Αιέν Αριστεύειν στο Κεμπέκ!

Βραβεύσεις για τους νέους επιστήμονες της Ελληνοκαναδικής παροικίας.
.
.
Φωτογραφίες: Χάρρυ Μπάρμπα

Το Ελληνικό Ίδρυμα Υποτροφιών βράβευσε την περασμένη Παρασκευή για 34η χρονιά την αριστεία των Ελλήνων φοιτητών του Κεμπέκ, αποδίδοντας ένα χρηματικό έπαθλο ως συμβολική συμμετοχή στην πορεία των σπουδών τους.

Φέτος 11 φοιτήτριες και φοιτητές έλαβαν την τιμητική διάκριση του Ελληνικού Ιδρύματος Υποτροφιών με τον προέδρο του Ιδρύματος δρα Γιάννη Χατζηνικολάου να αναφέρει στον εισαγωγικό λόγο του:

«Το Ελληνικό Ίδρυμα Υποτροφιών επιβραβεύει με αντικειμενικά ακαδημαϊκά κριτήρια τους νέους επιστήμονες της Ελληνοκαναδικής μας παροικίας που αρίστευσαν στις σπουδές τους το περσινό ακαδημαïκό έτος. Αυτούς που θα είναι οι αυριανοί πρωτοπόροι στον επιστημονικό, ακαδημαϊκό και επαγγελματικό χώρο και που θα μας εκπροσωπούν σαν ηγήτορες της κοινωνίας του αύριο, επάξιοι συνεχιστές της Ελληνικής κληρονομιάς.»

Τις υποτροφίες που χορηγούν οικογένειες, σύλλογοι, επιχειρήσεις και ιδρύματα έλαβαν:

Η Άννα Μαρία Σιγκούνης έλαβε την εντεταλμένη υποτροφία της οικογένειας Sam and Mary Haralambakis .Είναι φοιτήτρια διδακτορικού στο τμήμα Μηχανικών Κατασκευής του πανεπιστημίου Concordia. Αποφοίτησε από το Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2018. Την ίδια χρονιά ήρθε στον Καναδά για μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Μηχανικών Κατασκευής (Building Engineering) στο πανεπιστήμιο Concordia, από όπου και αποφοίτησε το 2022 με το δίπλωμα Master’s. Από το 2022 συνεχίζει μέχρι σήμερα τις σπουδές της σε επίπεδο διδακτορικού.

Η Μαρία Γιαννούμης έλαβε την ονομαστική υποτροφία του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου του Κεμπέκ . Είναι γιατρός, φοιτήτρια ειδικότητας οικογενειακού γιατρού στο Πανεπιστήμιο McGill. Έχει πάρει πολλές υποτροφίες και σχεδιάζει να συνεχίσει τις σπουδές της μετά την ειδικότητα στον τομέα της Επιδημιολογίας και να βοηθήσει έμπρακτα τους συνανθρώπους της καθώς και την ελληνική παροικία.

Η Άννα Καταλειφός πήρε την ονομαστική υποτροφία της οικογενείας Λαζάρου Καλλιπολίτη. Είναι δευτεροετής μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Νευρο-επιστημών του Πανεπιστημίου McGill . Από το 2018 ενεγράφη στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου McGill με υπο-ειδικότητα τον τομέα των Πολιτικών Επιστημών. Το 2021 έλαβε το πτυχίο B.Sc.Από το 2021 συνεχίζει τις σπουδές της στο μεταπτυχιακό τμήμα Νευρο-επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου. Η αγάπη της για τον μικρότερο της αδελφό την έκανε να ασχοληθεί με τον αυτισμό και ολο της το ερευνητικό της ενδιαφέρον προσανατολίζεται στον τομέα αυτό.

Στην Ρόζι Φουντωτός απονεμήθηκε η ονομαστική υποτροφία του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου του Κεμπέκ. Είναι φοιτήτρια διδακτορικού στο τμήματος Πειραματικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου McGill. Πήρε το πτυχίο Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου McGill. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο ίδιο πανεπιστήμιο στον τομέα της Πειραματικής Ιατρικής και έλαβε το πτυχίο Masters το 2021. Από τότε συνεχίζει σε επίπεδο διδακτορικού στον ίδιο τομέα και ειδικότερα στην Γεροντική Καρδιολογία.

Η Διονυσία Πυλαρινός έλαβε την εντεταλμένη υποτροφία του Ιδρύματος Pink in the City – Οικογενείας Βουρτζούμη. Είναι δευτεροετής φοιτήτρια Σωματικής Αγωγής (Physical Education) του Πανεπιστημίου McGill. Την φετινή χρονιά έλαβε την υποτροφία του Υπουργείου Παιδείας του Κεμπέκ Η εν λόγω φοιτήτρια έχει έντονο ενδιαφέρον για τη στρατιωτική φυσική αγωγή.

Ο Λουκάς Τσίπτσιος πήρε την εντεταλμένη υποτροφία της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ. Είναι δευτεροετής φοιτητής διδακτορικού στον τομέα της Σύγxρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου McGill σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Rouen-Normandie της Γαλλίας. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Pantheon-Sorbonne εξακολούθησε στο ίδιο πανεπιστήμιο τις μεταπτυχιακές του σπουδές μελετώντας την σχέση Ιστορίας και διεθνών σχέσεων και αποφοίτησε με το πτυχίο Masters το 2019.

Η Μικαέλα Μιχαλόπουλος επιλέχθηκε για την εντεταλμένη υποτροφία του Ιδρύματος Βασιλείου Τσιόλη. Είναι φοιτήτρια διδακτορικού στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου McGill. Τελειώνοντας τις γυμνασιακές της σπουδές ενεγράφη το 2016 στο τμήμα Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Queen’s από όπου και αποφοίτησε το 2020 με το πτυχίο Bachelor of Arts. Συνέχισε στο ίδιο τμήμα αλλά στο πανεπιστήμιο Ottawa τις μεταπτυχιακές της σπουδές από όπου το 2022 έλαβε το πτυχίο Masters.Σήμερα συνεχίζει στο πρόγραμμα διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο McGill.

Ο Μιλτιάδης Μορώ έλαβε την εντεταλμένη υποτροφία του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ΣΩΚΡΑΤΗΣ. Είναι ειδικευόμενος γιατρός στην Ψυχιατρική του Πανεπιστημίου του Μοντρεάλ. Αποφοίτησε το 2006 από το ελληνικό σχολείο Σωκράτης , τελειωσε το τμήμα κινησιολογίας του Πανεπιστημίου McGill και ενεγράφη στη σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου McGill από όπου και πήρε το δίπλωμα Ιατρικής το 2021. Στην συνέχεια άρχισε την ίδια χρονιά την ειδίκευση του στην Ψυχιατρική που συνεχίζει μέχρι σήμερα στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

Ο Αλέξανδρος Χατζηνικολάου πήρε την εντεταλμένη υποτροφία της οικογενείας του δόκτωρος Πάρι Αρνόπουλου. Είναι δευτεροετής μεταπτυχιακός φοιτητής Νευρο-Eπιστημών του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και συγχρόνως προπτυχιακός φοιτητής Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Concordia. Έχει πάθος για την ελληνική παράδοση και πολιτισμό.

Η Σταυρούλα Θεοδωρακοπούλου επιλέχθηκε για την υποτροφία της οικογένειας Κωνσταντίνας Ν. Φραγκούλη .Είναι τριτοετής φοιτήτρια διδακτορικού στο τμήμα Φιλοσοφίας και Κλασσικών Σπουδών και ειδικότερα της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο McGill. Τελείωσε το τμήμα Κλασσικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Πήρε Μάστερς από το Πανεπιστήμιο McGill και σήμερα συνεχίζει διδακτορικές σπουδές στον τομέα της Φιλοσοφίας και των Κλασσικών Σπουδών στο McGill.

Η Σάντρα Νταέρ πήρε την εντεταλμένη υποτροφία εις μνήμην της Ελένης Παλαιοκώστα-Sayig. Είναι δευτεροετής φοιτήτρια του τμήματος Φυσικοθεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου McGill. Αποφοίτησε από το ελληνικό σχολείο Σωκράτης τις σπουδές της με την εγγραφή της στο τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου McGill.

Η τελετή της απονομής του Ελληνικού Ιδρύματος Υποτροφιών έλαβε χώρα στο Faculty Club του Πανεπιστημίου McGill με παρουσιαστές τον δρα Γιάννη Χατζηνικολάου και την δρα Εύα Κεχαγιά.

Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Κατερίνα Βαρβαρήγου
Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Κατερίνα Βαρβαρήγου
Φωτογραφίες: Χάρρυ Μπάρμπα

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου και ανάμεσά τους βρέθηκαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Κατερίνα Βαρβαρήγου καθώς και ο Γερουσιαστής Λεωνίδας Χουσάκος.