Air Defender 2023: H μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ - Πώς «κλείδωσε» η ελληνική συμμετοχή

Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην ιστορία της Συμμαχίας.
via Associated Press

Από τις 12 ως τις 24 Ιουνίου θα διαρκέσει η άσκηση Air Defender 2023- η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην ιστορία του ΝΑΤΟ, στην οποία θα συμμετέχουν δυνάμεις από 25 χώρες, με πάνω από 220 αεροσκάφη και 10.000 άτομα προσωπικό- με την Ελλάδα να συμμετέχει με μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Η Ελλάδα αρχικά δεν είχε προσκληθεί, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό άλλαξε με προσωπική παρέμβαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, στον SACEUR (Supreme Allied Commander Europe- τον Ανώτατο Διοικητή των Δυνάμεων της Συμμαχίας στην Ευρώπη), στρατηγό Κρίστοφερ Καβόλι. Ως εκ τούτου, η χώρα μας θα συμμετέχει στην άσκηση με 3 μαχητικά F-16.

Η γερμανική πολεμική αεροπορία θα έχει καθήκοντα διοικήσεως και ελέγχου κατά την άσκηση, η οποία θα συνδέεται με την υπό γερμανική ηγεσία MAGDAYS 23 (Multinational Air Group Exercise) και άλλες δύο ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις (RAMSTEIN DUST 23, RAMSTEIN GUARD 23).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, οι αεροπορίες που θα συμμετέχουν στην άσκηση (AD23) θα ασχοληθούν με εκπαιδευτικά σενάρια που σχετίζονται με το Άρθρο 5 της Συμμαχίας (συλλογική άμυνα απέναντι σε επίθεση από κάποιον εχθρό εκτός της Συμμαχίας). Πέραν της Ελλάδας, θα συμμετέχουν μέσα και προσωπικό από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Κροατία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, την Τσεχία, την Τουρκία, την Ουγγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Ο υποπτέραρχος Μάικλ Λοχ, διευθυντής της Air National Guard των ΗΠΑ, είχε κάνει λόγο για τη «μεγαλύτερη υπερατλαντική μετακίνηση για μια άσκηση από την ίδρυση του ΝΑΤΟ».

Όσον αφορά στα μαχητικά που θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, θα χρησιμοποιηθούν F-35, F-15, F-16 και A-10C Thunderbolt II- αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως το MQ-9 Reaper. Οι σχεδιασμοί για την άσκηση ήταν σε εξέλιξη από το 2018, και θα διεξαχθεί κυρίως στη Γερμανία, αν και θα υπάρξουν δραστηριότητες και σε άλλες χώρες (όπως η Ολλανδία και η Τσεχία, καθώς και αποστολές «out and back» στις χώρες της Βαλτικής και τη Ρουμανία). Μεταξύ άλλων, θα γίνουν ασκήσεις τόσο επιθετικών όσο και αμυντικών επιχειρήσεων, ασκήσεις ηλεκτρονικού πολέμου, γυμνάσια σε σχέση με πυραύλους εδάφους αέρος κ.α.

Σημειώνεται πως η άσκηση λαμβάνει χώρα καθώς είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αν και στη σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ δεν υπάρχει αναφορά στη ρωσική εισβολή, ο υποπτέραρχος Ίνγκο Γκέρχαρτς, επικεφαλής της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας (Luftwaffe) δήλωσε πως «θέλουμε να επιδείξουμε την ευελιξία και ταχύτητα των πολεμικών αεροποριών ως πρώτου αντιδρώντος και να επιδείξουμε την αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ. ..η συνεργασία βελτιώνει τη διαλειτουργικότητά μας και επιτρέπει μια αξιόπιστη αποτροπή εναντίον ενός πιθανού επιτιθέμενου. Η υπερατλαντική διάσταση- θα έχουμε 100 αεροσκάφη της Air National Guard των ΗΠΑ να πετούν στην Ευρώπη- αποτελεί ακλόνηση απόδειξη της συνοχής και αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ».

Δημοφιλή