Ο Δαλάι Λάμα ανακήρυξε 8χρονο από τη Μογγολία νέο πνευματικό ηγέτη του Θιβετιανού Βουδισμού

Το 1995, όταν έχρισε τον Πάντσεν Λάμα, το παιδί συνελήφθη από τις κινεζικές αρχές με συνοπιτικές διαδικασίες και αντικαταστάθηκε με έναν δικό τους υποψήφιο.
Το 8χρονο αγόρι φωτογραφήθηκε με τον Δαλάι Λάμα στην τελετή που έλαβε χώρα στην Νταραμσάλα στην ινδική πολιτεία Χιμάτσαλ Πραντές.
Το 8χρονο αγόρι φωτογραφήθηκε με τον Δαλάι Λάμα στην τελετή που έλαβε χώρα στην Νταραμσάλα στην ινδική πολιτεία Χιμάτσαλ Πραντές.
το Γραφείο της Αυτού Αγιότητάς του Δαλάι Λάμα

Ο Δαλάι Λάμα έχρισε ένα αγόρι από την Μογγολία, γεννημένο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως τη μετενσάρκωση του τρίτου πιο σημαντικού πνευματικού ηγέτη στον θιβετιανό βουδισμό.

Το 8χρονο αγόρι φωτογραφήθηκε με τον Δαλάι Λάμα σε μια τελετή που έλαβε χώρα στην Νταράμσαλα στην ινδική πολιτεία Χιματσάλ Πραντές. Η Νταράμσαλα είναι επίσης το μέρος όπου ο Δαλάι Λάμα —Τενζίν Γκιάτσο—, 87 ετών, ζει σήμερα εξόριστος και αναγνωρίζεται ως ο 10ος Khalkha Jetsun Dhampa Rinpoche.

«Έχουμε τη μετενσάρκωση του Khalkha Jetsun Dhampa Rinpoché της Μογγολίας σήμερα μαζί μας», είπε ο Δαλάι Λάμα στους οπαδούς του που ήταν παρόντες στην τελετή.

«Οι προκάτοχοί του είχαν στενή σχέση με την καταγωγή Κρισνατσάρια του Τσακρασαμβάρα. Ένας από αυτούς ίδρυσε ένα μοναστήρι στη Μογγολία αφιερωμένο στην πρακτική του. Έτσι, η παρουσία του εδώ σήμερα είναι πολύ ευοίωνη».

Ποιος είναι ο 8χρονος

Σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης της Μογγολίας, το παιδί ονομάζεται Άγκινταϊ και ο δίδυμος αδερφός του, Άτσιλταϊ Αλτανάρ.

Γονείς του είναι οι Αλτανάρ Τσιντσουλούν, καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο και Μονκνασάν Ναρμαντάκχ, στελέχος του Οργανσιμού Εθνικών Πόρων. Με την γιαγιά του, Γκαραμτζάβ Τσέντεν, να είναι πρώην μέλος του κοινοβουλίου της Μογγολίας.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το αγόρι εμφανίστηκε και φωτογραφήθηκε δίπλα στον Δαλάι Λάμα. Οι εορτασμοί ξέσπασαν στη Μογγολία όταν έγινε γνωστή η είδηση για την μετενσάρκωση.

Σύμφωνα με τους Times, η τελετή προκάλεσε έντονο ενθουσιασμό μεταξύ των Βουδιστών. Ταυτόχρονα όμως έφερε «περιφρόνηση μεταξύ των κοσμικών εθνικιστών και ανησυχία σε όσους πιστεύουν ότι θα εξοργίσει την Κίνα».

Πως αντιδρά η Κίνα

Λόγω της μακροχρόνης εχθρότητας της Κίνας προς τον Δαλάι Λάμα, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αναγνωρίσει μόνο βουδιστές ηγέτες που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, η μετενσάρκωση ενός αγοριού από την Μογγολία, αναμένεται να εξοργίσει τη χώρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το περιστατικό κατά το οποίο ο Δαλάι Λάμα, το 1995, έχρισε τον δεύτερο ηγέτη του Λαμαϊσμού, τον Πάντσεν Λάμα. Το παιδί συνελήφθη από τις κινεζικές αρχές με συνοπιτικές διαδικασίες και αντικαταστάθηκε με έναν δικό τους υποψήφιο.

Πηγή: Firstpost

Δημοφιλή