ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21/09/2018 16:53 EEST | Updated 21/09/2018 23:43 EEST

Σύμφωνο συμβίωσης Τσίπρα - Καμμένου μέχρι τον Μάρτιο

eurokinissi

Ανακωχή για το Σκοπιανό ως τον Μάρτιο αποφάσισαν Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, διαπιστώνοντας ότι οι συνεχιζόμενες αντιπαραθέσεις αποσταθεροποιούν την κυβέρνηση, εξυπηρετώντας το πολιτικό σχέδιο της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας και, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν πως «αυτή τη στιγμή, αυτό που είναι πιο αναγκαίο από ποτέ για τη χώρα είναι η ενότητα και η πολιτική σταθερότητα, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη φάση από την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, συμφώνησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στο κυβερνητικό έργο και θα επανέλθουν σε αυτό το ζήτημα τον ερχόμενο Μάρτιο. 

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται στον απόηχο διαδοχικών τηλεοπτικών εμφανίσεων από στελέχη των ΑΝΕΛ, όπου διεμήνυαν σε όλους τους τόνους ότι το κόμμα τους δεν θα συναινέσει στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, έστω και αν αυτό σημαίνει τον τερματισμό του βίου της...

Στο πλαίσιο αυτό, οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος συμφώνησαν πως κοινός και αδιαμφισβήτητος στόχος αυτή τη στιγμή είναι η ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, με την παράλληλη ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, η άμεση υλοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ και η θεσμική θωράκιση του κράτους απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής.

Οι ανησυχίες Καμμένου 

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση έγινε με αίτημα του Πάνου Καμμένου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα που έθεσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων τέθηκαν δύο θέματα:

  • οι δηλώσεις Κοτζιά, 
  • η πολιτική δυναμική των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ακούγοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τις οποίες οι εξελίξεις στην ελληνική Βουλή για το Μακεδονικό προσδιορίζονταν χρονικά περί τα τέλη Ιανουαρίου, φέρεται ότι φοβήθηκε πως αλλάζει το χρονοδιάγραμμα που γνώριζε ως προς την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Μάλιστα το γεγονός ότι οι δηλώσεις Κοτζιά έγιναν μετά την συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος προηγουμένως είχε επισκεφθεί τα Σκόπια, αύξησε την ανησυχία του Π. Καμμένου ότι κάτι μπορεί να άλλαξε.

Το αποτέλεσμα της συζήτησης Τσίπρα – Καμμένου ήταν να επιβεβαιωθεί ότι στην Ελλάδα όλα θα γίνουν από τον Μάρτιο και μετά, και όχι νωρίτερα. Γι’ αυτό από το Μαξίμου διέρρευσε ότι Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος «συμφώνησαν ότι το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στο κυβερνητικό έργο και θα επανέλθουν σε αυτό τον ερχόμενο Μάρτιο». 

Το δεύτερο θέμα που τέθηκε από την πλευρά του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων αφορούσε το κόμμα του. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και για εκείνες τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν ανακάμπτουν – σημειώνεται ότι οι περισσότερες έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν ξεπερνούν το όριο εισόδου στη Βουλή, αλλά αρκετές δείχνουν ότι αυξάνουν τα ποσοστά τους. Υπήρξε όμως και δημοσκόπηση που τους έδειξε στο 0,6%. Ο Π. Καμμένος δέχεται πόλεμο από μιντιακούς ομίλους και επιδιώκει να έχει την στήριξη (και όχι τον πόλεμο…) από ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση.