Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ- συνέχιση αντιπαράθεσης με τη ΝΔ

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ- συνέχιση αντιπαράθεσης με τη ΝΔ
Sooc

Αισιοδοξία για την αίσια έκβαση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα».

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός έχουν εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες δικλείδες ώστε να τηρηθούν όλες οι υποχρεώσεις που πρόκειται να αναληφθούν από τα Σκόπια. Παράλληλα, ο κ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα, υποστηρίζοντας πως «μέχρι να αποφασίσει θα έχει απωλέσει και όποια ψήγματα αξιοπιστίας τού έχουν απομείνει».

H αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ για το θέμα συνεχίζεται σε πλήρη εξέλιξη: Μετά από «πυρά» του υπουργού Εξωτερικών την Παρασκευή, ο επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε στην ΕΡΤ το Σάββατο πως το θέμα του 1977 είναι ένα πολύ τεχνικό θέμα που δεν αφορά στην επίσημη αναγνώριση γλωσσών αλλά στη μετατροπή κειμένων από το ένα αλφάβητο στο άλλο. «Τα στοιχεία διαψεύδουν περίτρανα τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς και χειρισμούς» τόνισε.

Επίσης, κατηγόρησε τον ΥΠΕΞ ότι αντί να ακολουθεί τα υπέρ της χώρας μας γεγονότα για τη γλώσσα, «υιοθετεί την σκοπιανή ερμηνεία».

«Η ουσία είναι ότι “μακεδονική” γλώσσα δεν έχει αναγνωρισθεί» δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος, «Ανασύρουν επιλεκτικά, μεμονωμένα και αποσπασματικά στοιχεία διαπραγματεύσεων 30 χρόνων που όμως ποτέ δεν κατέληξαν σε συμφωνία, για να δικαιολογήσουν τη δική τους διαπραγμάτευση σήμερα που γίνεται σε ασύγκριτα καλύτερη συγκυρία σε σχέση με το παρελθόν» πρόσθεσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

Από πλευράς της η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε, σε συνέντευξή της στα «Παραπολιτικά» πως η ΝΔ δεν έχει προτείνει ποτέ την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια».

«Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει προτείνει ποτέ την ονομασία ”Μακεδονία-Σκόπια”. Και σε ό,τι με αφορά ουδέποτε συζήτησα μια τέτοια ονομασία. Η θέση της ΝΔ ήταν συγκεκριμένη: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes. Αυτό προϋπέθετε συνταγματική αλλαγή και απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών διατάξεων», είπε η κ. Μπακογιάννη, προσθέτοντας πως η ΝΔ «δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την δημοσιοποίηση των εγγράφων με την οποία απειλεί ο κ. Κοτζιάς».

Δημοφιλή