Ανησυχίες ότι ο άνθρωπος μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό σε πίθηκους

Η μετάδοση ασθένειας από τον άνθρωπο στους πιθήκους, αποτελεί πρωταρχική αιτία για την μελλοντική εξαφάνισή τους.
John Moore via Getty Images

Οι γορίλες, οι χιμπατζήδες και άλλοι μεγάλοι πίθηκοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να κολλήσουν Covid-19 από τους ανθρώπους, προειδοποιεί κορυφαίος βιολόγος.

Συγκεκριμένα, μετά από το γεγονός ότι μια τετράχρονη τίγρης στο ζωολογικό κήπο του Μπρονξ της Νέας Υόρκης είχε διαγνωστεί με κορονοϊό, ο Ίαν Ρέντμοντ εκφράζει έντονες ανησυχίες και για άλλα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.

Επεσήμανε ότι όλα τα είδη των μεγάλων πιθήκων - γορίλες, μπονόμπο, χιμπατζήδες και ουραγκοτάγκοι - μπορεί να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο καθώς μοιράζονται μεταξύ 97% και 99% του DNA τους με τους ανθρώπους.

«Υπάρχουν άφθονα επιστημονικά στοιχεία ότι οι μεγάλοι πίθηκοι είναι επιρρεπείς σε μόλυνση από παθογόνους μικροοργανισμούς που προέρχονται από τους ανθρώπους», επεσήμανε ο επιστήμονας. «Επομένως, οι μεγάλοι πίθηκοι είναι πολύ πιθανό να είναι επιρρεπείς στη μόλυνση από τον Covid-19 και πιθανώς με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από ό, τι στο ανθρώπινο είδος.

Ενώ πολλές μολυσματικές ασθένειες, από τον Έμπολα έως τον ιό HIV, είναι γνωστό ότι έχουν μεταδοθεί από τα ζώα στους ανθρώπους, η σχετικά έρευνα αναφέρει εδώ και πολύ καιρό πώς τέτοιες ασθένειες μπορεί να μεταδοθούν κι αντίστροφα.

Το 2012, μια μελέτη του Πανεπιστημίου Emory διαπίστωσε ότι το 58% των χιμπατζήδων σε καταφύγια στην Ουγκάντα ​​και τη Ζάμπια είχαν σταφυλόκοκκο, με αποτέλεσμα να προκαλούνται στους ανθρώπους επώδυνα εξογκώματα, πληγές και φουσκάλες στο δέρμα τους. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι μολύνσεις πιθανότατα αποκτήθηκαν από κτηνιάτρους που συνεργάστηκαν με τους χιμπατζήδες.

Ο Τόμας Γκίλεπσι, επίσης βιολόγος αναφέρει ότι η μετάδοση ασθένειας από τον άνθρωπο στους πιθήκους, αποτελεί πρωταρχική αιτία για την μελλοντική εξαφάνισή τους.

Ως πρόεδρος της Ape Alliance, ενός παγκόσμιου συνασπισμού για την προστασία των πιθήκων, ο κ. Ρέντμοντ υποστηρίζει ότι πρέπει να διακοπούν τόσο τα ταξίδια που γίνονται με σκοπό να γνωρίσουν οι τουρίστες καλύτερα τους πιθήκους όσο και οι έρευνες που αφορά όλα τα προαναφερόμενα είδη.

Πάντως, μέχρι στιγμής, δεν έχει σημειωθεί κανένα ύποπτο κρούσμα σε κανένα είδος πιθήκου.

Πηγή: SkyNews