ΔΙΕΘΝΕΣ
14/02/2019 21:49 EET

Ανακαλύφθηκε το ναυάγιο του USS Hornet, ενός από τα ιστορικότερα αεροπλανοφόρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Νέα ανακάλυψη από το R/V Petrel.

ASSOCIATED PRESS

Την ανακάλυψη του ναυαγίου του USS Hornet, ενός από τα ιστορικότερα αμερικανικά αεροπλανοφόρα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, πραγματοποίησε το εξερευνητικό σκάφος R/V Petrel- λίγο μετά την ανακοίνωση της ανακάλυψης του ιαπωνικού θωρηκτού «Χιέι».

Το βυθισμένο αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρίσκεται σε βάθος άνω των 17.000 ποδών (5.180 μέτρων), κοντά στα Νησιά του Σολομώντα στον Ειρηνικό- σε περιοχή όπου έλαβε χώρα μια από τις μεγαλύτερες αναμετρήσεις ανάμεσα στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και τον Αυτοκρατορικό Στόλο της Ιαπωνίας. Σημειώνεται πως το USS Hornet είναι γνωστό ιδιαίτερα επειδή αποτέλεσε το σκάφος από το οποίο εξόρμησαν τα βομβαρδιστικά της διάσημης «Επιδρομής του Ντούλιτλ» κατά του Τόκιο και άλλων στόχων στην Ιαπωνία τον Απρίλιο του 1942 (ένα εγχείρημα που θεωρήθηκε εκδίκηση για το Περλ Χάρμπορ και τόνωσε το ηθικό στις ΗΠΑ).

 

 

Επρόκειτο για ένα αεροπλανοφόρο κλάσης Yorktown, με εκτόπισμα 25.000 τόνων (με πλήρες φορτίο) και μήκος 251 μέτρων. Υπό κανονικές συνθήκες μετέφερε 72 αεροσκάφη. Πέρα από την επιδρομή του Ντούλιτλ, έδρασε και στη ναυμαχία του Μιντγουέι- κομβική νίκη των ΗΠΑ στον πόλεμο στον Ειρηνικό. Τον Οκτώβριο του 1942 συμμετείχε στη ναυμαχία της Σάντα Κρουζ, όπου υπέστη σημαντικές ζημιές, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψή του και στη συνέχεια τη βύθισή του από ιαπωνικές τορπίλες.