Αντιδράσεις από τα κόμματα για τη συντριβή του Antonov

Ανακοινώσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ 25, Ελληνική Λύση, ΚΚΕ.
|
via Associated Press

«Η πτώση του ουκρανικού αεροσκάφους Αντόνοφ σε ελληνικό έδαφος θέτει τις ελληνικές αρχές προ της εθνικής και διεθνούς ευθύνης να ερευνήσουν όλες τις πτυχές της συγκεκριμένης πτήσης και του φορτίου του μοιραίου Antonov», υπογραμμίζουν σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Εθνικής ’Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας.

«Τι είδους φορτίο μετέφερε το αεροσκάφος; Είχε ενημερωθεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και οι συναρμόδιοι φορείς για το είδος του φορτίου για την πτήση στον ελληνικό εναέριο χώρο; Συμπίπτει η ενημέρωση αυτή με το φορτίο που πραγματικά μετέφερε;», διερωτώνται και ζητάνε απαντήσεις και «υπεύθυνη ενημέρωση από το Υπουργείο Άμυνας».

«Ποια είναι η πραγματική προέλευση και ποιος ο πραγματικός τελικός προορισμός του φορτίου; Θα περιοριστεί η ελληνική κυβέρνηση στις δηλώσεις του σερβικού Υπουργείου Άμυνας για απλή συνεργασία δύο ιδιωτικών εταιρών, μιας σερβικής και μιας ουκρανικής, ή θα ερευνήσει σε βάθος το ζήτημα; Είναι πρόσφατη η ανακοίνωση της Ιντερπόλ που προειδοποιεί για τον κίνδυνο μέρος ακόμη και βαρέος οπλισμού που αποστέλλεται στην Ουκρανία να καταλήξει στη μαύρη αγορά», συνεχίζουν και καταλήγουν: «Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι ελληνικές αρχές και η κυβέρνηση θα πράξουν κάθε τι δυνατό για τη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Για «αδιανόητη και εκκωφαντική σιωπή της κυβέρνησης» κάνει λόγο το ΜέΡΑ 25: «Μετά την επίσημη ανακοίνωση του Σέρβου πρωθυπουργού από την οποία πληροφορηθήκαμε ότι το αεροσκάφος τύπου Antonov που κατέπεσε κοντά στο Παλαιοχώρι Καβάλας μετέφερε στρατιωτικό υλικό με κατεύθυνση το Μπαγκλαντές, καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει αναλυτικά και υπεύθυνα το κοινό και ιδιαίτερα τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής για το μεταφερόμενο φορτίο του και τους πιθανούς κινδύνους από τη διασπορά του, λαμβάνοντας παράλληλα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ανθρώπων και περιβάλλοντος. Είναι αδιανόητη και ανεύθυνη η πολιτική σιωπής που ακολουθείται».

Η Ελληνική Λύση σε δική της ανακοίνωση λέει τα εξής: «Η πτώση του αεροσκάφους τύπου Αντόνοφ ανάμεσα στους οικισμούς Παλαιοχώρι και Αντιφίλιπποι, στο δήμο Παγγαίου Καβάλας δημιουργεί σοβαρότατα ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν. Με κυριότερο, το φορτίο που μετέφερε ένα τέτοιο αεροσκάφος, το οποίο μάλιστα κατέπεσε πλησίον κατοικημένης περιοχής θέτοντας τις ζωές δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων σε κίνδυνο. Πώς είναι δυνατόν να μην έχει γνωστοποιηθεί ακόμα το είδος του φορτίου που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος; Υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους; Γιατί κινητοποιήθηκε ο Ειδικός λόχος Πυρηνικής- Βιολογικής- Χημικής Άμυνας στο σημείο; Πριν από λίγες ημέρες αεροσκάφος του ίδιου τύπου αντιμετώπισε πρόβλημα κατά την προσγείωση του σε αεροδρόμιο της Ουκρανίας. Το γνώριζαν οι ελληνικές αρχές; Πέραν των αυτονόητων συλλυπητηρίων στις οικογένειες των θυμάτων, η Ελληνική Λύση απαιτεί απαντήσεις για κάθε πτυχή της συγκεκριμένης υπόθεσης».

«Τόσο το φορτίο και η διαδρομή που εκτελούσε το αεροσκάφος Antonov, όσο και οι συγκεχυμένες πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με το συμβάν, δημιουργούν τουλάχιστον ανησυχία και εύλογα ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν. Πολύ περισσότερο που όλα τα παραπάνω εξελίσσονται σε ένα διεθνές σκηνικό πολέμου που συνοδεύεται από μια τεραστίων διαστάσεων μεταφορά -με διάφορους τρόπους και διαδικασίες- επικίνδυνων οπλικών συστημάτων. Το λιγότερο που απαιτείται να γίνει είναι η κυβέρνηση να ενημερώσει υπεύθυνα για όλα αυτά τα ζητήματα τον ελληνικό λαό και να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής» αναφέρεται σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα