Ανάλυση στο Reuters: Το χάος στο debate ήταν δώρο στον Μπάιντεν

Τι απέφυγε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών.
ASSOCIATED PRESS

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε ένα «δώρο» στον αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν, στο debate της Τρίτης, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύεται στο Reuters Breaking Views.

Όπως γράφει η αρθρογράφος, Άννα Ζιμάνσκι, η πρώτη τηλεμαχία των προεδρικών εκλογών του 2020 θα μπορούσε να είχε βοηθήσει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να εξηγήσει πώς μπορεί να εξευμενίσει τους μετριοπαθείς στα οικονομικά και τους προοδευτικούς, «ωστόσο η άναρχη συμπεριφορά του προέδρου Τραμπ κατέστησε μη αναγκαίο κάτι τέτοιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε χάος εξελίχθηκε το πρώτο ντιμπέιτ Τραμπ-Μπάιντεν

Το debate φάνηκε από την αρχή να οδεύει προς ναυάγιο, σημειώνει η αρθρογράφος: «Ο συντονιστής, Κρις Γουάλας του Fox News, έχασε γρήγορα τον έλεγχο καθώς ο πρόεδρος αρνιόταν να σταματήσει να διακόπτει. Το debate περιελάμβανε ερωτήματα σε θέματα που κυμαίνονταν από το Ανώτατο Δικαστήριο ως την ακεραιότητα των εκλογών, αλλά τα 90 λεπτά περιελάμβαναν λίγη μόνο ουσιώδη συζήτηση, και συνεχή παρενόχληση του Μπάιντεν από τον Τραμπ».

Ο πρώην αντιπρόεδρος «χρειαζόταν να απευθυνθεί σε ένα πολύ ευρύ κοινό. Ενώ στην ουσία είναι κεντρώος, καθώς το κόμμα του έχει μετατοπιστεί προς τα αριστερά, έχει κάνει και αυτός το ίδιο. Ο Μπάιντεν ζητά ελάχιστο μισθό 15 δολαρίων την ώρα, επέκταση της υποστηριζόμενης από την κυβέρνηση υγειονομικής φροντίδας και ελεύθερη φοίτηση σε δημόσια κολέγια και πανεπιστήμια για οικογένειες που βγάζουν κάτω από 125.000 δολάρια. Αυτό απέχει από μια ριζοσπαστική στροφή, μα όντως δημιουργεί ένα τρωτό σημείο. Ο Τραμπ έχει εστιάσει την προσοχή του στους πιο φιλελεύθερους συμμάχους του Μπάιντεν, τους οποίους χαρακτηρίζει “ριζοσπαστική αριστερά”».

Όπως γράφει η αρθρογράφος, στην πραγματικότητα ο Μπάιντεν βαδίζει σε μια λεπτή γραμμή, καθώς δεν έχει υποστηρίξει ο ίδιος προσωπικά το αίτημα της Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ της Βουλής των Αντιπροσώπων για οριακό φορολογικό συντελεστή 70%, πχ, ή τα αιτήματα των γερουσιαστών Μπέρνι Σάντερς και Ελίζαμπεθ Γουόρεν για φόρο περιουσίας.

«Ο Τραμπ θα μπορούσε να είχε δοκιμάσει να στριμώξει τον Μπάιντεν σε μια ιδεολογική γωνία, ειδικά σε οικονομικά ζητήματα. Πάνω από τους μισούς Αμερικανούς συνεχίζουν να εγκρίνουν τους χειρισμούς του προέδρου στην οικονομία, παρά την ανεργία άνω του 8%. Ωστόσο οι ασθενικές προσπάθειές του να το κάνει- μεταξύ των οποίων με αναφορές στον σοσιαλισμό μέσα στα πρώτα 15 λεπτά του debate- ήταν κωμικές».

Ο συντονιστής όντως πίεσε τον Μπάιντεν σε θέματα αυξήσεων φόρων και προτεραιότητες δαπανών, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο ο υποψήφιος ήταν σε θέση να θέσει το ερώτημα σε νέο πλαίσιο, σε μια περίπτωση εστιάζοντας σε εταιρείες που πληρώνουν λίγους φόρους. «Όταν χρειάστηκε, μπόρεσε να κρατήσει αποστάσεις από πιο τολμηρές προοδευτικές ιδέες, όπως το τρισεκατομμυρίων δολαρίων Green New Deal ή την καμπάνια για αποχρηματοδότηση της αστυνομίας, χωρίς να φαίνεται να αποκηρύσσει τους υποστηρικτές τους. Ενώ το debate θα μπορούσε να είχε εμβαθύνει στις ιδεολογικές αντιφάσεις του Μπάιντεν, εν τέλει παρουσίασε μια επιλογή στους ψηφοφόρους, κάτι ανάμεσα σε κάτι που φέρνει σε κανονικότητα και στο χάος. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών θα έπρεπε να είναι ευγνώμων που το βράδυ της Τρίτης είχε να κάνει, εν τέλει, εντελώς με τον Τραμπ».