CULTURE
07/05/2018 11:33 EEST | Updated 07/05/2018 11:37 EEST

Ανοιχτή επιστολή θαυμάστριας στον Kanye West: «Σταματώ να ακούω τα τραγούδια σου»

«Η ελευθερία για σένα είναι απέραντη, για μένα μπορεί να σημαίνει το τέλος»

Marc Piasecki via Getty Images

Μία επί σειρά ετών θαυμάστρια του ράπερ, παραγωγού, επιχειρηματία, Kanye West του έγραψε ανοιχτή επιστολή ως απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις του ειδώλου της σχετικά με τη σκλαβιά των Αφροαμερικανών και άλλα φορτισμένα ζητήματα.

«Αγαπητέ Κanye, ένιωθα πάντα σαν να σε είχα μαζί μου. Ακούγοντας τους ρυθμούς και τα λόγια σου, σχεδιασμένα να προκαλούν συναίσθημα, έλλειψη ισορροπίας και αίσθηση του επείγοντος, με πλημμύριζαν ανάμεικτα συναισθήματα. Με συνέπαιρνε το καλλιτεχνικό σου ταλέντο, σε σεβόμουν και σε θαύμαζα. Ο Κanye πίσω από το μικρόφωνο ήταν σαν τον Κομήτη του Χάλεϊ. Ήμασταν αρκετά τυχεροί για να βιώσουμε αυτό τον μαγνητισμό έστω και μια φορά στη ζωή μας και έγινε ακόμη πιο επιβλητικό όσο η μουσική σου εξελισσόταν.

 Αγαπητέ Κanye, άκουγα το «Runaway» και η καρδιά μου ράγιζε. Βάζω το «Flashing Lights» οδηγώντας στη Λεωφόρο της Δύσης νύχτα. Ακούω το «Good Life» και αισθάνομαι τέλεια και το «Spaceship» όταν η μέρα μου είναι φορτική. Ακούω το «Good Morning» όταν ξυπνάω σε μια μαγευτική πόλη, όπως το Παρίσι. Αποτελείς soundtrack μιας διάθεσης που τώρα φαίνεται απόμακρη. Είμαι τόσο συγχυσμένη» αναφέρει η θαυμάστρια του ράπερ και συντάκτρια του Variety Wynter Mitchell.

«Αγαπητέ Κanye, τι γίνεται αν έχεις δίκιο; Δεν το λέω αυτό με ευκολία: Τι θα γινόταν αν δεν είχαμε συναίσθηση του τι λέμε και κάνουμε; Προσωπικά, δε μπορώ να συμπεριφερθώ όπως εσύ και να είμαι επιτυχημένη στον κλάδο μου. Υπάρχουν όρια στο πόσο μακριά μπορώ να προωθήσω την ”ελεύθερη σκέψη” μου στους άλλους και να μην κάνω συμβιβασμούς με τον εαυτό μου και την οικογένειά μου. Δεν έχω περιουσία για να βασιστώ, έτσι οι ελεύθερες σκέψεις μου θα μπορούσαν να μου στερήσουν την αμοιβή μου. Δεν έχω ομάδα να με προστατεύσει αν οι ελεύθερες σκέψεις μου γίνουν εμπόδιο. Δεν έχω την ελευθερία να είμαι τόσο απερίσκεπτη όσο υπήρξες αυτήν την εβδομάδα. Η ελευθερία για σένα είναι απέραντη, για μένα μπορεί να σημαίνει το τέλος».

«Αγαπητέ Κanye, οι αγώνες των προγόνων μας δεν είναι μύθοι, παραβολές, θρύλοι ή παρελθόν. Χτυπήθηκαν, βιάστηκαν, λιντσαρίστηκαν, υποτιμήθηκαν και αποκτηνώθηκαν. Αρπάχτηκαν από την οικογένειά τους, τα υπάρχοντά τους, τη γη τους και την κουλτούρα τους. Αγωνιζόμαστε ακόμα. Κάθε μέρα. Έχεις πάει στο Κέντρο Μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ; Εγώ πήγα. Μπορείς να αγγίξεις μια σιδηροδρομική γραμμή που μετέφερε δεκάδες χιλιάδες στο θάνατο στην Πολωνία. Στην Ουάσινγκτον, στο Εθνικό Μουσείο Αφρο-Αμερικανικής Ιστορίας, έμεινα άφωνη, όταν παρατήρησα την καλύβα του Nat Tuerner και απαρηγόρητη στο φέρετρο του Emmet Till. Σε μια ξεχωριστή πτέρυγα, βρίσκεται το καπέλο που φορούσε ο Μichael Jackson στην περιοδεία Victory Tour και ένα ολόκληρο τμήμα είναι αφιερωμένο στον Barrack και τη Michell Obama, τους πρώτους μαύρους Πρόεδρο και Πρώτη Κυρία. Τα πρόσωπά τους χαμογελούν από τις οθόνες τη νύχτα των εκλογών. Είναι αρχοντικοί, έξυπνοι, ευγενικοί, μια όμορφη μαύρη οικογένεια - τόσο παρηγορητικό. Πέρασαν εκατό χρόνια για να ξεκινήσουμε από το σπίτι του αφέντη, όντας σκλάβοι και να φθάσουμε στον Λευκό Οίκο. Δεν αποτέλεσε αυτό πηγή έμπνευσης για σένα; Εμένα αυτό μου άλλαξε τη ζωή».

«Βγάλαμε τις αλυσίδες και κάναμε πορεία προς τον θρίαμβο, συνεχίζουμε να αποβάλλουμε εκείνους τους περιορισμούς και τη ρότα. Οι μαύροι καλλιτέχνες έδιναν κατάθεση ψυχής, υπέστησαν πόνο, για να μπορείς εσύ να κάνεις sold out. Σε παρακολούθησα σε στάδια στο Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, τη Νέα Υόρκη, το Τέξας, το Παρίσι και το Λονδίνο. Ήμουν μία από τις χιλιάδες ανώνυμες που χόρευαν κάτω μέχρι να βγάλουν φουσκάλες τα πόδια μου και να κλείσει ο λαιμός μου. Αληθινή λατρεία».

«Αγαπητέ Κanye, είμαι τόσο απογοητευμένη και ντροπιασμένη. Είμαι απλά ανόητη που σε πίστεψα; Τι γίνεται που σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να είμαι σαν τον Κanye και εγώ; Αυτό ήθελες από εμάς, τους θαυμαστές σου - να μοιραστούμε το μεγαλείο σου και να είμαστε σπουδαίοι. Κάτι σήμαινε αυτό. Ακόμη και με όλο αυτό το κατσάδιασμα, είδα την άποψή σου. Οι αληθινοί θαυμαστές σου είναι συμπονετικοί άνθρωποι. Αλλά όσο ενθαρρύνουμε τον εσωτερικό σου μονόλογο μέχρι να αναλωθείς, ο χρόνος περνά».

«Τα λόγια σου έχουν προκαλέσει πόνο, αγαπητέ Κanye, και ελπίζω όλο αυτό να σε βοηθήσει να καταλάβεις γιατί, ως θαυμάστρια, παρατηρώντας τη διασταύρωση της τέχνης, της διαμάχης, του τραύματος και της ελευθερίας, επιλέγω να βάλω τα κομμάτια που αγαπώ τόσο πολύ σε παύση»

Ο ράπερ και σύζυγος της Kim Kardashian δήλωσε πρόσφατα πως 400 χρόνια σκλαβιάς των Αφρο-Αμερικανών ήταν «επιλογή» προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)