Επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο για να μειωθεί η μυρωδιά του σκόρδου στην αναπνοή

Προσθέτοντας γιαούρτι σε ένα βάζο με ωμό σκόρδο κομμένο σε φέτες, μειώνει τα θειούχα αέρια στο εσωτερικό του δοχείου κατά 99%.
Rick Madonik via Getty Images

Το σκόρδο μπορεί να φέρει τους ανθρώπους κοντά αλλά και να τους απομακρύνει.

Από τη μια είναι βασικό υλικό για συνταγές από την άλλη πολλοί είναι αυτοί που το αποφεύγουν, αφού οι επιπτώσεις του στην αναπνοή μετά την κατανάλωση είναι συνήθως κάτι παραπάνω από αισθητές στους τριγύρω.

Η Σέριλ Μπάρινγκερ, επιστήμονας τροφίμων,από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο μαζί με τη διδακτορική της φοιτήτρια, Μανπριτ Καρ, εντρυφήσανε βαθιά στην επιστήμη πίσω από την παρατεταμένη παραμονή της οσμής του σκόρδου.

Η λύση είναι το γιαούρτι.

Προσθέτοντας γιαούρτι σε ένα βάζο με ωμό σκόρδο κομμένο σε φέτες, μειώνει τα θειούχα αέρια στο εσωτερικό του δοχείου κατά 99%.

Ακόμη και όταν δοκιμάστηκε με σκόρδο που είχε τηγανιστεί σε λάδι, το γιαούρτι κατάφερε να μειώσει τις πιο ισχυρές οσμές κατά 94%

Η μείωση αυτή αποδόθηκε στο ότι το τηγάνισμα είχε ήδη ελαχιστοποιήσει πολλές από τις κύριες οσμοπαραγωγικές ενώσεις που βρίσκονται στο σκόρδο, αναφέρει το Sciencealert.

Στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν τις δυνατότητες εξουδετέρωσης οσμών που διαθέτει το γιαούρτι, οι δύο επιστήμονες αποφάσισαν να αναλύσουν το γαλακτοκομικό προϊόν στα βασικά συστατικά του.

Ακολουθώντας αυτή την σκέψη, ανακάλυψαν ότι τόσο το λίπος βουτύρου όσο και η πρωτεΐνη του γάλακτος ήταν αποτελεσματικά στην άμβλυνση των πικάντικων αρωμάτων του σκόρδου.

Αυτό ευθυγραμμίζεται με προηγούμενα ευρήματα, τα οποία είχαν δείξει ότι το γάλα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το αντίστοιχο γάλα χωρίς λιπαρά στην καταπολέμηση της μυρωδιάς του σκόρδου. Η ρύθμιση των επιπέδων pH στο γιαούρτι υπογραμμίζει μάλιστα περαιτέρω τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι πρωτεΐνες στην εξουδετέρωση του αρώματος του σκόρδου.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά». Η συγκεκριμένη έρευνα παρουσιάζει μια πειστική υπόθεση για τις δυνατότητες του γιαουρτιού στην καταπολέμηση της οσμής που αφήνει το σκόρδο στην αναπνοή.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του γιαουρτιού δεν δοκιμάστηκε από την ερευνητική ομάδα σε ανθρώπους.

Πάντως, η Μπάρινγκερ συμβουλεύει ότι για τα βέλτιστα αποτελέσματα, σκέτο γιαούρτι με αρκετά λιπαρά θα πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μετά την κατανάλωση σκόρδου. Επομένως, την επόμενη φορά που θέλετε πάση θυσία να φάτε κάτι με σκόρδο, ίσως μα κουταλιά ή δύο γιαούρτι να μην έβλαπτε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Molecules.

Δημοφιλή