Επιστήμονες ανακατασκεύασαν το πρόσωπο της πιο διάσημης μούμιας στο Περού

Γνωστή με το όνομα Lady of Ampato, ή απλά Juanita, πιστεύεται ότι ήταν είτε 14 είτε 15 ετών όταν θυσιάστηκε.
via Associated Press

Το ανακατασκευασμένο κεφάλι και ο κορμός ενός νεαρού κοριτσιού που πιθανότατα θυσιάστηκε για να κατευνάσει τους θεούς των Ίνκας αποκαλύφθηκε στο Περού την Τρίτη (24/10),περισσότερα από 500 χρόνια μετά το θάνατό της.

Επιστήμονες τόσο από το Περού όσο και από την Πολωνία χρησιμοποίησαν για την ανακατασκευή ψηφιακές σαρώσεις της καλά διατηρημένης μούμιας, η οποία βρέθηκε το 1995 μέσα μέσα σε τάφο κοντά στην κορυφή του ηφαιστείου Ampato έξω από την Arequipa, στο νότιο Περού.

Οι επιστήμονες συνεργάστηκαν με ένα Σουηδό γλύπτη που ειδικεύεται στις ανακατασκευές προσώπου και το νεαρό κορίτσι παρουσιάστηκε σε τελετή στο Μουσείο Ιερών των Άνδεων του Καθολικού Πανεπιστημίου της Σάντα Μαρία στην Αρεκίπα. Είναι ντυμένη με πολύχρωμη ενδυμασία, κάλυμμα κεφαλής και στολίδια.

Κυβερνώντας μια τεράστια περιοχή της δυτικής Νότιας Αμερικής κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού και των υψίπεδων των Άνδεων, οι Ίνκας είδαν την πλούσια και ισχυρή αυτοκρατορία τους να πέφτει στα χέρια των Ισπανών εισβολέων το 1532.

via Associated Press

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το κορίτσι θυσιάστηκε - με ένα χτύπημα στο κεφάλι - πιθανώς σε μια τελετή που αναζητούσε θεϊκή ανακούφιση από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Με το όνομα Lady of Ampato, ή απλά Juanita, πιστεύεται ότι ήταν είτε 14 είτε 15 ετών.

«Το να βλέπεις το πρόσωπό της όπως όταν ζούσε, είναι μια απίστευτη εμπειρία γιατί φαίνεται τόσο αληθινό», είπε ο αρχαιολόγος Johan Reinhard, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας που βρήκε τη μούμια,

Οι Ίνκας ήταν σπουδαίος προκολομβιανός πολιτισμός που άκμασε στη Νότια Αμερική και επίσης η μεγαλύτερη αυτοκρατορία της ηπείρου. , η οποία έπεσε με την κατάκτηση του Νέου Κόσμου από τους Ισπανούς οι οποίοι τους κατέκτησαν με βίαιο τρόπο και αρχηγό τον Ισπανό κονκισταδόρο Φρανθίσκο Πιθάρο. Πρωτεύουσα ήταν το Κούσκο στο σημερινό Περού. Σε μια έκταση από τον Ισημερινό μέχρι τη Χιλή και την Αργεντινή, ζούσαν πάνω από 200 έθνη.

Η ονομασία Ίνκα προέρχεται από το έθνος Ίνκα και από την ονομασία του θεού Ήλιου (Ίντι). Αργότερα, το ίδιο όνομα το έδωσαν και στους λαούς που υποτάχθηκαν στους Ίνκας. Η αυτοκρατορία των Ίνκας αρχίζει περίπου από το 1430 και φτάνει μέχρι τον 16ο αιώνα, όταν καταλύεται από τον Ισπανό Φρανθίσκο Πιθάρρο.

Με πληροφορίες από Reuters / AP

Δημοφιλή