Αλγερία: Κατηγορήθηκε λανθασμένα για εμπρησμό και τον λίντσαραν μέχρι θανάτου

Βίντεο και εικόνες από την άγρια επίθεση κάνουν το γύρο του διαδικτύου.
|
Abdelaziz Boumzar via Reuters

Οι αρχές της Αλγερίας συνέλαβαν 36 άτομα μετά την άγρια δολοφονία και την πυρπόληση από τον όχλο ενός άνδρα που κακώς κατηγορήθηκε για εμπρησμό στις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα.

Οι φωτιές ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα και απλώθηκαν στην ορεινή περιοχή της Καβυλίας, κοστίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 47 κατοίκους και 28 στρατιώτες, ενώ καταστράφηκαν ελαιώνες και πέθαναν πολλά ζώα.

Ο καλλιτέχνης Τζαμέλ Μπεν Ισμαήλ, 38 ετών, σκοτώθηκε από το εξαγριωμένο πλήθος ανθρώπων την Τετάρτη, αφού λανθασμένα θεωρήθηκε ύποπτος για πρόκληση αρκετών από τις πυρκαγιές, ενώ είχε σπεύσει για να βοηθήσει, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της δικαστικής αστυνομίας.

Το πλήθος βρισκόταν σε «συλλογική υστερία» όταν έσυρε τον άτυχο άνδρα έξω από ένα αστυνομικό τμήμα, όπου κρατείτο, και του επιτέθηκε στην Λάρμπαα Ναθ Ιράτεν, ένα χωριό κατεστραμμένο από φλόγες.

Οι αστυνομικοί αποφάσισαν να μην πυροβολήσουν προειδοποιητικά πυρά κατά του όχλου καθώς φοβήθηκαν ότι θα επιδεινώσουν την κατάσταση.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν τρεις γυναίκες και ένας άνδρας που μαχαίρωσαν το άψυχο σώμα του θύματος πριν τον κάψουν.

Φωτογραφίες και πλάνα από το περιστατικό αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, τα οποία οι αρχές χρησιμοποίησαν για τη σύλληψή των δραστών.

Ο Μπεν Ισμαήλ κηδεύτηκε την επόμενη μέρα στη γενέτειρά του.

Οι περισσότερες πυρκαγιές «δεν αποτελούν πλέον κίνδυνο για τους κατοίκους», δήλωσε ο αξιωματούχος της Πολιτικής Προστασίας, Συνταγματάρχης Φαρούκ Ατσούρ. Πάνω από 74 πυρκαγιές σβήστηκαν τα τελευταία 24ωρα, είπε.

Ο πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελματζίντ Τεμπουνέ δήλωσε ότι οι αρχές υποπτεύονται εγκληματική δράση πίσω από τις φωτιές, ακόμη και αν το κύμα καύσωνα στη Βόρεια Αφρική συνέβαλε στο ολέθριο ξέσπασμά τους.

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι συνελήφθησαν ως ύποπτοι για εμπρησμό, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Πηγή: SkyNews