα σημειωθεί νέα επίθεση.

Κατάλογοι με τα ονόματα των νεκρών και των τραυματιών έχουν αναρτηθεί στις εισόδους των νοσοκομείων.

Πολλοί από τους κατοίκους στη συνοικία Νταστ-ε- Μπάρσι της δυτικής περιοχής της Καμπούλ, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, είναι Χαζάρα, μια εθνοτική μειονότητα που είχε γίνει στόχος προηγούμενων επιθέσεων οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί και από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, μεταξύ άλλων.

Έφηβοι σπουδαστές ήταν μεταξύ των 24 ανθρώπων που είχαν σκοτωθεί σε επίθεση το 2020 σε εκπαιδευτικό κέντρο στη δυτική Καμπούλ, την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Αιρετικοί

«Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων αποδεικνύουν την απάνθρωπη σκληρότητα του εχθρού και την απουσία ηθικών αξιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Αμπντούλ Νάφι Τάκορ.

Στις 20 Απριλίου τουλάχιστον έξι άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και 24 άλλοι τραυματιστεί όταν σημειώθηκαν δύο εκρήξεις σε σχολείο αρρένων στην ίδια συνοικία.

Η Νταστ-ε- Μπάρσι έχει γίνει στόχος πολλών επιθέσεων τα τελευταία χρόνια, ενώ για αρκετές από αυτές έχει αναλάβει την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν, το τοπικό παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης, που θεωρεί τους Χαζάρα αιρετικούς.

Τον Μάιο του 2021 σειρά εκρήξεων είχε σημειωθεί έξω από σχολείο θηλέων στη συνοικία αυτή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 85 άνθρωποι, κυρίως μαθήτριες λυκείου, και να τραυματιστούν περισσότεροι από 300.

Το ΙΚ, που είχε αναλάβει την ευθύνη για μια άλλη επίθεση σε εκπαιδευτικό κέντρο τον Οκτώβριο του 2020, πιστεύεται ότι εξαπέλυσε και την επίθεση του Μαΐου.

Μικρότερες επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το ΙΚ, σημειώθηκαν στην Νταστ-ε- Μπάρσι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021.

Μετά την επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021 παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της βίας στο Αφγανιστάν, αλλά η κατάσταση ασφαλείας άρχισε να επιδεινώνεται τους τελευταίους μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Δημοφιλή