«Αινίγματα» του Κόκκινου Πλανήτη: Τι προκάλεσε τον μεγαλύτερο σεισμό στον Αρη

Τι έδειξε πρωτοφανής έρευνα.
FreelanceImages/Universal Images Group/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

Τα αποτελέσματα μιας συνεργασίας άνευ προηγουμένου με σκοπό την εύρεση της πηγής του μεγαλύτερου σεισμού που έχει καταγραφεί στον πλανήτη Άρη παρουσίασε διεθνής ομάδα επιστημόνων, της οποίας ηγήθηκαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο σεισμός, που είχε μέγεθος 4,7 Ρίχτερ και προκάλεσε δονήσεις που συνεχίζονταν στον πλανήτη για τουλάχιστον έξι ώρες, κατεγράφη από το InSight της NASA στις 4 Μαΐου 2022. Καθώς το σεισμικό του σήμα ήταν παρόμοιο με αυτά άλλων σεισμών που είχαν προκληθεί από πτώσεις μετεωριτών, η ομάδα θεώρησε πως το συμβάν αυτό (S1222a) μπορεί να προκλήθηκε επίσης από κάτι τέτοιο και άρχισε μια διεθνή έρευνα για τον εντοπισμό ενός νέου κρατήρα.

Ο Άρης είναι μικρότερος από τη Γη ωστόσο έχει παρόμοια έκταση ξηράς, καθώς δεν έχει ωκεανούς. Για να ελεγχθεί όλη αυτή η έκταση- 144 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα- ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Μπέντζαμιν Φερνάντο, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης,, ζήτησε βοήθεια από τον ΕΟΔ, την κινεζική διαστημική υπηρεσία, την ινδική διαστημική υπηρεσία και τη διαστημική υπηρεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Θεωρείται ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που όλες οι αποστολές που είναι σε τροχιά γύρω από τον Άρη συνεργάζονται για τους σκοπούς ενός project.

Το InSight κατέγραψε τουλάχιστον 8 σεισμούς στον Άρη, που προκλήθηκαν από πτώσεις μετεωριτών. Από αυτά τα περιστατικά, τα δύο μεγαλύτερα άφησαν πίσω τους κρατήρες διαμέτρου περίπου 150 μέτρων. Αν το S122a προκλήθηκε από μια πτώση μετεωρίτη, ο κρατήρας θα αναμενόταν να είναι διαμέτρου τουλάχιστον 300 μέτρων. Η κάθε ομάδα εξέτασε δεδομένα από τους δορυφόρους της σε τροχιά γύρω από τον Άρη, σε αναζήτηση νέου κρατήρα, ή άλλης ένδειξης που να υποδεικνύει πρόσκρουση (πχ ένα νέφος σκόνης τις ώρες μετά τον σεισμό).

Μετά από μήνες ερευνών η ομάδα ανακοίνωσε ότι δεν βρέθηκε κρατήρας- και το συμπέρασμα είναι πως ο σεισμός προκλήθηκε από την απελευθέρωση γιγαντιαίων τεκτονικών δυνάμεων στο εσωτερικό του Άρη. Αυτό δείχνει πως ο Κόκκινος Πλανήτης είναι πολύ πιο ενεργός σεισμικά από ό,τι πιστευόταν στο παρελθόν.

Όπως είπε ο Dr. Φερνάντο, «ακόμα θεωρούμε ότι ο Άρης δεν έχει ενεργές τεκτονικές πλάκες σήμερα, οπότε αυτό το γεγονός πιθανότατα προκλήθηκε από την απελευθέρωση πίεσης στον φλοιό του Άρη. Αυτές οι πιέσεις είναι αποτέλεσμα δισεκατομμυρίων ετών εξέλιξης, περιλαμβανομένης της ψύξης και συρρίκνωσης διαφορετικών τμημάτων του πλανήτη σε διαφορετικούς ρυθμούς. Ακόμα δεν κατανοούμε πλήρως γιατί κάποια τμήματα του πλανήτη φαίνονται να έχουν υψηλότερες πιέσεις από άλλα, μα αποτελέσματα σαν αυτά μας βοηθούν να ερευνήσουμε περαιτέρω. Μία ημέρα αυτές οι πληροφορίες μπορεί να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πού θα ήταν ασφαλές να ζήσουν άνθρωποι στον Άρη και ποια μέρη μπορεί να ήθελες να αποφύγεις».

Δημοφιλή