Βέλγιο: Γινεται η δεύτερη χώρα στην Ε.Ε που αναγνωρίζει επίσημα τον Βουδισμό

Ο Βουδισμός θα αναγνωριστεί ως ”μια μη θρησκευτική φιλοσοφική οργάνωση”. Τι κρατικά προνόμια θα απολαμβάνει.
Eric Vidal via REUTERS

Το Βέλγιο αναμένεται να αναγνωρίσει επίσημα τον Βουδισμό αφού η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε σχετικό νομοσχέδιο την Παρασκευή, ανοίγοντας την πόρτα σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, επίσημους αντιπροσώπους και σχολικά μαθήματα, μεταξύ άλλων.

Η Βελγική Βουδιστική Ένωση είχε ζητήσει την αναγνώριση τον Μάρτιο του 2006. Η ένωση υπολογίζει τον αριθμό των Βουδιστών στο Βέλγιο σε 150.000 άτομα. Η μόνη άλλη χώρα της ΕΕ όπου αναγνωρίζεται επίσημα ο Βουδισμός είναι η Αυστρία.

Υπάρχουν επί του παρόντος έξι λατρευτικές λειτουργίες επίσημα αναγνωρισμένες στο Βέλγιο: η Ρωμαιοκαθολική, η Ορθόδοξη, η Ισραηλινή, η Αγγλικανική, η Προτεσταντική Ευαγγελική και η Ισλαμική, που αναγνωρίστηκαν το 1974.

Ο Βουδισμός θα αναγνωριστεί ως ”μια μη θρησκευτική φιλοσοφική οργάνωση” παράλληλα με την οργανωμένη ανεξιθρησκεία, που αναγνωρίζεται από το 2002. Θα λάβει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση έως και 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Μόλις ψηφιστεί από τη Βουλή, ο νόμος θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία τοπικών θεσμών, για την αποστολή βουδιστών αντιπροσώπων σε λιμάνια και αεροδρόμια, φυλακές, στρατό, νοσοκομεία, το ξεκίνημα μαθημάτων βουδισμού στην επίσημη εκπαίδευση παράλληλα με τη διδασκαλία τών άλλων έξι λατρευτικών λειτουργιών .

Όλες οι βελγικές επαρχίες και η περιφέρεια των Βρυξελλών θα πρέπει επίσης να χρηματοδοτήσουν η κάθε μία ένα τοπικό βουδιστικό κέντρο.

Δημοφιλή