Ακόμη πιο κοντά στο Όσκαρ: Στη Τζέιν Κάμπιον το βραβείο του Σωματείου Αμερικανών Σκηνοθετών

Η μόλις τρίτη γυναίκα που αποσπά τη διάκριση. Στη Μάγκι Τζίλενχαλ το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη.
|
(Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)
(Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)
via Associated Press

Η Τζέιν Κάμπιον κέρδισε το βραβείο του Σωματείου Αμερικανών Σκηνοθετών για την ταινία της «Η Εξουσία του Σκύλου» (Netflix), ένα χρόνο μετά την νίκη της Κλόε Ζάο, η οποία απέσπασε το 2021 το βραβείο για τη «Χώρα των Νομάδων».

Η Αυστραλή σκηνοθέτις έγραψε ιστορία, καθώς είναι η μόλις τρίτη γυναίκα που λαμβάνει το βραβείο, αν και είχε σημειώσει ρεκόρ ήδη από την υποψηφιότητα της στα DGA Awards -είναι η δεύτερη σκηνοθέτις με δύο υποψηφιότητες, μετά τα «Μαθήματα Πιάνου» (1993), στην ιστορία του θεσμού.

Η νίκη δίνει στην Κάμπιον ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα στην κούρσα των Όσκαρ, που απονέμονται την Κυριακή 27 Μαρτίου. Η Κάμπιον επικράτησε των Κένεθ Μπράνα («Belfast»), Πολ Τόμας Άντερσον («Πίτσα Γλυκόριζα»), Στίβεν Σπίλμπεργκ («West Side Story) και Ντενί Βιλνέβ («Dune») και παρέλαβε το βραβείο από την περσινή νικήτρια Κλόε Ζάο.

Τα DGA Awards είναι βαρόμετρο για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Μόνο επτά φορές από την έναρξη απονομής του βραβείου σε ταινία μεγάλου μήκους το 1949, δεν συνέπεσε ο νικητής με τον σκηνοθέτη που πήρε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Την περασμένη χρονιά η Κλόε Ζάο απέσπασε το κορυφαίο βραβείο του DGA και μετά ακολούθησε η ιστορική νίκη της με το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Ωστόσο, το 2020, ο Σαμ Μέντες κέρδισε το βραβείο DGA, αλλά το Όσκαρ πήγε στον Μπονγκ Τζουν-χο για τα «Παράσιτα».

Η 74η τελετή απονομή των DGA Awards πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Μαρτίου, με φυσική παρουσία στο Beverly Hilton Hotel του Μπέβερλι Χιλς, με οικοδεσπότη τον Τζαντ Άπατοου.

Η Μάγκι Τζίλενχαλ κέρδισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη για την ταινία «The Lost Daughter» ( Netflix). Και ένα παραλειπόμενο: Η Μάγκι Τζίλενχαλ δεν είναι μέλος του Σωματείου καθώς έχει γυρίσει μόνο μία ταινία. «Αλλά θέλω να γίνω», δήλωσε από τη σκηνή.

Με πληροφορίες από Deadline