Ανιστόρητη γκάφα του Ερντογάν: Ανέβασε πίνακα από λάθος πόλεμο για την Άλωση της Τριπολιτσάς το 1821

Ο πίνακας απεικονίζει μάχη από πόλεμο μεταξύ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Αυστρίας.
|
.
.
@RTErdogan

Από τη μάχη του Πετροβαραντίν, στον αυστροτουρκικό πόλεμο του 1716- 1718, είναι ο πίνακας που ανέβασε στα social media ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προ ολίγων ημερών, για να εκφράσει την...«οδύνη» του για την Άλωση της Τριπολιτσάς το 1821, κατά την Ελληνική Επανάσταση.

Αναλυτικότερα, ο Ερντογάν μπορεί να δήλωσε πως «δεν έχουμε ξεχάσει και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη Σφαγή της Τριπολιτσάς, που έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, στην οποία δολοφονήθηκαν βάναυσα χιλιάδες μουσουλμάνοι Τούρκοι, Αλβανοί αδελφοί μας και Εβραίοι», ωστόσο η φωτογραφία που ανέβασε για να συνοδέψει το «πύρινο» κατά τα άλλα μήνυμά του είναι πίνακας του Georg Philipp Rugendas για τη μάχη του Πετροβαραντίν, κατά την οποία ο στρατός των Οθωμανών Τούρκων υπέστη πανωλεθρία από έναν στρατό των Αψβούργων, που είχε μάλιστα το μισό μέγεθος από τον τουρκικό.

Η μάχη έγινε στο πλαίσιο του αυστροτουρκικού πολέμου του 1716-1718 (κάτι παραπάνω από έναν αιώνα πριν την Ελληνική Επανάσταση και επίσης με διαφορετικό αντίπαλο- μάλλον σημαντικές λεπτομέρειες, οι οποίες δεν φαίνονται να έχουν βέβαια και πολλή σημασία για τον Τούρκο πρόεδρο και το επικοινωνιακό του επιτελείο) κατά τον οποίο οι Οθωμανοί ηττήθηκαν, χάνοντας εδάφη στα Βαλκάνια.

Ακολουθεί ο πραγματικός πίνακας, πριν τις τουρκικές «εικαστικές παρεμβάσεις». Όπως διαπιστώνει κανείς σχετικά εύκολα, αν μπει στη διαδικασία να παρατηρήσει τον πίνακα (και χωρίς να χρειάζεται να είναι ειδήμων στη στρατιωτική ιστορία), οι δυνάμεις που παρουσιάζονται στο αριστερό τμήμα να κατανικούν τα τουρκικά στρατεύματα δεν μοιάζουν ακριβώς με Έλληνες επαναστάτες του 1821.

Georg-philipp-rugendas-the-elder-1716-battle-of-petrovaradin
Πήγαινε στην αρχική σελίδα