Αμερικανοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται στην Κύπρο για να διερευνήσουν την παράκαμψη κυρώσεων από Ρώσους

Κυπριακές εταιρείες συνδέονται με ρωσικά drones που χρησιμοποιήθηκαν στην Ουκρανία σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο».
via Associated Press

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται στην Κύπρο για να βοηθήσει τις αρχές επιβολής του νόμου στις έρευνες σχετικά με τη φερόμενη παράκαμψη κυρώσεων από Ρώσους ολιγάρχες, ανακοίνωσε η κυπριακή κυβέρνηση την Τετάρτη.

Ο εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα συμβουλεύσουν την αστυνομία για τον καλύτερο τρόπο διεξαγωγής ερευνών σε υποθέσεις που αφορούν οικονομικά εγκλήματα. Θα παραμείνουν για λίγες ημέρες στη Μεγαλόνησο και θα επιστρέψουν αργότερα για να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια.

Κύπριοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η εξαμελής ομάδα περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν τους επιτρέπεται να συζητήσουν το θέμα δημοσίως.

Οι εμπειρογνώμονες θα συνδράμουν μια ομάδα επτά αστυνομικών ερευνητών στην εξέταση παλαιών και νέων αναφορών των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες δικηγόροι και λογιστές με έδρα την Κύπρο μεταβίβασαν χρήματα Ρώσων ολιγαρχών μέσω ενός σκοτεινού δικτύου εταιρειών και καταπιστευμάτων, προκειμένου να αποφύγουν την κατάσχεσή τους σύμφωνα με τις κυρώσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι τελευταίοι ισχυρισμοί διατυπώθηκαν σε διάφορες ιστορίες που δημοσιεύθηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων τον περασμένο μήνα. Επικαλέστηκαν έγγραφα που διέρρευσαν και ισχυρίζονται ότι δείχνουν πώς ορισμένες κυπριακές εταιρείες βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να μεταφέρουν τα χρήματά τους για να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Τέσσερις κυπριακές εταιρείες έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ (OFAC)

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», τέσσερις κυπριακές εταιρείες έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ (OFAC).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών (OFAC) διασυνδέονται είτε άμεσα είτε εμμέσως με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Κρεμλίνου και ειδικότερα στην υποβοήθηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πρόκειται για τις ακόλουθες εταιρικές οντότητες: Eriner Limited, The Mother Ark Ltd, Lar Vorto Services Limited και Ahetei Limited.

Όλες οι προαναφερθείσες εταιρείες έχουν διασυνδεθεί με τον Βέλγο επιχειρηματία Hans De Geetere, στον οποίο, επίσης, έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, ο De Geetere και το δίκτυό του σε ορισμένες περιπτώσεις προσπάθησαν να αποστείλουν ηλεκτρονικά είδη στη Ρωσία μέσω Χονγκ Κονγκ, Κίνας και Τουρκίας. Ο εν λόγω εξοπλισμός φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς από τη Ρωσία.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία που διευθύνει ο De Geetere, η κυπριακή Eriner, έχει επανειλημμένα συνεργαστεί με την εταιρεία M and S Trading με έδρα το Χονγκ Κονγκ, ώστε να συντονίσουν παραγγελίες ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για τη Ρωσία.

O υπό αναφορά εξοπλισμός, σύμφωνα με τα ευρήματα των αμερικανικών υπηρεσιών, συνδέεται άμεσα με συστήματα που αναγνωρίστηκαν σε ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν στην εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Βέλγος επιχειρηματίας Hans De Geetere διευθύνει τις κυπριακές εταιρείες Eriner Limited και The Mother Ark Ltd. Μια άλλη κυπριακή επιχειρηματική οντότητα, η Lar Vorto Services Limited παρουσιάζεται στη διοικητική δομή εταιρειών του De Geetere, όπως η Eriner, η The Mother Ark και η Ahetei Limited.

Και οι τέσσερις εταιρείες έχουν δηλώσει ως έδρα τους το ίδιο γραφείο στη Λάρνακα, όπου στεγάζεται και μεγάλος Όμιλος εταιρειών.

Πηγή: Associated Press, Philenews

Δημοφιλή