Αίνιγμα στον Άρη: Κάτι δημιούργησε έναν μεγάλο και 2 δισεκατομμύρια μικρούς κρατήρες

Τι έδειξε νέα έρευνα.
NEMES LASZLO/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

Ένα γιγαντιαίο αντικείμενο που έπεσε στον Άρη πριν από περίπου 2,3 εκατομμύρια χρόνια δημιούργησε έναν μεγάλο κρατήρα και περίπου 2 δισεκατομμύρια μικρούς, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο κύριος κρατήρας είναι γνωστός ως Corinto και έχει διάμετρο περίπου 14 χλμ. Βρίσκεται στο Elysium Planitia, μια μεγάλη έκταση στον ισημερινό του Κόκκινου Πλανήτη. Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Live Science, αστεροειδείς ικανοί να αφήσουν τόσο γιγαντιαίο αποτύπωμα εκτιμάται πως πέφτουν στην επιφάνεια του Άρη κάθε περίπου 3 εκατομμύρια χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι ο Corinto ίσως είναι ο νεότερος κρατήρας του μεγέθους αυτού στον Κόκκινο Πλανήτη, με βάση αυτά που είπαν ερευνητές στο Lunar and Planetary Science Conference στο Τέξας νωρίτερα μέσα στον μήνα. «Ο Corinto είναι ένας φρέσκος κρατήρας πρόσκρουσης στο Elysium Planitia που δημιούργησε ένα από τα πιο εκτενή συστήματα...δευτερευόντων κρατήρων στον Άρη» έγραψαν οι ερευνητές στη σχετική μελέτη.

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα που συνέλεξαν το HiRISE (High Resolution Imaging Experiment) και η Context Camera (CTX) στο MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) για την εξέταση του Corinto και του περιβάλλοντός του. Το αντικείμενο που δημιούργησε τον κρατήρα σημάδεψε τις γύρω εκτάσεις με μικρούς κρατήρες, καθώς κομμάτια του διασκορπίζονταν προς πάσα κατεύθυνση. Οι δευτερεύοντες αυτοί κρατήρες είναι συγκεντρωμένοι σε μια περιοχή νότια και νοτιοδυτικά του Corinto, με τους πιο μακρινούς να βρίσκονται 1.850 χλμ από τον κύριο κρατήρα.

Οι δευτερεύοντες κρατήρες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με το σχήμα και την απόστασή τους, με τις διαφορές να θεωρείται πως οφείλονται στην ταχύτητα και το μέγεθος των αντικειμένων που τους δημιούργησαν. Βάσει της ανάλυσής τους, το αντικείμενο θεωρείται ότι προήλθε από τα βόρεια και έπεσε στον Άρη με γωνία 30-45 μοιρών- και ότι ήταν από βασάλτη.

Δημοφιλή