Αλλαγή ρητορικής από τη Ρωσία: «Δεν κάνει μεγάλη διαφορά» η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
via Associated Press

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε την Τρίτη πως η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πιθανότατα «δεν θα έκανε μεγάλη διαφορά», καθώς οι δύο χώρες συμμετέχουν εδώ και καιρό σε στρατιωτικές ασκήσεις της Συμμαχίας.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία, όπως και άλλες ουδέτερες χώρες, συμμετέχουν στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια» είπε ο Λαβρόφ. «Το ΝΑΤΟ λαμβάνει την επικράτειά τους υπόψιν όταν σχεδιάζει στρατιωτικές κινήσεις προς τα ανατολικά. Οπότε από αυτή την άποψη πιθανότατα δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά. Ας δούμε πώς χρησιμοποιείται στην πράξη η επικράτειά τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία».

Από πλευράς του ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είπε τη Δευτέρα ότι δεν υπήρχε απειλή για τη Ρωσία αν η Σουηδία και η Φινλανδία έμπαιναν στη Συμμαχία, μα προειδοποίησε πως η Μόσχα θα αντιδρούσε εάν ενισχύονταν οι στρατιωτικές υποδομές στα νέα μέλη.

«Η Ρωσία δεν έχει πρόβλημα με αυτές τις χώρες- κανένα. Οπότε από αυτή την έννοια δεν υπάρχει άμεση απειλή στη Ρωσία από μια επέκταση (του ΝΑΤΟ) ώστε να περιλαμβάνει και αυτές τις χώρες» είπε στους ηγέτες του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας.

Σημειώνεται πως αυτές οι τοποθετήσεις δεν συνάδουν με προηγούμενες, πιο έντονες δηλώσεις από στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης όσον αφορά σε αυτό που η Ρωσία θεωρεί ένα από τα πιο ευαίσθητα για την ίδια γεωπολιτικά θέματα- την επέκταση του ΝΑΤΟ στον μετασοβιετικό χώρο.

Πριν μιλήσει ο Πούτιν, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, είχε πει ότι η Δύση δεν θα πρέπει να έχει «ψευδαισθήσεις» πως η Μόσχα θα ανεχόταν απλά την επέκταση του ΝΑΤΟ εκεί. Επίσης, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος, είπε τον προηγούμενο μήνα ότι η Ρωσία θα ανέπτυσσε πυρηνικά όπλα και πολυηχητικούς πυραύλους στον θύλακα του Καλίνινγκραντ αν η Φινλανδία και η Σουηδία έμπαιναν στο ΝΑΤΟ (προκαλώντας σχόλια πως η Μόσχα το έχει κάνει ήδη).

Με πληροφορίες από Reuters