Ακτιβιστής για το κλίμα αυτοπυρπολήθηκε και πέθανε έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Βίντεο που κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνει τη δραματική σκηνή (Προσοχή: Σκληρές εικόνες)
Facebook/Wynn Bruce

Ενας Αμερικανός ακτιβιστής για το κλίμα πέθανε αφού αυτοπυρπολήθηκε έξω από το κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον.

Ο Γουίν Μπρους από το Κολοράντο πέθανε το Σάββατο, υποκύπτοντας στα τραύματά του, ανακοίνωσε το Μητροπολιτικό Αστυνομικό Τμήμα της Ουάσιγκτον. Η αστυνομία είπε ότι ο Μπρους αυτοπυρπολήθηκε περίπου στις 6.30 το απόγευμα της Παρασκευής και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο.

Βίντεο που κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνει τη δραματική σκηνή.

Προσοχή: Σκληρές Εικόνες

Μια εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής αστυνομίας είπε ότι οι ερευνητές δεν βρήκαν μανιφέστο ή κάποιον σημείωμα που να εξηγεί το κίνητρο του Μπρους.

Η περασμένη Παρασκευή ήταν η Ημέρα της Γης, μια ετήσια παγκόσμια εκδήλωση για την προστασία του περιβάλλοντος, και το ανώτατο δικαστήριο έχει στο χαρτοφυλάκιό του περιβαλλοντικές υποθέσεις.

Ο 50χρονος Μπρους είχε πρόσφατα επεξεργαστεί ένα σχόλιο στη σελίδα του στο Facebook, προσθέτοντας την ημερομηνία 22 Απριλίου και ένα emoji φωτιάς. Το σχόλιο αυτό ήταν απάντηση σε μια δημοσίευση σχετικά με τον παγκόσμιο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Facebook/Wynn Alan Bruce

Την Κυριακή, η κλιματολόγος Κρίτι Κάνκο είπε ότι ο Μπρους ήταν φίλος και μέλος της βουδιστικής κοινότητάς της, που σχεδίαζε την αυτοπυρπόληση για «τουλάχιστον ένα χρόνο».

«Αυτή η πράξη δεν είναι αυτοκτονία. Αυτή είναι μια βαθιά ατρόμητη πράξη συμπόνιας για να επιστήσουμε την προσοχή στην κλιματική κρίση», υτοστήριξε η Κάνκο.

Σε μια μεταγενέστερη συνέντευξή της στους New York Times, η Κάνκο δήλωσε ότι δεν μπορούσε να είναι σίγουρη για τις προθέσεις του Μπρούς. Είπε στην εφημερίδα ότι «οι άνθρωποι οδηγούνται σε ακραίες ποσότητες κλιματικής θλίψης και απόγνωσης» και ότι «αυτό που δεν θέλω να συμβεί είναι να αρχίσουν οι νέοι να σκέφτονται την αυτοπυρπόληση».

Τον Απρίλιο του 2018, ο Ντέιβιντ Μπάκελ, ένας εξέχων δικηγόρος για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και υπέρμαχος του περιβάλλοντος, αυτοπυρπολήθηκε μέχρι θανάτου στη Νέα Υόρκη.

Σε ένα σημείωμα είχε γράψει: «Οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη αναπνέουν πλέον αέρα που δημιουργείται ανθυγιεινά από ορυκτά καύσιμα και πολλοί πεθαίνουν από πρόωρους θανάτους ως αποτέλεσμα – ο πρόωρος θάνατός μου από ορυκτά καύσιμα αντανακλά αυτό που κάνουμε στον εαυτό μας».

(με πληροφορίες από Guardian)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα