Αίγυπτος: Άγαλμα του Βούδα ανακαλύφθηκε σε αρχαιολογικό χώρο κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα

Αποτελεί ισχυρή ένδειξη «για την παρουσία σημαντικών εμπορικών δεσμών μεταξύ της Αιγύπτου και της Ινδίας κατά τη ρωμαϊκή εποχή».
TWITTER/ Suresh Kumar

Ένα άγαλμα του Βούδα ανακαλύφθηκε στο αρχαίο λιμάνι της Βερενίκης στην Ερυθρά Θάλασσα, ρίχνοντας φως στους εμπορικούς δεσμούς με την Ινδία κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής.

Μια πολωνο-αμερικανική αρχαιολογική αποστολή ανακάλυψε το άγαλμα «που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή ενώ έκανε ανασκαφές στον αρχαίο ναό στη Βερενίκη», ανέφερε μια ανακοίνωση του υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου την Τετάρτη.

Το εύρημα αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη «για την παρουσία εμπορικών δεσμών μεταξύ της Αιγύπτου και της Ινδίας κατά τη ρωμαϊκή εποχή», δήλωσε ο επικεφαλής του ανώτατου συμβουλίου αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Μοσταφά αλ-Βαζίρι.

Το άγαλμα, από το οποίο λείπει μέρος της δεξιάς του πλευράς και το δεξί του πόδι, έχει ύψος 71 εκατοστά και απεικονίζει τον Βούδα με ένα φωτοστέφανο γύρω από το κεφάλι του και ένα λουλούδι λωτού στο πλευρό του.

Ο Βαζίρι δήλωσε ότι η Βερενίκη ήταν ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια στην Αίγυπτο κατά τη ρωμαϊκή εποχής και ήταν συχνά ο προορισμός για πλοία από την Ινδία φορτωμένα με μπαχαρικά, ημιπολύτιμους λίθους, υφάσματα και ελεφαντόδοντο.

Η Αίγυπτος έχει αποκαλύψει πολλές σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις τα τελευταία χρόνια, εν μέσω προσπαθειών να αναζωογονήσει τη ζωτικής σημασίας τουριστική βιομηχανία της μετά από χρόνια πολιτικής αναταραχής και την πανδημία του Covid.

Η «κορωνίδα» στα σχέδια της κυβέρνησης είναι τα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου στους πρόποδες των πυραμίδων της Γκίζας.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσελκύσει 30 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως έως το 2028, από τα 13 εκατομμύρια πριν από την πανδημία.

Η Βερενίκη γνωστή και ως Μπαράνις, είναι αρχαίο λιμάνι της Αιγύπτου, στη δυτική ακτή της Ερυθράς Θάλασσας.

Ιδρύθηκε το 275 π. Χ. από τον Πτολεμαίο Β΄ Φιλάδελφο (285-246 π.Χ.), που έδωσε στην πόλη το όνομα της μητέρας του, Βερενίκη Α΄της Αιγύπτου. Το επίθετο ”τρωγλοδυτική” αναφερόταν στους γηγενείς κατοίκους της περιοχής, τους Τρωγλοδύτες ή ”ανθρώπους των σπηλαίων”.

Πηγή: rfi.fr

Δημοφιλή