Αμστερνταμ: Εκατομμύρια τουρίστες θύματα της απάτης με τις τουλίπες

Μια καλοστημένη κομπίνα σε ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της ολλανδικής πρωτεύουσας.
Laszlo Szirtesi via Getty Images

Τουρίστες έχουν πέσει θύματα απάτης στη διάσημη αγορά λουλουδιών του Αμστερνταμ, αφού μόλις το μόλις το 1% των βολβών που πωλούνται στο πλωτό παζάρι παράγει άνθη.

Μια έρευνα που διεξήχθη από τον δήμο της ολλανδικής πρωτεύουσας και από καλλιεργητές τουλίπας έδειξε ότι συχνά μόνο ένα λουλούδι έμοιαζε με τις εικόνες στη συσκευασία και ότι υπήρχαν λιγότεροι βολβοί από ό,τι διαφημίζονται.

«Η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει χρόνια εξαπάτηση των καταναλωτών» κατά την πώληση βολβών τουλίπας στην αγορά λουλουδιών του Αμστερντάμ, δήλωσε ο σύνδεσμος καλλιεργητών βολβών (KAVB).

«Εκατομμύρια τουρίστες και εκδρομείς έχουν εξαπατηθεί», πρόσθεσε ο πρόεδρος του KAVB, Ρενέ Λε Κλερκ.

Education Images via Getty Images

Η αγορά λουλουδιών του Αμστερνταμ είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της πόλης και χρονολογείται περίπου από το 1862, όταν οι πωλητές λουλουδιών έπλεαν τις μαούνες τους τους στον ποταμό Αμστελ και τις αγκυροβόλησαν εκεί για να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Σήμερα η αγορά περιλαμβάνει μια σειρά από σταθερές πλωτές εξέδρες με μικρά θερμοκήπια. Οι πωλητές πωλούν βωλβούς όχι μόνο τουλίπες, αλλά και γαρύφαλλα, βιολέτες, ορχιδέες κ.λπ.

Οι ερευνητές εντόπισαν παρόμοιο πρόβλημα στη λεγόμενη λεωφόρο λουλουδιών στο Λίσε, μια πόλη που βρίσκεται νότια του Αμστερνταμ, όπου βρίσκονται επίσης οι περίφημοι κήποι Κεουκενχόφ.

Από τους βωλβούς που αγοράστηκαν από τις σειρές των πάγκων κατά μήκος του κεντρικού δρόμου στη Λίσε, μόλις 2% άνθισαν, σύμφωνα με τον KAVB.

David Silverman via Getty Images

Από τότε που εισήχθησαν για πρώτη φορά από την οθωμανική αυτοκρατορία πριν από 400 χρόνια, οι τουλίπες έχουν γίνει εθνικό σύμβολο και η βιομηχανία βολβών αποτελεί βασικό παράγοντα στην ολλανδική οικονομία, δήλωσε ο Λε Κλέρκ.

«Αλλά η εξαπάτηση είναι ένα πρόβλημα που υπήρχε εδώ και 20 χρόνια», πρόσθεσε.

Τα θύματα είναι συχνά τουρίστες, δήλωσε ο διευθυντής του KAVB. «Ενας τουρίστας που αγοράζει ένα κακό βολβό δεν είναι πιθανό να τον επιστρέψει», δήλωσε στο κανάλι ειδήσεων AT5.

Οι πωλητές στην αγορά ότι οι καταγγελίες ήταν γνωστές. «Υπάρχουν πράγματι πάγκοι εδώ που πωλούν σκουπίδια». Το Άμστερνταμ και ο KAVB έχουν παραπέμψει το ζήτημα στον Συνήγορο του Ολλανδού καταναλωτή.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή