ΔΙΕΘΝΕΣ
01/11/2018 15:00 EET | Updated 05/07/2019 17:03 EEST

Άμεση απειλή για το δάσος του Αμαζονίου οι πρώτες αποφάσεις του προέδρου της Βραζιλίας και η στενή σχέση με ισχυρά λόμπι

NurPhoto via Getty Images

Η εκλογή του ακροεξιού Ζαϊρ Μπολσονάρο στην προεδρία της Βραζιλίας έχει διχάσει τη χώρα με πολλούς πολίτες να ανησυχούν πως η χώρα θα διολισθήσει και πάλι στον αυταρχισμό. Οι δηλώσεις και οι προθέσεις του νέου προέδρου προκαλούν όμως μεγάλη ανησυχία και στις περιβαλλοντικές οργανώσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τις διαφαινόμενες προσθέσεις του για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. 

Ήδη ο Μπολσονάρο, όπως μεταδίδει το BBC, συγχωνεύει τα υπουργεία Γεωργία και Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής του γραφείου του ο οποίος έκανε λόγο για ένα «υπερ-υπουργείο». 

Για πολλούς όμως η κίνηση αυτή είναι ενδεικτική των προθέσεων του νέου προέδρου, καθώς εκτιμάται πως θα στηρίξει το αγροτοβιομηχανικό λόμπι. 

Όπως σχολίασε μέσω Twitter πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Μαρίνα Σίλβα «η καταστροφική απόφαση  θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στη Βραζιλία και περάσει το μήνυμα στους καταναλωτές διεθνώς πως τα αγροτικά προϊόντα της Βραζιλίας βασίζονται στην καταστροφή των δασών». 

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος Χάμιλτον Μουράο διασκέδαζε τις ανησυχίες των περιβαλλοντολόγων για τον Αμαζόνιο λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα ενεργήσει με υπευθυνότητα σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της γεωργίας στην περιοχή. 

Η περιοχή του Αμαζονίου αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο και φιλοξενεί είδη φυτών και ζώων που εξακολουθούν που μέχρι στις μέρες μας ήταν άγνωστα στην επιστημονική κοινότητα. 

Associated Press
Mario Tama via Getty Images

Το μεγαλύτερο μέρος του τροπικού δάσους - που ανέρχεται σε εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα- είναι εντός των συνόρων της Βραζιλίας. 

Σύμφωνα δε με τη νομοθεσία που υιοθετήθηκε το 1965, οι ιδιοκτήτες γης θα πρέπει να διατηρούν ένα συγκεκριμένο ποσοστό ως δασώδη έκταση. 

Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 20% σε ορισμένες περιοχές της χώρας έως 80% στην περίπτωση του Αμαζόνιο. Ωστόσο, στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί διαμάχες και διαφωνίες σχετικά με τις συχνά «συγκρουόμενες» ανάγκες προστασίας του περιβάλλοντος και των απαιτήσεων και σχεδίων περί οικονομικής ανάπτυξης.

Φέτος μάλιστα το Ανώτατο Δικαστήριο ήρε μια σειρά νομοθετικών προβλέψεων και σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους διευκολύνεται η παράνομη αποψίλωση. 

Ο νέος πρόεδρος Μπολσονάρο, είχε πρόσφατα δηλώσει πως ίσως να αποσύρει και αυτός τη Βραζιλία από τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή καθώς εκτιμά πως η συμφωνία απειλεί την κυριαρχία της χώρας επί του Αμαζονίου.  

AFP Contributor via Getty Images
RAPHAEL ALVES via Getty Images

Κατά την προεκλογική περίοδο είχε επίσης προτείνει τη συγχώνευση των υπουργείων Γεωργίας και Περιβάλλοντος, λέγοντας: «Ας το ξεκαθαρίσουμε: το μελλοντικό υπουργείο θα προέρχεται από τον παραγωγικό τομέα και δεν θα έχουμε πλέον διαμάχες για το θέμα αυτό». Από τη πλευρά τους, ακτιβιστές και περιβαλλοντολόγοι είχαν προειδοποιήσει πως μια τέτοια κίνηση θα υπονόμευε τη δυνατότητα ελέγχου Υπουργείου Περιβάλλοντος σε όσους προχωρούν σε εμπορικές δραστηριότητες σε βάρος του περιβάλλοντος. Τότε ο Μπολσονάρο είχε πει πως θα «υπάρξει διαπραγμάτευση» επί του θέματος. 

Μετά την εκλογή του όμως στην προεδρία, και τις συνομιλίες, που σύμφωνα με το BBC έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες με τον κορυφαίο σύμβουλό του επί οικονομικών θεμάτων, Πάουλο Γκουέντες ανακοινώθηκε η δημιουργία του «υπερ-υπουργείου» που θα προκύψει από τη συγχώνευση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Γεωργίας.

Το νέο υπουργείο αναλαμβάνει μάλιστα ο Γκουέντες. 

Πηγή: BBC